Šparglji

POMLAD NA KROŽNIKU

Beli, zeleni ali vijolični? Na debelo narezani kot osrednja sestavina ali na drobno sesekljani kot nepogrešljiv aromat spomladanskih okusov – nobena druga zelenjava ni tako težko pričakovana kot šparglji. Ko se sveži pojavijo na prodajnih policah trgovin in tržnic, tudi topli poletni dnevi niso več daleč stran, zato je treba kratko sezono karseda izkoristiti in se prepustiti bogastvu arom in kombinacij, ki po zimskih enolončnicah na krožnike ponovno prinaša svežino in okus po poletju.

Za številne dobrojedce se kulinarični vrhunec leta odvije med aprilom in junijem – od trenutka, ko iz zemlje pogledajo prve zgodnje sorte špargljev, pa vse dokler tudi najbolj pozne sorte ne pričnejo leseneti. Ljubitelji te edinstvene zelenjave vedo, da vsako leto znova vodijo bitko s časom. Samo sveži šparglji so dobri šparglji, zato ob nakupu še toliko bolj pazimo na svežino – glave morajo biti zaprte, stebla pa nabrekla in sočna, da ob medsebojnem drgnjenju glasno zacvilijo. Na koncih morajo stebla biti sveža in vlažna, da se ob stisku iz njih kar pocedi.

Dandanes lahko na tržnici ujamemo več vrst – od tajskih mini špargljev in divjih špargljev iz Istre  do zelenih z močnejšo aromo in belih ter belo-vijoličnih belušev z močnejšim okusom. Čeprav se med seboj po okusih razlikujejo, jih združuje nizka kaloričnost (samo 17 kcal na 100 gramov) in bogatost z vitalnimi snovmi – magnezijem, kalcijem, železom ter vitamini skupin A, B in C. So lahko prebavljivi in poživljajo presnovo ter pomagajo pri prečiščevanju ledvic.

Ne glede na sorto se k špargljem priležejo predvsem bela vina – mineralni silvanci in burgundci ali pa jedrnati rizlingi in chardonnayi.

NASVETI ZA PRIPRAVO

ČIŠČENJE

Šparglje umijemo, očistimo in jim odrežemo konce. Bele šparglje (beluše) pred pripravo zmeraj skrbno olupimo in jim tako odvzamemo odvečno grenkobo. Večino zelenih vrst špargljev ni potrebno lupiti po celotni dolžini, zgolj na spodnjem koncu.

KUHANJE

Za lažje kuhanje šparglje z vrvico zvežemo v šopek (posamezen šopek naj ne bo težji od 500 g). Če so šparglji različnih dolžin, jim konce enakomerno postrižemo glede na velikost lonca. V loncu zavremo vodo, ki jo začinimo s ščepcem sladkorja in soli ter nekaj kapljicami limonovega soka. Zelene šparglje kuhamo zgolj 5 minut, bele pa do 10 minut.

SHRANJEVANJE

Šparglji so sicer najboljši sveži, a jih lahko s pravilnim skladiščenjem ohranimo sočne še nekaj dni. A pozor – ne zavijamo jih v folijo, saj bodo spustili vodo in zgnili. Namesto tega raje pod hladno vodo namočimo kuhinjsko krpo, jo močno izžamemo in vanjo zavijemo šparglje. Tako bodo v hladilniku do štiri dni obdržali svojo svežino in nepopačen okus.

ŠPARGLJEVE SPECIALITETE

spargljeva solata z incuni2

Avokado nas je zdrave pripeljal čez zimo, nato pa nas prevzamejo šparglji, ki so divji in gojeni, beli, vijoličasti in zeleni, debeli in tanki, sprva dragi, potem pa dovolj poceni za zajtrk, kosilo večerjo, za praznik, vsak dan in celo pomlad. Zato smo jim za začetek organizirali brunch, ko je dan že dovolj dolg, da ni greh zjutraj zaspati in se zajtrk lahko zavleče do popoldneva. Če je do vikenda predaleč, pa je jajčna solata že za večerjo, z dobrim briošem in ohlajenim kozarcem za penino.

VEČ


Pomlad

Enostavno
20 minut
Priprava
quiche sparglji cemaz4

Kolač iz krhkega testa in nadeva iz jajčnega sira, pečen v tartnem modelu, izvira iz Alzacije, toda bilo bi preveč dolgočasno, če bi ga vedno delali s slanino in čebulo. Kiš (quiche) ima šparglje še posebej rad, a tokrat mu dela družbo še čemaž, ki ima tudi zaščitno vlogo. Položen na slepo pečeno krhko testo, ki smo mu dodali orehe, preprečuje, da bi se testo preveč napilo nadeva. Zato je potrebno le malo potrpljenja – ko je kiš pečen, mu dajte deset minut za počitek, preden s solato iz mlade berivke, ki sklene spomladanski trojček, zmažete cel kolač. Saj so le…

