Arhiv Tedna restavracij

Začelo se je v Mariboru z dvanajstimi restavracijami, se razširilo po Štajerski, nato po vsej Sloveniji. Danes je Teden restavracij sinonim za kulinarične užitke, ki vsako leto privabi več deset tisoč gostov in je uspešno utemeljil idejo nove slovenske kuhinje.

A resnični čar projekta ni v njegovih številkah, temveč v kakovosti in visokih standardih kulinarične ponudbe sodelujočih restavracij. Izbrane sestavine lokalnega porekla in ekološke pridelave, združene z ustvarjalnostjo in modernimi kuharskimi tehnikami v edinstvene menije vsakič znova pričarajo pristen odsev vrhunskosti slovenske kulinarike. Zato je zgodba Tedna restavracij hkrati tudi zgodba učenja chefov in gostov, odkrivanja novega in vztrajne rasti kakovosti domače gostinske ponudbe.

Zgodovina Tedna restavracij
V letu 2016 več kot 80.000 TR menijev!

Največja slovenska kulinarična prireditev je v letu 2016 presegla številko 80.000 prodanih menijev v 91 sodelujočih restavracijah.

Čeprav poidejo rezervacije v najbolj znanih in najbolje ocenjenih restavracijah najhitreje, gostje potujejo po vsej Sloveniji in izbirajo restavracije glede na atraktivnost posebnih menijev. Prijazna in enotna cena je sicer glavni čar Tedna restavracij, toda večina restavracij pripravi tudi dodatno ponudbo, in ne zaman. Gostinci pa niso zadovoljni le zaradi množičnega obiska, temveč še bolj zaradi reakcij gostov.

Sodelujoče restavracije

  • Altroke, Ljubljana
  • Atelje, Ljubljana
  • Boheja, Novo mesto
  • Casa Nostromo, Piran
  • DAM restavracija, Nova Gorica
  • Danilo gostilna&vinoteka, Reteče
  • Domačija Novak, Sadinja vas
  • Dvor Jezeršek, Zg. Brnik
  • Element, Ljubljana
  • Etna, Divača
  • Evergreeen, Smlednik
  • Fudo, Maribor
  • Galerija okusov, Novo Celje
  • Gora pod lipo, Tinjska gora
  • Gostilna Bistra, Bistra
  • Gostilna Čubr, Križ
  • Gostilna Dolinšek, Vrh pri Boštanju
  • Gostilna Francl, Zagrad
  • Gostilna Gastuž, Špitalič
  • Gostilna Grabar, Ptuj
  • Gostilna Grič, Horjul
  • Gostilna Javornik, Šentrupert
  • Gostilna Kobjeglava, Štanjel
  • Gostilna Krištof, Predoslje
  • Gostilna Kunstelj, Radovljica
  • Gostilna Mahorčič, Rodik
  • Gostilna Mencinger, Črešnjevci
  • Gostilna Mihovec, Zg. Pirniče
  • Gostilna na gradu, Ljubljana
  • Gostilna Pr’ Bizjak, Zg. Bela
  • Gostilna Pr’Matičku, Kranj
  • Gostilna Pri Lešniku, Maribor
  • Gostilna Pri Lojzetu, Zemono
  • Gostilna Rajh, Bakovci

  • Gostilna Rakar, Gorenje Ponikve
  • Gostilna Repnik, Vrhpolje
  • Gostilna Repovž, Šentjanž
  • Gostilna Ribič, Ptuj
  • Gostilna Šempeter, Šempeter
  • Gostilna Šiker, Močna
  • Gostilna Tomi, Portorož
  • Gostilna Tonček, Beltinci
  • Gostilna Tramšek, Žerovinci
  • Gostilna Vovko, Ratež
  • Gostilnica Ruj, Dol pri Vogljah
  • Gostišče Dolinšek, Vrh pri Boštanju
  • Gostišče Grič, Slovenske Konjice
  • Gostišče Jurg, Male Rodne
  • Grad Otočec, Otočec
  • Hiša kulinarike Manna, Ljubljana
  • Hiša Denk, Zg. Kungota
  • Hiša Torkla, Korte
  • Hotel Cubo, Ljubljana
  • Hotel Evropa, Celje
  • Hotel Korošica, Otiški vrh
  • Hotel Marina, Izola
  • Hotel Piran, Piran
  • Hotel Vander, Ljubljana
  • Istrian Tapas, Portorož
  • JB restavracija, Ljubljana
  • Kendov dvorec, Sp. Idrija
  • Kralj žara, Ljubljana
  • KULT316, Ljubljana
  • Lambergh, Begunje
  • Luda, Ljubljana
  • Nejka & Uroš Klinec, Plešivo

