Meni januarskega vabila

En lonec in ena žlica

Januarja najraje ne bi jedli. Oziroma, ves december se tolažimo, da bomo pač prvi mesec novega leta stradali. Pa čeprav nam še nobeno leto ni uspelo. Zato se nima smisla slepiti. Zato se klin s klinom izbija! Kajti, tako kot bomo leto začeli, tako bomo nadaljevali.

Naj novo leto začnemo z dieto? Nikakor ne, tudi januarja je potrebno gostiti! Le da malo drugače. Saj je bila že prva jed novega leta takšna. Po polnoči je najbolj teknila golaževa juha! In ko smo se dopoldne zbudili v prvo jutro novega leta, je bilo potrebno le pogreti sarmo, ki nam jo je najboljša mama skuhala že lani. Zato se januarja ne bomo postili. Januarja bomo le jedli bolj preproste jedi.

Prav takšna je tudi januarska gostija. Prijatelji so nas povabili za konec leta, torej se jim bomo oddolžili že januarja. Ko bo prava zima, ko bomo dopoldan smučali, popoldan pa se kepali, ko se nam ne bo ljubilo ves dan preživeti v kuhinji, bosta dovolj le en lonec in ena žlica … Čeprav v Šoli okusov ne moremo brez nečesa prej in še potem. Saj je navsezadnje gostija!

Gre le za to, da noben mesec nima pravice do izgovora. Vedno je razlog, da povabimo, da se v dobri družbi poveselimo in da pokažemo, kaj – znamo. Če nam to uspe le z enim loncem in če si lahko pomagamo tudi z nakupom, še toliko boljše. Velikokrat je čim bolj preprosto tako deležno največjega aplavza in enolončnica je ravno temu namenjena. Da si krožnik znova napolnimo!

 

Dober tek in nadokusno v letu 2017!

Gostitelju v pomoč

Ideja je v tem, da tudi januarja povabimo, a na nekaj preprostega, ki pa vseeno ni vsakdanje. Enolončnico imajo vsi radi in ”postnega” januarja zaradi nje ne bo imel imel nihče izgovora, da mora hujšati. Sestavine so poceni, toda goveji rep so vaši gostje doslej poznali le v juhi. Če imate občutek, da ste decembra morali preveč kuhati (in pomivati), potem boste zdaj vse delo lahko prepustili pečici. Ker pa si tudi pri preprostih jedeh kot domači chef ne morete kaj, ne da bi svoje goste kulinarično presenetili, boste na koncu omako obogatili s čokolado, gorčico in maslom. S tem bo jed dobila pospešek, enolončnica pa višji status.

Če ste pri volji, pa še nasvet, kar brez recepta, za nekaj prej in malo še potem, saj v Šoli okusov povabilo imenujemo gostija. Za začetek zato atraktivni tatar iz larda, in za konec atraktivno sladico, ki je videti kot narastek, topi pa se kot sladoled.

Lardo – belo toskansko slanino z začimbnim posipom, ki jo dobite tudi pri nas, tudi od domačih proizvajalcev (Cigoj) – narežite na drobne kocke, kot za tatarca. Krompir narežite na enako majhne (pet milimetrov) kocke, dobro sperite v hladni vodi, osušite in nato ocvrite. Ohlajen hrustljavi krompir zmešajte z lardom. Na krožniku dajte na lardov tatarec žličko postrvjega kaviarja. Krožnik okrasite z domačo ozimnico (čebulna marmelada, ribezov čatni, okisana čebula, vloženi črni orehi, marmelada iz paprike …). Zraven lahko ponudite tudi kupljeno piščančjo terino, saj zaradi nenavadnosti tatarca ne bo nihče opazil … Domačim chefom so takšni majhni triki dovoljeni.

Za sladkanje priporočamo cimetovo zmrzlino. Na koncu priporočamo še nekaj drugih zimskih enolončnic.

