SladoLent

Promenada slovenske kulinarike – 23. 6. do 1. 7. 2017


Grega Rozman
Lambergh

  • Paradižnikov gazpacho
  • Telečji priželjc, pastinak, curry

Kristjan Anderlič
Sedem

  • “When meat meets beet”: Tatar govedine in pečene rdeče pese
  • “Blue & peachy”: Breskev, rukola in domača skuta z gorgonzolo in lešniki

Jure Brložnik
Miza za štiri

  • Rostbif & mango: rostbif, mangov pire, drobnjakov biskvit, spicy čičerika, črna čipka
  • Smreka & jabolko: smrekov crème brûlée, parfait zelenega jabolka in smrekovih vršičkov, gel jagode, čokolada, parfumirana akacija

Leon in Valentina Pintarič
Gostilna Rajh

  • Rajh-wich
    (pastrami, ugorke, zenf,…)
  • Moj gin & tonik

Janez Bratovž
JB Restavracija

  • Mariniran brancin z limeto, koriandrom, kumaro in sladkim janežem
  • Črna rižota s parmezanovo peno

Mojmir Šiftar
Skipass restavracija

  • Skoraj ”vegi” – skoraj ‘’burger’’: suhi toast, sveža zelenjava, dimljena postrv, telečja redukcija, divja zelišča
  • Sprehod po njivah in travnikih: ajdov mousse, bučno olje, hrustljav ješprenj, regratov kis, regratovo olje in cvet

Luka Gmajner in Marko Magajne
Galerija okusov

  • Postrv po tržaško
    (postrv, krompir, peteršilj, česen, olje, drobtine)
  • Savinjski planšar
    (govedina, redkev)

David Vračko
Restavracija Mak

  • Butterfly & piščančji miso chicken
  • Kislo mleko & jagoda & hren

Tomaž Bolka
Gostilna Krištof

  • Rižota, treviso, kapesante, redukcija rdečega vina z Bolkovim medom, zbrinc, peteršiljeva espuma
  • Jagode, pehtran in Ilichov sladoled

Igor Jagodic
Restavracija Strelec

  • Žabji kraki, pire bele čebule, česnova majoneza, vložen mlad česen, konfit paradižnika
  • Makron polnjen s sladoledom oljčnega olja, čokoladna omaka z pomarančo, kandirana pomarančna lupina

Uroš Štefelin
Vila Podvin

  • Jajce, ocvirki, polenta, zelenjava, česnovi cvetovi
  • Zdrob, tepke, bela čokolada, sadje

Marko Pavčnik
Pavus – Grad Tabor

  • Cvetača / Tartufova krema / Lešniki
  • Lignji / Krompirjeva pena / Pečene kumare / Želiran ponzu / Kvas

Simo Komel
Gostilna Kobjeglava

  • Rižota z lavando in mladim ovčjim sirom s kmetije Orel
  • Kuhana smetana z lavando in borovnicami

Ksenija Krajšek Mahorčič
Gostilna Mahorčič

  • Koprivni tagliolini
  • Karamela in rdeča breskev

Dejan Mastnak in Aljaž Novšak
Tri Lučke

  • Krškopoljski pujs in njegova jedača
  • Goričarjeva rdeča postrv, koruza in mladi poganjki

Valter Kramar
Hiša Franko

  • Tolminska frika
  • Zabeljena p’lenta v poulični obliki

Gregor Vračko
Hiša Denk

  • Potrebuševina / sladko kisla zelenjava / kuhan kruh
  • Melancan / piščanec / domači “curry”

Metka in Grega Repovž
Gostilna Repovž

  • Žrebiček, skuta, jogurt, korenje
  • Jagode, rabarbara, kremni sir, lešniki

Luka Košir
Gostišče Grič

  • “Vroči pés”
  • “Surovo morje in gozd”

Jure Tomič
Ošterija Debeluh

  • Zmagovalna pašta, mladi kozji sir, bučno olje in bučni cvetovi
  • Debeluh sweet fries

