O Šoli okusov

Kulinarični splet dobrojedskih informacij, poučnih receptov, najboljših gostiln in restavracij ter njihovih chefov, vrhunskih vinarjev in njihovih najboljših vin, odličnih prehranskih izdelkov in pridelkov ter znanja o dobrih jedeh.

Življenje je kratko. In kako ga preživimo? Tako, da spimo, delamo in jemo! Zato je še kako pomembno, kako to počnemo. Ali tako, da uživamo, ali tako, da čim prej mine … Življenje, namreč!

spanje

Uživamo na mehki žimnici.
In v ljubeči družbi!

delo

Uživamo, ko ga imamo.
In ko delamo to, kar nas veseli!

hrana

Kako pa uživamo v hrani?
Odgovori v Šoli okusov!

Uroš Mencinger, kulinarični kritik in Rad Dobrojem


“Večina ljudi gre v gostilno, da se naje. Večina ljudi kuha vedno enako in isto. Večina ljudi hrano nakupujejo po priporočilu lažnivih reklam. Večina ljudi je celo življenje na dieti … Kje je tukaj užitek? Ugotovil sem, da ni več dovolj, da enkrat tedensko v kulinarični kritiki pridigam o dobri hrani in kulinarični kulturi. Ne nazadnje, tudi midva ne jeva le takrat, ko ocenjujeva. Nasprotno, ker ocenjujeva, je dobrojedstvo že dolgo najin način življenja. Nenehno iščeva, raziskujeva, preizkušava, okušava, tako da veliko kuhava, potujeva, obiskujeva, vabiva in opisujeva. Pri tem sva se v vseh teh dobrojedskih letih nekaj tudi naučila… Predvsem to, da ni dovolj, da jemo le z usti! Jesti moramo z glavo!”

ZAKAJ Šola okusov?

Zato, ker je tudi uživati potrebno znati!

Danes je čisto drugačen od včeraj, da o jutri sploh ne govorimo. Vse se tako hitro spreminja, da komaj sledimo. Če ne sledimo, gre še hitreje mimo nas. Tudi hrana ni pri tem izjema. Pa čeprav se zdi, da je trend povratka k staremu, tradicionalnemu, naravnemu vedno močnejši.

A ne gre za dilemo med domačim in industrijskim, med naravnim in umetnim, temveč za to, da se tudi domače jedi ne delajo več nad odprtim ognjiščem! Če hočemo danes dobro jesti, kar vključuje tudi naravni, pristni, ekološki, iskren vidik, potem brez sodobnih tehnik, spoznanj, znanj ne gre!

Na primer sous vide. Danes se vsi kuharji hvalijo, da so dali meso v vakuum že pred tremi dnevi. Vesoljsko? Seveda, saj je ”brez zraka” … Nič čudnega, da kritiki tega postopka govorijo o ”kuhanju v kondomu”. Saj je tako, za in proti, pri vsaki novi stvari.

V resnici pa to sploh ni novo! Enako so delali že pred tisoči let. Takrat so nabodli na raženj debel in velik kos mesa, ki so ga počasi obračali nad ognjem. Bistvo kuharske umetnosti kamenih chefov, ki sicer še niso mešali, je bilo v tem, da so vrteli. Vroče-hladno-vroče-hladno-vroče-hladno … Na ta način se je meso peklo zelo enakomerno in nežno, ali kot temu pravimo danes: zunaj hrustljavo in Maillardovo, znotraj pa sočno in ”sous vide”!

Nič novega, torej, kljub učenemu imenu. Ne jutri, že popoldan bo v vsaki kuhinji sous vide pečica, oziroma saj sta že danes za enak učinek počasnega kuhanja v vrečki dovolj le velik lonec vode in termometer.

 

To le kot primer, da ne moremo več:
– jesti kot včasih, ker kuharji danes ne kuhajo več tako kot včeraj;
– kuhati kot včasih, ker tega ne počnemo več v črni kuhinji in na drva.

 

Saj lahko še vedno uporabljamo stare tehnike. Le dolgo bo trajalo. Saj lahko še vedno v gostilni naročimo eno in isto. Le plačati bomo morali vedno več. Saj se lahko še vedno tolažimo, da bodo iznašli tableto za hujšanje. Le kdaj bo to?

Lahko pa greste v Šolo okusov! V Šoli okusov se boste naučili, kako, kdaj, kje, koliko in zakaj je hrana življenjski užitek!

KAJ se boste v Šoli okusov naučili?

Okušati in uživati v hrani. Vsak dan!

V Šoli okusov se boste naučili:

jesti

dobro, zdravo, pravilno in pravo

piti

malo, toda dobro in najboljše

kuhati

vedeti moraš zakaj, da ti je jasno kako,
ker potem ni problem kaj

kupovati

najboljših stvari ni nikoli dovolj,
da bi bile za vse in najboljše

ocenjevati

ločiti dobro od slabega
in postati strokovnjak

Brez skrbi, v Šoli okusov se ne boste učili:

receptov na pamet

novih diet in verovanj

modnih zapovedi in togih pravil.

KJE je Šola okusov?

Jedilni list Šole okusov

Tečaji  Delavnice  Seminarji  Prireditve  Klub

KDAJ v Šolo okusov?

Do 1. marca 2016:

Spremljajte, kako nastaja Šola okusov!

Od 1. marca 2016:

Postanite dobrojedec v Šoli okusov!

Večina ljudi gre v gostilno, da se naje …

Večina ljudi kuha vedno enako in isto …

Večina ljudi je celo življenje na dieti …

 

Kje je tukaj užitek?

 

V šoli okusov se boste naučili,
kako, kdaj, kje, koliko in zakaj je hrana užitek!

 

Nauči se okušati. Okušaj in uživaj!

Top
Vpiši se v Šolo okusov!
Ne jej z usti. Jej z glavo!
Samo za dobrojedce. Letna naročnina 19 evrov.
Neomejen dostop do Šole.
Neomejen dostop do Kuhinje.
Neomejen dostop do Gostilne.
Neomejen dostop do Chefov.
Neomejen dostop do Potepa.
Neomejen dostop do Tržnice.
Neomejen dostop do B®loga.
Težave pri aktivaciji naročnine? Pomagajte si z navodili ali nas kontaktirajte.
Naroči se na Dobre novice!
tedenska mera dobrojedskih informacij, da boste izvedeli več in prvi:
kje, kako, kdaj, zakaj boste radi dobro jedli!