SladoLent 2017

Sladolent 2017 - Krištof in Mak ekipe
SladoLent izziva!

V okviru 25. Festivala Lent v Mariboru že sedmi festival ulične prehrane: 28 chefov, 54 jedi, 21 vinarjev in več kot 8.000 obiskovalcev

Festival Lent v Mariboru, največji slovenski poletni festival, se je že sedmo leto zapored spremenil v največjo promenado slovenske vrhunske kuhinje! Na 7. SladoLentu, festivalu ulične prehrane, je v devetih dneh kuhalo 28 slovenskih chefov, ki so tako predstavili kar 54 avtorskih jedi ulične prehrane. Street food jedi slovenskih chefov so spremljala tudi vrhunska vina enaindvajsetih slovenskih vinarjev iz vseh treh vinorodnih dežel.

Za devet dni je SladoLent ob Dravi tako postal največja slovenska gostilna, saj jo je v tem času obiskalo več kot 8.000 jedcev, ki so jih pritegnile dišave ustvarjalnosti slovenske vrhunske kulinarike v uličnih razmerah. Slovenski chefi – vsak večer po trije, zadnji večer pa štirje – so osebno in v živo na SladoLentu pripravili svoje avtorske jedi in jih postregli obiskovalcem, ki so tako dobili enkratno priložnost, da v tako kratkem času in cenovno ugodno (3,5 evra za posamezno jed) preizkusijo vrhunsko slovensko kulinarično ustvarjalnost.

Glavna pokrovitelja festivala ulične prehrane v okviru festivala Lent sta bila Gorenje, ki je s svojimi gospodinjskimi kuhinjskimi aparati opremil mobilne kuhinje SladoLenta, in DS Smith, ki je poskrbel za embalažno jedilno posodje in vizualno podobo mobilnih kuhinj.

Violeta & Uroš Mencinger

SODELUJOČI CHEFI IN NJIHOVE JEDI

  • Paradižnikov gazpacho
  • Telečji priželjc, pastinak, curry

Kristjan Anderlič
Sedem

  • “When meat meets beet”: Tatar govedine in pečene rdeče pese
  • “Blue & peachy”: Breskev, rukola in domača skuta z gorgonzolo in lešniki

Jure Brložnik
Miza za štiri

  • Rostbif & mango: rostbif, mangov pire, drobnjakov biskvit, spicy čičerika, črna čipka
  • Smreka & jabolko: smrekov crème brûlée, parfait zelenega jabolka in smrekovih vršičkov, gel jagode, čokolada, parfumirana akacija

Leon in Valentina Pintarič
Gostilna Rajh

  • Rajh-wich
    (pastrami, ugorke, zenf,…)
  • Moj gin & tonik

  • Mariniran brancin z limeto, koriandrom, kumaro in sladkim janežem
  • Črna rižota s parmezanovo peno

  • Skoraj ”vegi” – skoraj ‘’burger’’: suhi toast, sveža zelenjava, dimljena postrv, telečja redukcija, divja zelišča
  • Sprehod po njivah in travnikih: ajdov mousse, bučno olje, hrustljav ješprenj, regratov kis, regratovo olje in cvet

Luka Gmajner in Marko Magajne
Galerija okusov

  • Postrv po tržaško
    (postrv, krompir, peteršilj, česen, olje, drobtine)
  • Savinjski planšar
    (govedina, redkev)

  • Butterfly & piščančji miso chicken
  • Kislo mleko & jagoda & hren

  • Rižota, treviso, kapesante, redukcija rdečega vina z Bolkovim medom, zbrinc, peteršiljeva espuma
  • Jagode, pehtran in Ilichov sladoled

  • Žabji kraki, pire bele čebule, česnova majoneza, vložen mlad česen, konfit paradižnika
  • Makron polnjen s sladoledom oljčnega olja, čokoladna omaka z pomarančo, kandirana pomarančna lupina

  • Jajce, ocvirki, polenta, zelenjava, česnovi cvetovi
  • Zdrob, tepke, bela čokolada, sadje

  • Cvetača / Tartufova krema / Lešniki
  • Lignji / Krompirjeva pena / Pečene kumare / Želiran ponzu / Kvas

  • Rižota z lavando in mladim ovčjim sirom s kmetije Orel
  • Kuhana smetana z lavando in borovnicami

  • Koprivni tagliolini
  • Karamela in rdeča breskev

Dejan Mastnak in Aljaž Novšak
Tri Lučke

  • Krškopoljski pujs in njegova jedača
  • Goričarjeva rdeča postrv, koruza in mladi poganjki

Valter Kramar
Hiša Franko

  • Tolminska frika
  • Zabeljena p’lenta v poulični obliki

  • Potrebuševina / sladko kisla zelenjava / kuhan kruh
  • Melancan / piščanec / domači “curry”