  • Originalna Loška mešta
  • Marelični cmok s cimetovim sladoledom

Andrej Kuhar
Gora pod lipo

  • Feta cigare s pečenimi bučkami in česnovim jogurtom
  • Pljučna domačega pujska ovita v dimljeno slanino, ragu paprike in ajdov šmorn

Simon Bertoncelj
Restavracija Julijana

  • Zvitek bohinjske zlatovčice s svežo meto, potočnimi raki in zelišči, rdeča pesa, pena kokosa, koriandra in ingverja, sipino črnilo
  • Zorjena telečja lička, ješprenj s pokljuškimi jurčki, krompir, olje tartufov, vitlof s pomarančo in rdečo lečo

Damjan Fink
Gostilna na gradu

  • Polnjen bučni cvet s panceto, krema Tolminca, lanena semena in mladi grah
  • Sladoled iz poparjenih orehov, kefir in cvetni prah, pirin drobljenec

Mišo Krojsl in Gregor Jager
Rožmarin / Gostilna Maribor

  • Račja prsa na bulgurju pšenice, rahla pena zelene, češnje, ajdove kokice, zeliščno olje (Mišo Krojsl)
  • Pujskova pralina s skorjico bučnih semen na cvetačnem pireju z zelišči , domača limonova majoneza z rdečim poprom (Gregor Jager)

Jorg Zupan
Atelje

  • “Reuben sendvič”: sendvič z dimljeno zorjeno govedino, kimchi in domači kruh s kumino
  • Kompresirane domače jagode, črni čaj in vrtnica, sladoled  travniške kislice

Boštjan Pavli
Restavracija Harfa

  • Dišeči file brancina z vanilijo, limono in hrustljavcem iz pivske redkve, špinače in albuminske skute, na pireju iz boba, z emulzijo zelenega jabolka
  • Cupcake iz grahaste kokoši iz proste reje, topinamburja, žafrana in črnega oreha, z omako iz gosjih jeter in porta, na fileju govejega hrbta pečenega s pomarančo in ocvrtimi špageti

Vinska ponudba


PENEČE

  • Penina Gordia bela, VINA GORDIA, 2012, brut, Slovenska Istra
    Najboljša istrska penina, chardonnay in malvazija, 24 mesecev na kvasovkah.
  • Penina Gourmet rose, ISTENIČ, 2013, brut, Bizeljsko-Sremič
    Plemenit okus po kvasovkah in značilna jagodna cvetica modrega pinota.
  • Šampanjec Veuve Clicquot Brut Yellow Label, MERIT HP
    Vrhunski šampanjec: zlato-rumena barva, s penasto ogrlico in majhnimi mehurčki.

 

BELO

  • Rebula, ŠČUREK, 2016, suho, Goriška Brda
    Vonjave poljskega cvetja in smokev, prijetnega, polnega okusa, z lepo svežino.
  • Sauvignon, VINO KUPLJEN, 2015, suho, Štajerska Slovenija
    Globoka mineralna struktura, zrela, sočna kislina in dolg pookus.
  • Sivi pinot Seven Numbers, PUKLAVEC FAMILY WINES, 2016, suho, Štajerska Slovenija
    Ekskluzivno vino z vrhunske lokacije s sedmimi številkami za mednarodni trg.
  • Sauvignonasse, MARJAN SIMČIČ, 2015, suho, Goriška Brda
    Mineralna svežina z ekstremno polnim telesom, bogatimi aromami tokaja in dolgim pookusom.
  • Šipon, VERUS, 2016, suho, Štajerska Slovenija
    Nežna sadna cvetica, prijeten in skladen okus, živahna kislina.
  • Zeleni silvanec, VINO GAUBE, 2016, suho, Štajerska Slovenija
    Skladnost kisline in majhnega ostanka sladkorja v zelenem, toda zrelem in polnem.
  • Malvazija, PUCER Z VRHA, 2015, magnum, suho, Slovenska Istra
    Kakor sonce greje srca, z okusom po breskvah in marelicah, sveža in elegantna, iznad Dragonje.
  • Renski rizling, VINA JOANNES, 2015, polsuho, Štajerska Slovenija
    Vonj po breskvah in marelicah ter dolgi pookus kralja.
  • Rumeni muškat, ŠUMENJAK, 2016, polsuho, Štajerska Slovenija
    Mehko in zaokroženo, z diskretnimi muškatnimi in cutrusnimi notami.
  • Dišeči traminec, STEYER, 2016, polsladko, Štajerska Slovenija
    Od vrtnice do eksotičnega sadja, od pikantnega do sladkega. Vsem ljub, z dišečim spominom.
  • Muškat ottonel, KELTIS, 2016, sladko, Bizeljsko-Sremič
    Izredno nežno vino z sadno aromo po grozdni jagodi muškata.