  • Oštarija, Dolenjske Toplice
  • Ošterija Debeluh, Brežice
  • Pavus – grad Tabor, Laško
  • Pr ‘Mrtinet, Luče pri Grosupljem
  • Pri Florjanu, Maribor
  • Pri šoferski mamici,Vransko
  • Restavracija 1906, Bled
  • Restavracija Gredič, Ceglo
  • Restavracija Harfa, Ljubljana
  • Restavracija Julijana, Bled
  • Restavracija Mak, Maribor
  • Restavracija Maxim, Ljubljana
  • Restavracija Pri levu, Ljubljana
  • Restavracija Primorka, Strunjan
  • Restavracija Sedem, Maribor
  • Restavracija Sonet, Kranj
  • Restavracija Sophia, Portorož
  • Restavracija Strelec, Ljubljana
  • Restavracija Terasa, Maribor
  • Retavracija Kaiser, Rogaška Slatina
  • Rožmarin, Maribor
  • Shambala, Ljubljana
  • Skipass restavracija, Kranjska Gora
  • Slon 1552, Ljubljana
  • Sorbara Steak House, Ljubljana
  • Špajza, Ljubljana
  • Štalca pri Vodniku, Ljubljana
  • Topli val, Kobarid
  • Vila Herberstein, Velenje
  • Vila Podvin, Radovljica
  • Domačija Novak, Sadinja vas
  • Gostilna Pri Lojzetu, Zemono

Več kot 76.000 zadovoljnih dobrojedcev

Vsaka ponovitev Tedna restavracij je rekordna! Največja slovenska kulinarična prireditev, ki vsako leto poteka dvakrat, spomladi in jeseni, je tako letos na posebne menije po ceni 15 evrov v 87 vrhunskih slovenskih restavracijah privabila skupaj kar 76 tisoč gostov, samo jeseni od tega 42 tisoč.

Akcija za promocijo vrhunske slovenske kulinarike, ki se je po uvodu v okviru Evropske prestolnice kulture 2012 iz Maribora razširila po vsej Sloveniji, je tako dokončno prerasla v množično gibanje, v okviru katerega dvakrat letno po deset dni dobrojedci vseh generacij potujejo med najboljšimi slovenskimi restavracijami in gostilnami.

Teden restavracij pa močno odmeva tudi na medmrežju. Spletna stran akcije, ki poteka dvakrat letno po deset dni, ima rekordno obiskanost. Podatki za prvih deset mesecev 2015: več kot 160.000 uporabnikov je ustvarilo več kot 2.130.000 ogledov. Še veliko več odmevov, v veliki večini zadovoljnih, pa kroži po družabnih omrežjih, saj so v času TR gostje tudi kulinarični kritiki.

Sodelujoče restavracije

  • Arkade Cigoj, Črniče
  • Bistro Zvezda, Ljubljana
  • Boheja, Novo Mesto
  • DAM restavracija, Nova Gorica
  • Domačija Gora pod lipo, Tinjska gora
  • Domačija Novak, Sadinja vas
  • Element, Ljubljana
  • Evergreen, Smlednik
  • Etna, Divača
  • Francl, Zagrad
  • Galerija Okusov, Novo Celje
  • Gordia, Ankaran
  • Gostilna Belšak na Slavkovem domu, Golo Brdo
  • Gostilna Čubr, Križ
  • Gostilna Dvor Jezeršek, Zgornji Brnik
  • Gostilna Gastuž, Žiče
  • Gostilna Javornik, Rakovnik
  • Gostilna k Rotundi, Prosenjakovci
  • Gostilna Kobjeglava, Štanjel
  • Gostilna Krištof, Predoslje
  • Gostilna Kunstelj, Radovljica
  • Gostilna Mahorčič, Rodik
  • Gostilna Mihovec, Zgornje Pirniče
  • Gostilna na gradu, Ljubljana
  • Gostilna Pr ‘Bizjak, Zgornja Bela
  • Gostilna Pr’Matičku, Kranj
  • Gostilna Pri Danilu, Reteče
  • Gostilna pri Lešniku, Maribor
  • Gostilna pri Lojzetu, Zemono
  • Gostilna Rajh, Bakovci
  • Gostilna Rakar, Gorenje Ponikve
  • Gostilna Repnik, Vrhpolje pri Kamniku