Metka in Grega Repovž
Gostilna Repovž

  • Žrebiček, skuta, jogurt, korenje
  • Jagode, rabarbara, kremni sir, lešniki

  • “Vroči pés”
  • “Surovo morje in gozd”

  • Zmagovalna pašta, mladi kozji sir, bučno olje in bučni cvetovi
  • Debeluh sweet fries

  • Originalna Loška mešta
  • Marelični cmok s cimetovim sladoledom

  • Feta cigare s pečenimi bučkami in česnovim jogurtom
  • Pljučna domačega pujska ovita v dimljeno slanino, ragu paprike in ajdov šmorn

  • Zvitek bohinjske zlatovčice s svežo meto, potočnimi raki in zelišči, rdeča pesa, pena kokosa, koriandra in ingverja, sipino črnilo
  • Zorjena telečja lička, ješprenj s pokljuškimi jurčki, krompir, olje tartufov, vitlof s pomarančo in rdečo lečo

  • Polnjen bučni cvet s panceto, krema Tolminca, lanena semena in mladi grah
  • Sladoled iz poparjenih orehov, kefir in cvetni prah, pirin drobljenec

Mišo Krojsl in Gregor Jager
Rožmarin / Gostilna Maribor

  • Račja prsa na bulgurju pšenice, rahla pena zelene, češnje, ajdove kokice, zeliščno olje (Mišo Krojsl)
  • Pujskova pralina s skorjico bučnih semen na cvetačnem pireju z zelišči , domača limonova majoneza z rdečim poprom (Gregor Jager)

  • “Reuben sendvič”: sendvič z dimljeno zorjeno govedino, kimchi in domači kruh s kumino
  • Kompresirane domače jagode, črni čaj in vrtnica, sladoled  travniške kislice

  • Dišeči file brancina z vanilijo, limono in hrustljavcem iz pivske redkve, špinače in albuminske skute, na pireju iz boba, z emulzijo zelenega jabolka
  • Cupcake iz grahaste kokoši iz proste reje, topinamburja, žafrana in črnega oreha, z omako iz gosjih jeter in porta, na fileju govejega hrbta pečenega s pomarančo in ocvrtimi špageti

Vinska ponudba


PENEČE

  • Penina Gordia bela, VINA GORDIA, 2012, brut, Slovenska Istra
    Najboljša istrska penina, chardonnay in malvazija, 24 mesecev na kvasovkah.
  • Penina Gourmet rose, ISTENIČ, 2013, brut, Bizeljsko-Sremič
    Plemenit okus po kvasovkah in značilna jagodna cvetica modrega pinota.
  • Šampanjec Veuve Clicquot Brut Yellow Label, MERIT HP
    Vrhunski šampanjec: zlato-rumena barva, s penasto ogrlico in majhnimi mehurčki.

 

BELO

  • Rebula, ŠČUREK, 2016, suho, Goriška Brda
    Vonjave poljskega cvetja in smokev, prijetnega, polnega okusa, z lepo svežino.
  • Sauvignon, VINO KUPLJEN, 2015, suho, Štajerska Slovenija
    Globoka mineralna struktura, zrela, sočna kislina in dolg pookus.
  • Sivi pinot Seven Numbers, PUKLAVEC FAMILY WINES, 2016, suho, Štajerska Slovenija
    Ekskluzivno vino z vrhunske lokacije s sedmimi številkami za mednarodni trg.
  • Sauvignonasse, MARJAN SIMČIČ, 2015, suho, Goriška Brda
    Mineralna svežina z ekstremno polnim telesom, bogatimi aromami tokaja in dolgim pookusom.
  • Šipon, VERUS, 2016, suho, Štajerska Slovenija
    Nežna sadna cvetica, prijeten in skladen okus, živahna kislina.
  • Zeleni silvanec, VINO GAUBE, 2016, suho, Štajerska Slovenija
    Skladnost kisline in majhnega ostanka sladkorja v zelenem, toda zrelem in polnem.
  • Malvazija, PUCER Z VRHA, 2015, magnum, suho, Slovenska Istra
    Kakor sonce greje srca, z okusom po breskvah in marelicah, sveža in elegantna, iznad Dragonje.
  • Renski rizling, VINA JOANNES, 2015, polsuho, Štajerska Slovenija
    Vonj po breskvah in marelicah ter dolgi pookus kralja.
  • Rumeni muškat, ŠUMENJAK, 2016, polsuho, Štajerska Slovenija
    Mehko in zaokroženo, z diskretnimi muškatnimi in cutrusnimi notami.
  • Dišeči traminec, STEYER, 2016, polsladko, Štajerska Slovenija
    Od vrtnice do eksotičnega sadja, od pikantnega do sladkega. Vsem ljub, z dišečim spominom.
  • Muškat ottonel, KELTIS, 2016, sladko, Bizeljsko-Sremič
    Izredno nežno vino z sadno aromo po grozdni jagodi muškata.