Recepti

Enolončnica
Spremljava
Goveji lonec, rep, čokolada

Enolončnica ni zato, ker jo jemo z žlico, temveč zato, ker jo skuhamo v enem loncu! Razlika je pomembna, saj gostje ne bodo zajemali družno s sredine mize, a si bodo zato lahko še večkrat naložili. Ta lonec ima vse značilnosti preproste jedi na žlico, od sestavin, ki so poceni, do recepta, pri katerem je dovoljena svoboda, kljub temu pa boste zanj lahko uporabili najboljše (globoke) krožnike in zraven odprli najboljše (rdeče) vino. Skratka, z več tekočine bo le za žlico, z več vsebine pa še vedno ne bo preveč pomivanja. Potrebujete le dober (in težek) lonec ter pravi vrstni red…

VEČ


Zima

Enostavno
1 ura (+ 3,5 ure za dušenje mesa)
Priprava
Yorkshire puding

Preprosto testo, kar pekač za mafine in zelo hitro. Ko je priloga tako enostavna, toda tako dobra, jo je dovoljeno prijeti kot kruh, kar v roko, zato je idealna spremljava prav takšnim jedem (beri: enolončnicam), a je zaradi svoje atraktivne oblike, ki je vsaka unikat, hkrati okras ”boljših” jedi, ki ne skoparijo z omako. V originalu jo Angleži prelijejo s sokom pečenega rostbifa, včasih tako obilno, da njeno hrustljavost in napihnjenost na koncu spečkajo do – pudinga.

VEČ


Zima

Enostavno
40 minut
Priprava
Še več enolončnic

Bistvo kuhanja je kombiniranje. Zato nikar, da je dobro, če je potrebno le dosoliti, in da je okusno, če je vsak dan enako. Koliko začimb je na polici? In kolikim je že potekel rok trajanja? Koriandra ne uporabljajo le Portugalci in ingver ni le za prehlad. Krompir ni le ene sorte in slan, tako kot tudi vsi čiliji niso enako pekoči. Predvsem pa šele s pravilnim kombiniranjem različnih sestavin in živil nastajajo jedi, ki nimajo le enega okusa, imajo pa zato le en nadokus – kombinacijo arom, okusov, tekstur, temperatur, občutkov, oblik in vsega, kar nam ostane v spominu kot…

VEČ


Zima

Enostavno
40 minut
Priprava
chili con carne in quesadillas 3 copy

Bistvo čilija (chili con carne) je, da se dolgo kuha. Toda bistvo Šole okusov je, da vam delo (tudi) olajšamo! In ker se mu je mudilo, je postopek tako pospešil, da se tudi pravi Mehičani ne bi pritožili, ona pa ga je celo pohvalila, čeprav jo je malo peklo, a tega, seveda, ni hotela priznati: ”Zakaj pa večkrat ne narediš nekaj tako hitro in tako dobro?!”

VEČ


On zanjo, Zima

Enostavno
1 ura
Priprava
krompirjev ponev po indijsko 11

Prvi sneg! Ponavadi se to zgodi že novembra. Pomeša se med dež, iz omar vzame zimski plašč, peči zapove, da pritisne na polni plin, in v kuhinji povzroči preplah. Konec je jesenskega menija, zimskih gum pa še nismo montirali … A brez panike, saj bo hitro skopnel, in četudi bodo vremenoslovci napovedali na prometnih klancih 40 centimetrov, ga bo le za vzorec. A vseeno, na zimo se je potrebno pravočasno pripraviti! V kuhinji to pomeni, da je potrebno malo bolj podkuriti. Tako, da je malo bolj pekoče kot sicer. Zato je ta indijski ”golaž” kot naročen. Pogreje! Zraven ponudite papadum,…