 

ROSE

  • Rose, BATIČ, 2016, polsuho, Vipavska dolina
    Vedno in povsod priljubljen. Cabernet sauvignon na belo. Stare trte, mladostno vino.

 

ORANŽNO

  • Renski rizling, DUCAL, 2012, suho, Štajerska Slovenija
    Sveže, mehko in bogato, z aromo tropskega sadja, ki se zaključi z mineralnostjo.
  • Lunar, MOVIA, 2013, suho, Goriška Brda
    Kralj posebnih vin, ki ga naredi luna. Čista narava v kozarcu. Izjemno vino.

 

RDEČE

  • Modra frankinja, DOMAINE SLAPŠAK, 2015, suho, Dolenjska
    Karakterno vino sončnega letnika iz majhnih francoskih sodov.
  • Zweigelt, MAROF, 2015, suho, Prekmurje
    Zapeljivo saden, sliva, češnja, zelišča in sledi temne čokolade, zaokrožen, dolg, odličen letnik.
  • Refošk, ROJAC, 2014, suho, Slovenska Istra
    Kraljeva črnina ekološke pridelave z najlepšega pogleda na slovensko morje.

PETEK, 23. junij

ISTENIČ: penina Prestige Extra Brut, 2011, Bizeljsko-Sremič

Le iz najboljših letnikov, iz chardonnaya za nežen, prefinjen karakter, in modrega pinota, za čudovito, čvrsto telo.

 

SOBOTA, 24. junij

STEYER: Steyer mark cuvee rdeče, 2009, magnum, suho, Štajerska Slovenija

Vrhunsko rdeče vino s Plitvičkega vrha, ki je v odlični formi. Vino iz hiše dišečega traminca, ki diši po gozdnih jagodah, slivah, tudi (slivovi) marmeladi.

 

NEDELJA, 25. junij

PUKLAVEC FAMILY WINES: Šipon Seven Numbers, 2015, suho, Štajerska Slovenija

Šipon je polnega telesa, intenzivno aromatičen, z značilnim sortnim karakterjem in kompleksnim okusom, v katerem se prepletajo arome po belem cvetju, zeliščnih notah, citrusih in začimbah. Nagrajen z 2017 Decanter World Wine Awards Platinum medal for Best Slovenian White.

 

PONEDELJEK, 26. junij

ŠČUREK: Stara brajda rdeče, 2011, magnum, suho, Goriška Brda

Rubinasto rdeča barva z rahlimi granatnimi odtenki. Vonjave po zrelem rdečem sadju, začimbah, podrastju. Rahlo tanično, polnega okusa in z lepim, dolgim pookusom.

 

TOREK, 27. junij

BATIČ: Angel belo, 2015, suho, Vipavska dolina

Vrhunec vinske hiše Batič, zvrst z najboljših leg in le ob odličnih letinah. Visoka eleganca in dolga vitalnost.

 

SREDA, 28. junij

MOVIA: PURO, belo, magnum, suho, Goriška Brda

Lunarjev ekvivalent v mehurčkastih zgodbah. Puro se prične tam, kjer ostali šampanjci prenehajo z življenjem in gredo na staranje..