  • Gostilna Repovž, Šentjanž
  • Gostilna Ribič, Ptuj
  • Gostilna Šempeter, Bistrica pri Sotli
  • Gostilna Šiker, Močna
  • Gostilna Tomi, Portorož
  • Gostilna Tonček, Beltinci
  • Gostilna Tramšek, Žerovinci
  • Gostilna Vovko, Ratež
  • Gostišče Grič, Šentjošt
  • Gostišče Jurg, Male Rodne
  • Gostišče Primorka, Strunjan
  • GredičAvenanti, Ceglo
  • Hiša Denk, Zgornja Kungota
  • Hiša kulinarike Manna, Ljubljana
  • Hiša Raduha, Luče
  • Hiša Torkla, Korte
  • Hotel Evropa, Celje
  • Hotel Korošica, Šentjanž pri Dravogradu
  • Hotel Piran, Piran
  • JB restavracija, Ljubljana
  • Kabaj Morel, Dobrovo
  • Kendov Dvorec, Spodnja Idrija
  • Koroška hiša pri lipi, Muta
  • Maxim, Ljubljana
  • Okrepčevalnica Luda, Ljubljana
  • Okrepčevalnica Ruj, Dol pri Vogljah
  • Oštarija, Dolenjske Toplice
  • Ošterija Debeluh, Brežice
  • Pavus, grad Tabor Laško
  • Pr’Mrtinet, Luče pri Grosupljem
  • Pri Florjanu, Maribor
  • Pri Kuklju, Velike Lašče
  • Restavracija Aleksander, Rog. Slatina

  • Restavracija Grad Otočec, Otočec
  • Restavracija Harfa, Ljubljana
  • Restavracija Hotel Cubo, Ljubljana
  • Restavracija Julijana, Bled
  • Restavracija Kaiser, Rogaška Slatina
  • Restavracija Lambergh, Begunje
  • Restavracija Mak, Maribor
  • Restavracija Marina, Izola
  • Restavracija Mark, Šempeter pri Gorici
  • Restavracija Pri levu, Ljubljana
  • Restavracija Sophia, Portorož
  • Restavracija Strelec, Ljubljana
  • Restavracija Terasa, Maribor
  • Restavracija Topli val, Kobarid
  • Restavracija Vander, Ljubljana
  • Restavracija Vrtnarija, Bled
  • Restavracija1906 v hotelu Triglav, Bled
  • Rožmarin, Maribor
  • Shambala, Ljubljana
  • Skipass restavracija, Kranjska Gora
  • Smrekarjev hram, Ljubljana
  • Sorbara Steak House, Ljubljana
  • Špacapanova hiša, Komen
  • Špajza, Ljubljana
  • Špengl, Celje
  • Štalca pri Vodniku, Ljubljana
  • TaBar, Ljubljana
  • Valvas’or, Ljubljana
  • Vila Herberstein, Velenje
  • Vila Podvin, Radovljica

Sodelujejo samo in vsi najboljši

Po uspešnem jesenskem Tednu restavracij v letu 2013 je vedno večje slovensko kulinarično gibanje že komaj čakalo na nadaljevanje, v katerem bodo v še več vrhunskih restavracijah v in s chefovim podpisom nastopale sezonske in lokalne sestavine s poreklom.

Že številke iz leta 2013 so bile izjemne, toda že prvi del Tedna restavracij 2014 jih je presegel! V devetih pomladnih dneh je 69 vrhunskih slovenskih restavracij v okviru Tedna restavracij – 100 posebnih menijev po posebni, enotni ceni 14 evrov – obiskalo več kot 15.000 gostov! Jesenski termin pa je postavil situacijo ponovno na glavo in z več kot 33.000 zadovoljnimi gosti poskrbel za nov nivo primerjave.

