Rad Dobrojem vsak dan

Hitra večerja

ocvrti sir

Za kosilo je bila primorska repa (na rdeče, s paradižnikom), pražen krompir in divjačinska kuhana klobasa od Vernika. Prava zimska hrana, čeprav je bila klobasa – pol za dva – v manjšini, zato je bil za ”sladico” vzpon na Trikotno jaso. Ni lepšega, kajne, če se zvečer začne v naslanjaču. Na TV pa kot vedno nič …, zato pa toliko več (časa) za razmišljanje. Kaj je že bilo za kosilo? In kaj bo za večerjo? Ona je zanj polistala po Šoli okusov in ocvrla Podpečanov sir, on pa je odprl njeno ozimnico. K siru sta skupaj okušala: ribezov čatni, paradižnikovo marmelado z vaniljo, čilijevo marmelado, sladko-pikantni čili in marmelado iz kumkvatov. Ob takšni raznovrstnosti sta bili potrebni dve vini: Ravan, zeleni sauvignon, kabaj, 2012, in Ranina, pozna trgatev, Ljutomerska klet, 1983, polsladko.

Kruh z drožmi

kruh z ovsenimi kosmici3

Knjigo – Nataša Đurić: Kruh z drožmi – vam prodamo, pa še preizkusimo jo … Kruh z ovsenimi kosmiči v prvem poskusu sicer še ni bil takšen kot na njeni sliki, a ga je še za večjo kritiko vseeno prehitro zmanjkalo. Glavno je, da so droži zdrave in delovne, od ene do druge peke pridno spravljene v hladilniku, na vrsti pa je še dovolj receptov, da knjiga ne potrebuje prostoa na knjižni polici, temveč v kuhinji.

Grk street food

grk gyros 1

Lokal je bil prej poznan po dobri kavi. Čeprav je bila zanjo zaslužna pravzaprav stepena sladka smetana. Ko so drugje začeli z rastlinsko, so v bifeju v Ulici 10. oktobra ostali pri pravi, mlečni in sveži. Zato so se tukaj radi zbirali upokojenci. Zdaj je Grk v središču Maribora namenjen mladim in mimoidočim.

Kruh in vino

kruh in vino jedilnica2 7

V nedeljo, 14. januarja v Nedelu kulinarična ocena vinoteke s hrano Kruh in vino v Vili Vipolže. Za pokušino pa tukaj foto zgodba o novi pogači v obnovljenec renesančnem dvorcu sredi Goriških Brd.

Steirereck na Poguschu

steireeck pogusch zunaj zima3

Bili smo sicer konec decembra in januarja imajo zaprto, toda je vrsta, zato je dobro pravočasno rezervirati. Eni pridejo s smučmi, drugi pa s helikopterjem … Iz kmetije, na kateri so gojili ovce za dunajski Steirereck, so pred dobrimi 20. leti naredili gostilno, ki je s slovesom in povezovanjem z okoliškimi kmeti turistično in kulinarično zakrivila preporod celotne regije.

Korenje in parmezan

Čeprav bo večerja v preveč hodih, ni dobro priti preveč lačen. Za ravno prav poskrbi korenjeva juha s cmočki iz kozje rikote. Ni pomembno, kakšen je krožnik, ker juha je na vsakem globoka, zaradi okosov, ki pečejo, sladijo, kisajo in grejejo. Pa tudi barvna kombinacija je takšna, da premagaš zimski prehlad in si zvečer pripravljen na kaj bolj konkretnega. Silvestrovo je mimo, kar je bilo, je bilo, v novem letu moramo jesti – še boljše in lepše!

Zlata lisica

zl sotor18 4

V slalomu je (spet) zmagala Mikaela Shiffrin, v VIP šotoru pa (Jezerškov) ričet. Na svidenje v Mariboru, na 55. Zlati lisici, 1. in 2. februarja 2019

Zlata lisica

zl sotor18 5

54. Zlata lisica sedmič v Kranjski Gori. VIP šotor v Podkorenu. Najboljša sta bila Shiffrinova in jota.

Goriška roža in pečena rikota

goriska roza radic2

Spet se je začela njegova sezona! Najlepša solata je razprla svoj cvet, ki mu v Gorici pravijo roža, v Solkanu pa regut. Ko ste na tistem koncu, se zato nikar ne vrnite brez, saj je to solata, ki zna polepšati vsako jed. Pa sploh ne le kot – solata!

Saag

saag ana ros wallner2

V Žagi ob Vrbskem jezeru sta v restavraciji Saag štiriročno kuharsko ustvarjala najboljša chefinja leta 2017 na svetu Ana Roš in najboljši avstrijsko-koroški chef Hubert Wallner.

Tramerka

tramerka vhod

Peš po morski ”šetnici” iz Opatije do Voloska je ravno dovolj za lahko ponovoletno kosilo. Tramerka je še vedno najboljša kvarneska konoba! Ko mama skuha morski golaž, v kaminu zaprasketa, na morju pa je konec juga.

Johnson

Morsko je najboljše pozimi! Preizkusili smo, kako pristen, naraven in preprost je Johnson iz Moščeničke Drage. Škampi so še migali, edini dodatek je bilo olivno olje, edina začimba solni cvet, edini nadokus pa – morje.

Salina

salina amuse korneti2

Portorož ima novo fine dining restavracijo, zaenkrat le ob praznikih, torej bolj poskusno, od maja, ko bodo turisti dovolj napolnili slovensko obalo, pa redno in stalno. Portorož potrebuje restavracije z visokimi cilji.

Top
Vpiši se v Šolo okusov!
Ne jej z usti. Jej z glavo!
Samo za dobrojedce. Letna naročnina 19 evrov.
Neomejen dostop do Šole.
Neomejen dostop do Kuhinje.
Neomejen dostop do Gostilne.
Neomejen dostop do Chefov.
Neomejen dostop do Potepa.
Neomejen dostop do Tržnice.
Neomejen dostop do B®loga.
Težave pri aktivaciji naročnine? Pomagajte si z navodili ali nas kontaktirajte.
Naroči se na Dobre novice!
tedenska mera dobrojedskih informacij, da boste izvedeli več in prvi:
kje, kako, kdaj, zakaj boste radi dobro jedli!