 

ČETRTEK, 29. junij

MARJAN SIMČIČ: Chardonnay Selekcija, 2014, suho, Goriška Brda

Velikan z neopisljivo eleganco, harmonijo, neverjetno všečno svežino in odličnim potencialom staranja.

 

PETEK, 30. junij

MAROF: Modra frankinja, 2013, suho, Prekmurje

Najboljša slovenska modra frankinja, grand cru iz Mačkovcev.

 

SOBOTA, 1. Julij

VINO KUPLJEN: White Star of Stiria, 2015, suho, Štajerska Slovenija

Premium zvrst chardonnaya, renskega rizlinga in sivega pinota. Polno, elegantno, s potencialom.

Festival ulične (pre)hrane


K dobremu festivalskemu vzdušju ne spadata samo odlična glasba in prijetna družba, temveč tudi vrhunska hrana in izbrana pijača. In ker bi ob tolikšnem dogajanju bil greh (ob)stati samo na enem mestu, more tudi hrana biti temu primerno – priročna. Zato sta Uroš in Violeta Mencinger leta 2011 največjemu in najodmevnejšemu mariborskemu festivalu – Festivalu Lentu – dodala dobrojedski pečat z odrom, namenjenim izključno kulinariki in dobrojedcem. Rodil se je SladoLent, največja slovenska promenada ulične prehrane, na kateri vsako leto najboljši slovenski chefi in chefinje razkazujejo svojo ustvarjalnost v obliki edinstvenih avtorskih street-food kreacij.

Ulična hrana že dolgo ni več zgolj modna muha, postala je samostojna kulinarična veja, z lastnimi trendi, pravili in tehnikami. Oblika izražanja, ki se ne pusti ujeti na velike, težke krožnike v pompoznih restavracijah, ker se stalno spreminja in razvija. Užitek, ki ne potrebuje rezervacije in večerne toalete, temveč samo lakoto po dobrem in ščepec radovednosti – postala je umetniška forma, v kateri najboljši chefi pilijo svojo ustvarjalnost.

Tudi SladoLent se je zgolj v nekaj letih iz simpatične ideje in obetajočega koncepta prelevil v enega najhitreje rastočih prizorišč festivala, ki na dravsko obrežje vsako leto privabi več kot 10.000 dobrojedcev in dobrojedk. Glas o chefih, ki kuhajo pred obiskovalci, o velikem številu vrhunskih vin in o odličnem razpoloženju se je hitro razširil ter v času Festivala Lent prelevil majhno prizorišče v središče slovenskega kulinaričnega dogajanja, kjer se “pomerijo” najboljši domači chefi in chefinje. Zmagovalci so na koncu tako ali tako vedno obiskovalci, ki ocenjujejo njihove kreacije ter uživajo v izbranih vinih. Zato ne čudi, da se pred stojnicami pogosto že pred pričetkom programa gnetejo navdušene množice dobrojedcev, ki komaj čakajo na začetek večernega razvajanja.

Arhiv preteklih dogodkov

SladoLent - DS Smith logo
vivi product
FL 2017 logotip z datumom
gorenje logotip
Top
Vpiši se v Šolo okusov!
Ne jej z usti. Jej z glavo!
Samo za dobrojedce. Letna naročnina 19 evrov.
Neomejen dostop do Šole.
Neomejen dostop do Kuhinje.
Neomejen dostop do Gostilne.
Neomejen dostop do Chefov.
Neomejen dostop do Potepa.
Neomejen dostop do Tržnice.
Neomejen dostop do B®loga.
Težave pri aktivaciji naročnine? Pomagajte si z navodili ali nas kontaktirajte.
Naroči se na Dobre novice!
tedenska mera dobrojedskih informacij, da boste izvedeli več in prvi:
kje, kako, kdaj, zakaj boste radi dobro jedli!