Odmevi gostov po sklenjenem Tednu restavracij 2014 so še dolgo krožili po socialnih omrežjih in navdušenje nad dobrojedskimi predstavami v sodelujočih restavracijah po vsej Sloveniji združevali v skupno vprašanje: ”Kdaj se začne sprejemanje rezervacij za naslednji TR?”

Tudi odmevi gostincev imajo skupni imenovalec, ki ga je bard slovenske vrhunske kulinarike, edini z Michelinovo zvezdico odlikovani slovenski chef, Andrej Kuhar povzel tako: ”Vedeli smo, da bo zanimanje veliko, a vseeno smo bili presenečeni. Takšno zanimanje kot letos, to je nekaj izjemnega, zaradi tega gostincem v teh kriznih časih hitreje bije srce, to je tudi dokaz, da je slovenska vrhunska kulinarika na pohodu do kakovosti velikih, že uveljavljenih kulinaričnih dežel.”

Sodelujoče restavracije

  • Arkade Cigoj, Črniče
  • Bistro Zvezda, Ljubljana
  • Boheja, Novo mesto
  • DAM restavracija, Nova Gorica
  • Domačija Novak, Sadinja vas pri Dvoru
  • Domačija Šajna, Šepulje
  • Element, Ljubljana
  • Etna, Divača
  • Evergreen, Smlednik
  • Galerija okusov, Petrovče
  • Gordia, Ankaran
  • Gostilna Dvor Jezeršek, Zgornji Brnik
  • Gostilna Francl, Zagrad
  • Gostilna Gastuž, Špitalič
  • Gostilna k Rotundi, Selo pri Prosenjakovcih
  • Gostilna Kobjeglava , Kobjeglava
  • Gostilna Krištof, Predoslje
  • Gostilna Mahorčič, Rodik
  • Gostilna Mihovec, Zgornje Pirniče
  • Gostilna na gradu, Ljubljana
  • Gostilna Pr’ Bizjak, Zgornja Bela
  • Gostilna Pri Danilu, Reteče
  • Gostilna Pri Lojzetu, Zemono
  • Gostilna Pri Lešniku, Maribor
  • Gostilna Rajh, Bakovci

  • Gostilna Rakar, Trebnje
  • Gostilna Repovž, Šentjanž
  • Gostilna Šempeter, Šempeter
  • Gostilna Šiker, Močna
  • Gostilna Tomi, Portorož
  • Gostilna Tonček, Beltinci
  • Gostilna Tramšek, Žerovinci
  • Gostilna Vovko, Ratež
  • Gostišče Grič, Šentjošt nad Horjulom
  • Gostišče Jurg, Rogaška Slatina
  • GredičAvenanti, Ceglo
  • Harfa, Ljubljana
  • Hiša Denk, Zgornja Kungota
  • Hiša kulinarike Manna, Ljubljana
  • Hiša Raduha, Luče
  • Hiša Torkla, Korte
  • Hotel Cubo, Ljubljana
  • Hotel Evropa, Celje
  • Hotel Korošica, Šentjanž pri Dravogradu.
  • JB restavracija, Ljubljana
  • Kunstelj, Radovljica
  • Maxim, Ljubljana
  • Novi svet pri Stolnici, Maribor
  • Okrepčevalnica Ruj, Dol pri Vogljah
  • Oštarija, Dolenjske Toplice
  • Ošterija Debeluh, Brežice
  • Pavus – grad Tabor, Laško

  • Pri Florjanu, Maribor
  • Pri levu, Ljubljana
  • Restavracija 1906, Bled
  • Restavracija Donatela, Rogaška Slatina
  • Restavracija Grad Otočec, Otočec ob Krki
  • Restavracija hotela Marina, Izola
  • Restavracija Kaiser, Rogaška Slatina
  • Restavracija Mak, Maribor
  • Restavracija Mark, Šempeter pri Gorici
  • Restavracija Smrekarjev hram, Ljubljana
  • Restavracija Terasa, Maribor
  • Restavracija Topli val, Kobarid
  • Restavracija Vander, Ljubljana
  • Rizibizi, Portorož
  • Shambala, Ljubljana
  • Skipass restavracija, Kranjska Gora
  • Špacapanova hiša, Komen
  • Špengl, Celje
  • Strelec, Ljubljana Rožmarin, Maribor
  • TaBar, Ljubljana
  • Tokyo piknik, Ljubljana
  • Valvas’or, Ljubljana
  • Vila Herberstein, Velenje
  • Vila Podvin, Radovljica