VEČ


Zima

Enostavno
1 ura
Priprava

Nekateri recepti so večni. In ti so ponavadi v zvezku z največjimi ušesi. V tistem, ki gre iz generacije v generacijo. Resda vsaka doda nekaj svojega, toda bistvo ostaja enako. Za te ”večne jedi” imamo vsi, vsaka kuharica in vsak kuhar svoj – najboljši recept. Zato ne mislimo tekmovati. Zato je ta jota tukaj, ker je zdaj pač pravi čas zanjo. Zato, ker ste morda svoj zvezek z ušesi kje založili. Zato, ker ste, morda, radovedni. Prav radovednost pa je ena najbolj zaželenih lastnosti ”študentov” šole okusov! A najbrž gre le za drobno idejo. Zakaj bi se prerekali, katera je…

VEČ


Jesen, Zima

Enostavno
1 ura
Priprava

Ko je vroče, pekoče najbolj ohladi. Kaj pa najbolj pogreje, ko je mrzlo? Občutek imamo, da mora biti na krožniku veliko teže, maščobe, živali … Poskusite tudi pozimi s pekočim, a zato z bolj zimsko-gostim. Enolončnica, ki v ustih vročino ustvari s pomočjo dimljene mlete paprike, gostoto pa z drobnim bulgurjem, ki je poln proteinov, mineralov, vlaknin, vitamina D, a ne kalorij. Nadomesti riž in testenine, zato je njegova ”pašta” dosti lažja in tudi bolj zdrava. Z ohrovtom, ki je tipična zimska zelenjava, sta se dobro ujela tudi z ribanim hrenom, potresenim na žlico kisle smetane na vrhu enolončnice. Le še kos…

VEČ


Zima

Enostavno
1 ura 10 minut
Priprava
krompirjev2 sladko pekoci golaz s puranom

Nekaj na žlico? A da se tudi grize. Pa da pogreje telo in dušo. Ker je pisano, raznovrstno, barvno, teksturno, dišeče in predvsem okusno. Ker je hitro gotovo. Ker je tako enostavno, da se ne moreš zmotiti. Ker je zraven najboljši kar kruh, da je le skorja sveža in sredica mehka. Ker je lonec dovolj velik, da ni le za en krožnik, temveč da nima dna. Ker je golaž, toda iz zelenjave. Ker je meso zraven le zato, da nam ne bi očitali, da ga je v Šoli okusov premalo … Ker ga je on skuhal zanjo! ”Potem pa te povabim…

VEČ


Jesen, On zanjo

Enostavno
1 ura
Priprava
Posladek
cimetova souffle zmrzlina 11

Souffle, dovoljeno tudi sufle, je narastek. Za dvigovanje potrebuje vročino, torej pečico. Ko pride iz nje, se ga je potrebno lotiti zelo hitro, saj še hitreje upade. Parfait, tudi parfe, pa je zmrzlina. Za strjevanje potrebuje mraz, torej zamrzovalnik. Ko pride iz njega, se nam nikamor ne mudi, saj mu Italijani pravijo semifreddo, kar pove, da je najboljši, ko je že na pol odtajan. Sufle in parfe se zato močno razlikujeta med seboj. Da ne rečemo, da sta celo nasprotnika … A ne v tem receptu! Tukaj oči vidijo narastek, jezik pa liže zmrzlino. Tukaj so v pečici orehi, v zamrzovalniku pa…

VEČ


Zima

Srednje
40 minut (+ 4 ure za hlajenje)
Priprava
Top
Vpiši se v Šolo okusov!
Ne jej z usti. Jej z glavo!
Samo za dobrojedce. Letna naročnina 19 evrov.
Neomejen dostop do Šole.
Neomejen dostop do Kuhinje.
Neomejen dostop do Gostilne.
Neomejen dostop do Chefov.
Neomejen dostop do Potepa.
Neomejen dostop do Tržnice.
Neomejen dostop do B®loga.
Težave pri aktivaciji naročnine? Pomagajte si z navodili ali nas kontaktirajte.
Naroči se na Dobre novice!
tedenska mera dobrojedskih informacij, da boste izvedeli več in prvi:
kje, kako, kdaj, zakaj boste radi dobro jedli!