VEČ


Pomlad

Enostavno
1 ura 10 minut
Priprava

Najboljši primer razlike med zelenimi in belimi beluši (šparglji). Seveda, da ugotoviš razliko, je potrebno čim bolj prvinsko. Torej surovo. Zato karpačo! Razliko je najlažje in najboljše pojasniti s primerjavo z vinom. Tako kot so vina sveža in zorjena. Šparglji (zeleni) so prvi, beluši (beli) drugi, tisti, za katere se grozdje najdalje pusti na trti, nato pa izberejo le povsem zdrave jagode, ki jih v vino spremenijo avtohtone kvasovkami, nato pa dolgo leži na drožeh in še dalje v steklenici. Zeleni pa … Zagledajo sonce, dobijo barvo in mladi so, polni svežine, z izrazito cvetico. Tako surovi pa beluši pokažejo,…

VEČ


On zanjo, Pomlad

Enostavno
20 minut
Priprava

Ko je bilo včeraj preveč hrane… Še posebej mesa. Ko bi bila juha premalo… Še posebej zeljna, saj ni več zime. Ko je hitro, pa vseeno ne fast… Še posebej, ker diši, in je tudi za oči, ker hrusta in je tudi rahlo, ker ni sladko in je za cel obrok. Zelišča so tista, ki so ravno sveža. Lahko so le ostrigarji ali pa le šparglji. Z beluši bi bilo še bolj elegantno, če bi bili zraven še mavrahi, pa že kar vrhunsko.

VEČ


Pomlad

Enostavno
1 ura
Priprava

Pozabite trgovinsko dimljeno postrv! Tatarec se ne da delati iz žagovine in dim ni njegova glavna lastnost. Pomembni sta kakovost postrvi in nežnost dimljenja. Potem lahko režete, ne sekljate (kot bi počeli z govedino). A pozor, nobenih veznih tkiv in, seveda, nobenih kosti! Svoje pa bodo naredile tudi oči, rožnato meso, belo pokrivalo, zlata zrna na vrh. Tako se začne pomlad (zraven so še divji šparglji), zato jo je potrebno slaviti: nato je zeliščna juha z ocvrtimi mavrahi, za glavno je jagnječje stegno, dolgo dušeno v litoželezni posodi, s krompirjem in zelenjavo, za posladek pa še domači sladoled iz kisle smetane…

VEČ


Pomlad

Enostavno
30 minut
Priprava

Zima je bila zanič, toda zato smo pomlad še težje pričakovali. Je že? Ne glejte na koledar, ne poslušajte kurentov, ne molite v nebo. Poglejte le na tržnico! Za mavrahe je potrebnih sicer nekaj zvez, toda zato so še boljši, in za divje šparglje se je potrebno kam odpeljati, toda saj je ob morju že prijetno toplo. Ko pa jih enkrat imaš, jih je potrebno takoj izkoristiti! Najprej z umešanimi jajci, potem na oko in potem, ko je prva lakota po pomladi potešena, še s svaljki. Za krompirjeve ”luleke” je najboljši čim starejši recept, za mavrahe in šparoge pa čim…

VEČ


Pomlad

Enostavno
1 ura
Priprava

Ko je berivka tako mlada,  je potrebno v solato narezati le še nekaj redkvic, da nastane glavna jed, h kateri je priloga  iz pečice – lazanja! Bolonjska omaka je za zimo, za pomlad pa so šparglji. Brezmesno, torej, saj je danes ponedeljek, ko je bil še sinoči kmečki turizem … Zelenih špargljev ni potrebno nič kuhati, bešamela pa ne preveč močnato zmešati. A da do večerje ne bo predolgo, lahko mozzarelo nadomesti camembert. Kuhanje ni delo, temveč igranje. S sestavinami!

VEČ


Pomlad

Srednje
1 ura 10 minut
Priprava

Ker je zime konec, so od belušne cikorije (z ljubljanske tržnice) ostali le še dolgi in regrasto nazobčani list (notranji poganjki so šli že prej za solato, narezani na tanke palčke in namočeni v vodi, s prelivom iz sardelnih filejev), ker je prvi pomladni dan, je dišalo po čemažu, in ker je marec tako topel, so bili na tržnici že prvi slovenski zeleni šparglji. Quiche s hrustljavim in drobljivim dnom ter pomladnim nadevom je na tanko prekrival mehko-topljivi sir. Ni res, da mora biti quiche debel kot torta, saj potem ne bi mogli pojesti celega pekača.

VEČ


Pomlad

Enostavno
1 ura 15 minut
Priprava
Top
Vpiši se v Šolo okusov!
Ne jej z usti. Jej z glavo!
Samo za dobrojedce. Letna naročnina 19 evrov.
Neomejen dostop do Šole.
Neomejen dostop do Kuhinje.
Neomejen dostop do Gostilne.
Neomejen dostop do Chefov.
Neomejen dostop do Potepa.
Neomejen dostop do Tržnice.
Neomejen dostop do B®loga.
Težave pri aktivaciji naročnine? Pomagajte si z navodili ali nas kontaktirajte.
Naroči se na Dobre novice!
tedenska mera dobrojedskih informacij, da boste izvedeli več in prvi:
kje, kako, kdaj, zakaj boste radi dobro jedli!