Prvi vseslovenski Teden restavracij

Včasih tudi novinarju ni potrebno na dolgo, široko in podrobno razpredati, temveč lahko zapiše le preprosto in jasno: ”Hvala!” ”Pridobiti gosta, ki se bo z veseljem in na podlagi krasne izkušnje vrnil še kdaj, celo čim prej!”

Telefon je zvonil brez prekinitev, od jutra do poznega večera, od začetka oktobra do konca Tedna restavracij 2013. Najprej so klicali chefi, gostilničarji in kuharji: ”Pa bodo gostje vedeli, da poteka teden restavracij?” jih je skrbelo po nepotrebnem, ker takoj ko smo odprli novo spletno stran in 65 vrhunskih slovenskih restavracij in gostiln začelo sprejemati rezervacije, so kontaktno telefonsko številko zasedli gostje. ”Kje je še prosto? Lahko kar pri vas rezerviramo? Prosim, nujno moramo dobiti prostor…” Šlo je celo tako daleč: ”Pravi astronaut je pri nas obisku in bi zelo rad obiskal ta teden prav to restavracijo …”

Tretja vrsta klicev pa je bila najbolj ubrana. In tudi najbolj prijetna. ”Čestitamo! Odlična ideja! Bravo! Hvala!”

Ekipa Tedna restavracij 2013, ki je zakrivila organizacijo, se zato čisto vsem, ki ste v tej množični akciji – ocenjujemo, da je bilo v devetih dneh v 65 restavracijah skupaj več kot 15.000 gostov! – sodelovali, zato iskreno in iz srca zahvaljuje ter se toplo priporoča tudi za – prihodnjič! Da, seveda, to je bil šele prvi vseslovenski Teden restavracij!

Sodelujoče restavracije

  • 1096 Triglav, Bled
  • Bistro Zvezda, Ljubljana
  • Dam restavracija, Nova Gorica
  • Denk, Zg. Kungota
  • Domačija Novak, Sadinja vas
  • Dvor Jezeršek – 1768, Zgornji Brnik
  • Evergreen, Ljubljana
  • Francl, Zagrad
  • Gordia, Ankaran
  • Gostilna As, Ljubljana
  • Gostilna Krištof, Predoslje
  • Gostilna Mahorčič, Rodik
  • Gostilna Mihovec, Zg. Prirniče
  • Gostilna na gradu, Ljubljana
  • Gostilna pri Lešniku, Maribor
  • Gostilna Pri Lojzetu, Zemono
  • Gostilna Rajh, Bakovci
  • Gostilna Rakar, Trebnje
  • Gostilna Repovž, Šentjanž
  • Gostilna Ribič, Ptuj
  • Gostilna Šempeter, Šempeter

  • Gostilna Tomi, Portorož
  • Gostilna Tonček, Beltinci
  • Gostilna Tramšek, Ivanjkovci
  • Gostilna Vovko, Ratež
  • Gostišče Grič, Šentjošt nad Horjulom
  • Gostišče Jurg, Male Rodne
  • Gostišče Vračko, Jurij
  • Gredič Avenanti, Ceglo
  • Harfa, Ljubljana
  • Hiša Raduha, Luče
  • Hiša Torkla, Korte
  • Hotel Arena, Maribor
  • Hotel Cubo, Ljubljana
  • Hotel Habakuk, Maribor
  • Hotel Korošica, Otiški Vrh
  • Hotel Marina, Izola
  • JB Restavracija, Ljubljana
  • Konoba Bonaca, Medvode
  • Kraljestvo pršuta, Kobjeglava
  • Mak, Maribor
  • Maxim, Ljubljana