 

ROSE

  • Rose, BATIČ, 2016, polsuho, Vipavska dolina
    Vedno in povsod priljubljen. Cabernet sauvignon na belo. Stare trte, mladostno vino.

 

ORANŽNO

  • Renski rizling, DUCAL, 2012, suho, Štajerska Slovenija
    Sveže, mehko in bogato, z aromo tropskega sadja, ki se zaključi z mineralnostjo.
  • Lunar, MOVIA, 2013, suho, Goriška Brda
    Kralj posebnih vin, ki ga naredi luna. Čista narava v kozarcu. Izjemno vino.

 

RDEČE

  • Modra frankinja, DOMAINE SLAPŠAK, 2015, suho, Dolenjska
    Karakterno vino sončnega letnika iz majhnih francoskih sodov.
  • Zweigelt, MAROF, 2015, suho, Prekmurje
    Zapeljivo saden, sliva, češnja, zelišča in sledi temne čokolade, zaokrožen, dolg, odličen letnik.
  • Refošk, ROJAC, 2014, suho, Slovenska Istra
    Kraljeva črnina ekološke pridelave z najlepšega pogleda na slovensko morje.

PETEK, 23. junij

ISTENIČ: penina Prestige Extra Brut, 2011, Bizeljsko-Sremič

Le iz najboljših letnikov, iz chardonnaya za nežen, prefinjen karakter, in modrega pinota, za čudovito, čvrsto telo.

 

SOBOTA, 24. junij

STEYER: Steyer mark cuvee rdeče, 2009, magnum, suho, Štajerska Slovenija

Vrhunsko rdeče vino s Plitvičkega vrha, ki je v odlični formi. Vino iz hiše dišečega traminca, ki diši po gozdnih jagodah, slivah, tudi (slivovi) marmeladi.

 

NEDELJA, 25. junij

PUKLAVEC FAMILY WINES: Šipon Seven Numbers, 2015, suho, Štajerska Slovenija

Šipon je polnega telesa, intenzivno aromatičen, z značilnim sortnim karakterjem in kompleksnim okusom, v katerem se prepletajo arome po belem cvetju, zeliščnih notah, citrusih in začimbah. Nagrajen z 2017 Decanter World Wine Awards Platinum medal for Best Slovenian White.

 

PONEDELJEK, 26. junij

ŠČUREK: Stara brajda rdeče, 2011, magnum, suho, Goriška Brda

Rubinasto rdeča barva z rahlimi granatnimi odtenki. Vonjave po zrelem rdečem sadju, začimbah, podrastju. Rahlo tanično, polnega okusa in z lepim, dolgim pookusom.

 

TOREK, 27. junij

BATIČ: Angel belo, 2015, suho, Vipavska dolina

Vrhunec vinske hiše Batič, zvrst z najboljših leg in le ob odličnih letinah. Visoka eleganca in dolga vitalnost.

 

SREDA, 28. junij

MOVIA: PURO, belo, magnum, suho, Goriška Brda

Lunarjev ekvivalent v mehurčkastih zgodbah. Puro se prične tam, kjer ostali šampanjci prenehajo z življenjem in gredo na staranje..

 

ČETRTEK, 29. junij

MARJAN SIMČIČ: Chardonnay Selekcija, 2014, suho, Goriška Brda

Velikan z neopisljivo eleganco, harmonijo, neverjetno všečno svežino in odličnim potencialom staranja.

 

PETEK, 30. junij

MAROF: Modra frankinja, 2013, suho, Prekmurje

Najboljša slovenska modra frankinja, grand cru iz Mačkovcev.

 

SOBOTA, 1. Julij

VINO KUPLJEN: White Star of Stiria, 2015, suho, Štajerska Slovenija

Premium zvrst chardonnaya, renskega rizlinga in sivega pinota. Polno, elegantno, s potencialom.

SladoLent - DS Smith logo
vivi product
FL 2017 logotip z datumom
gorenje logotip
Top
Vpiši se v Šolo okusov!
Ne jej z usti. Jej z glavo!
Samo v času Tedna restavracij: letna naročnina 10 evrov.
Neomejen dostop do Šole.
Neomejen dostop do Kuhinje.
Neomejen dostop do Gostilne.
Neomejen dostop do Chefov.
Neomejen dostop do Potepa.
Neomejen dostop do Tržnice.
Neomejen dostop do B®loga.
Težave pri aktivaciji naročnine? Pomagajte si z navodili ali nas kontaktirajte.
Naroči se na Dobre novice!
tedenska mera dobrojedskih informacij, da boste izvedeli več in prvi:
kje, kako, kdaj, zakaj boste radi dobro jedli!