  • Novi svet pri Stolnici, Maribor
  • Oštarija, Dolenjske Toplice
  • Ošterija Debeluh, Brežice
  • Pavus, Laško
  • Pod skednjem – Posestvo Pule
  • Pri Florjanu, Maribor
  • Restavracija Brioni, Kranj
  • Restavracija Grad Otočec, Otočec
  • Restavracija Pikol, Nova Gorica
  • Restavracija Pri levu, Ljubljana
  • Restavracija Terasa, Maribor
  • Restavracija Topli val, Kobarid
  • Rezidenca Čeligo, Portorož
  • Rožmarin, Maribor
  • Shambala, Ljubljana
  • Smrekarjev hram, Ljubljana
  • Špacapanova hiša, Komen
  • Strelec, Ljubljana
  • Valvas’or, Ljubljana
  • Vila Herberstein, Velenje
  • Vila Podvin, Mošnje

Teden restavracij, prvi(č) v Sloveniji

Bil je Teden restavracij z ”EPK meniji” za 12 evrov, ki je pošteno razburkal mariborsko kulinarično sceno. Če smo pred 12. majem mislili, da v Mariboru nimamo ne dobrih restavracij in ne dobrih gostov, zdaj po 20. maju, v letu epekajevem, vemo, da imamo 12 dobrih restavracij in nekaj tisoč dobrih gostov!

Bilo je okusno! V vsaki restavraciji je bila vsaj ena jed v trihodnem meniju, ki je bila zares dobra, takšna, da bi dobila v NeDelu 4 sončke! To je veliko. Tudi zato, ker preostali jedi prav tako nista ostali na krožniku.

Bilo je presenetljivo! Vedeli smo, da nismo bušmani … Če gre po vsem svetu, bo šlo tudi pri nas. Pa čeprav smo v Mariboru … A nismo pričakovali, da bo že prvi poskus tako uspel. Da se bodo gostinci tako potrudili in da bodo gostje idejo tako množično in z veseljem sprejeli.

Seveda pa se (še) ni zgodil čudež in se kakovost hrane v mariborskih restavracijah v devetih dneh ni dvignila za dva sončka … Fiksni meniji so nekaj drugega kot ponudba a la carte, kjer gostinci ponujajo preširok izbor, gostje pa imajo ob vsaki jedi še svoje specialne zahteve. Na ”menije EPK” so se kuharji lahko pripravili in gostje jih nismo mogli (skušali) spreminjati. Mar ni ravno to tisto, kar bi se morali oboji naučiti iz tega Tedna?! Mar ni to dokaz, da je potrebno jedilne liste skrajšati, osvoboditi navlake in klasike, predvsem pa jim dodati ustvarjalnost? Če so si bili jedilni listi do 12. maja siamsko podobni, je po 20. maju epekajevega leta čas, da jih, gostinci in kuharji, začnete spreminjati! Gostje smo dokazali, da si želimo raznolikosti.

Sodelujoče restavracije

  • Restavracija hotela Arena, Maribor
  • Hotel Betnava, Maribor
  • Gostilna Rajh, Bakovci
  • Gostilna Ribič, Ptuj
  • Gostilna pri Lešniku, Maribor
  • Mak, Maribor
  • Novi svet pri Stolnici, Maribor

  • Piramida, Pri Florjanu, Maribor
  • Pri treh Ribnikih, Maribor
  • Restavracija Panorama, Maribor
  • Rožmarin, Maribor
  • Terasa – Hotel City, Maribor
  • Vila Herberstein, Velenje
  • Vila Rustica, Maribor

Top
Vpiši se v Šolo okusov!
Ne jej z usti. Jej z glavo!
Samo za dobrojedce. Letna naročnina 19 evrov.
Neomejen dostop do Šole.
Neomejen dostop do Kuhinje.
Neomejen dostop do Gostilne.
Neomejen dostop do Chefov.
Neomejen dostop do Potepa.
Neomejen dostop do Tržnice.
Neomejen dostop do B®loga.
Težave pri aktivaciji naročnine? Pomagajte si z navodili ali nas kontaktirajte.
Naroči se na Dobre novice!
tedenska mera dobrojedskih informacij, da boste izvedeli več in prvi:
kje, kako, kdaj, zakaj boste radi dobro jedli!