Okusi Krasa na dobri poti

Zadnje urejanje: 23. oktobra 2018

Ocenili smo gostilno s kraškimi okusi iz Lipice – V Okusih Krasa je kot v restavraciji avtobusne postaje, v kateri s pomočjo sestavin, ki so ponosne, da ne potujejo, domačnost dokazujejo s krožniki v slogu fine dininga Ocenjujeta: Violeta & Uroš Mencinger   Naj vas ne zavede kar dvakrat. Najprej, ker zaradi imena pričakujete na burji iz kamna izklesano, z obveznim borjačem, obzidanim dvoriščem, obdano kraško domačijo, in potem, ker je moderni ambient bližje iskanju sreče v sosednjem igralnem salonu, kot pa iskanju lokalnih, svežih, naravnih okusov mladega, samoraslega chefa. Toda brez skrbi, saj je pred vhodom  štirna, takoj za njim…

Teden restavracij: 50 tisoč gostov!

Zadnje urejanje: 23. oktobra 2018

Najbolj kulinaričen teden v letu ponovno rekordno množičen Piše: Uroš Mencinger   Še v nedeljo, zadnji dan, ste nekateri rezervirali. Čeprav je bilo marsikje že na začetku tedna polno. A to tudi pomeni, da je bilo oboje, zanimanje pri gostih do konca, in polno pri (skoraj) vseh gostiteljih. Dobrojedci ste tako brskali po spletni strani med sto predstavljenimi restavracijami in njihovimi meniji, rezervirali po mailu in telefonu, obiskovali in – sodeč po srečnih in zadovoljnih odmevih – uživali ob jesenskih menijih TR 2018, da je bilo znova rekordno! Spomladi je bilo več kot 40 tisoč gostov, jeseni pa jih je…

Monologue v Piranhi

Zadnje urejanje: 20. oktobra 2018

Tomaž Kavčič s svojim ginom napolnil prenovljen kultni bar na Lentu Piše: Uroš Mencinger   Bila je dvojna premiera, pa čeprav sta oba že od pomladi. Prvič se je gin Tomaža Kavčiča, ki ga sicer izdelujejo v Fructalu, predstavil v ZDA – in se takoj zatem uvrstil med deset najboljših žganic na svetu v New Yorku -, prvič v Sloveniji pa šele zdaj v novi mariborski Piranhi. Sicer je Piranha na Lentu že od 1992, ko so v njenem akvariju plavale še prave piranje in ko je bil Lent še družabna srčika Maribora. Od takrat je kultni lokal na dravski…

Niti peške več ne hodijo

Zadnje urejanje: 18. oktobra 2018

Kulinarična kritika, mariborska knjižnica, županske volitve in nove slovenske kulinarične besede, mimojede, nadokus ter omami Piše: Uroš Mencinger   Pri mariborskem časopisu so me začeli honorirati za vikende in deset let nisem imel fraj nobene nedelje. A to je bilo fajn, kajti s tem sem imel čast, da mi tekstov rdeče ni anderlajnal speler-čeker, temveč Cile-Mile. To je takrat pomenilo enako kot – strah in trepet. Kdor to razume, ve, da se oseba ženskega spola, ki nima slušalk v ušesih med vožnjo, temveč med hojo, in nima v torbici le smartfona, temveč tudi kuli, imenuje peška. Kdor ne, pa naj…

Bučno olje za chefe

Zadnje urejanje: 18. oktobra 2018

Oljarna Kocbek ima novo, prestižno, steklenico – Bučno olje po naročilu – Vse slovensko: najboljše bučno olje, črna steklenica, najčistejše steklo in izvirno oblikovanje Gorazd Kocbek je pred Mišo pokleknil v restavraciji najvišje stolpnice na svetu, njej nataknil prstan, restavraciji pa v spomin na njen da podaril steklenico svojega bučnega olja. Po poldrugem letu je mladi družini zazvonil telefon in prvo naročilo iz Dubaja. A hoteli niso le bučnega olja, temveč še nekaj posebnega, prestižnega. Nadaljevanje je za novo TV sago, ob kateri pa ne bodo od veselja jokali le slovenski gledalci, temveč kar ves svet … V glavni vlogi…

TR18j: dober tek!

Zadnje urejanje: 14. oktobra 2018

Teden restavracij spodbuja, da radi dobro jemo vse leto – Do 21. oktobra v stotih slovenskih restavracijah in gostilnah Končno, začenja se! Najbolj kulinaričen in okusen teden v letu. Jesenski Teden restavracij, ki bo trajal do 21. oktobra, v njem pa sodeluje kar sto slovenskih gostiln in restavracij, bo tudi najbolj množičen doslej. Sodeč po dosedanjih rezervacijah bo v desetih dneh posebne menije po enotni ceni 18 evrov okušalo več kot 45 tisoč gostov! Uroš Mencinger, selektor Tedna restavracij: ”Sodelujejo zgolj dobre gostilne in restavracije, ki so pripravile res dobre jedi in menije za dobro, prijazno ceno. Teden restavracij, ki…

On sam

Zadnje urejanje: 11. oktobra 2018

”Preživel sem,” si je čestital, ko je pozvonilo. ”Preživel si,” je bila vesela, ko ga je zagledala. Piše: On zanjo   ”Ti skuham za vsak dan, da si boš le pogreval,” je začela skrbeti že teden dni prej. ”Se dogovorim s sosedo, da boš tam na hrani,” je ponudila tri dni pred odhodom. ”Boš jedel v gostilni,” jo je zanimalo dva dni prej. ”Kako boš preživel brez mene,” je vprašala, ko mu je pripravila poslovilni zajtrk, nato odšla s puncami na izlet, da je on zanjo ostal sam. Za seboj je, za vsak slučaj, pustila dolg spisek, od rož, kdaj…

Teden restavracij vse leto?!

Zadnje urejanje: 12. oktobra 2018

Zakaj je najbolj kulinarični teden v letu najboljša šola okusov tako za gostince kot za goste Piše: Uroš Mencinger   Oktober je mesec (jesenskega) Tedna restavracij, ki sicer traja le deset dni (tokrat od 12. do 21. oktobra), vendar nas zaposluje precej dlje. Spletna stran z vsemi potrebnimi podatki o sodelujočih restavracijah (letos 100) in rezervacije se je odprla že tri tedne prej, kak teden pa bo potreben tudi po koncu najbolj kulinaričnega Tedna v letu, za gostince, da si odpočijejo, in za goste, da zberemo vtise, družabne zapise, najboljše menije, nove gostilniške cilje. Teden, ki ima deset dni, torej…

Je gost res kralj?

Zadnje urejanje: 8. oktobra 2018

To bi naj bilo prvo pravilo gostinstva. Je res? Piše: Uroš Mencinger Gost ni kralj! Zato, ker se gostilne do njega obnašajo kot do kralja … Pa jih razumi, če zmoreš. Večina gostiln se pravila, da je kralj gost, drži kot pijanec plota. Zaradi tega so si takšne gostilne tudi podobne kot pijanci. Vse se obnašajo enako in vijugajo levo ter desno. Želijo, da je gost pri njih kralj, zato hočejo ustreči vsem, dejansko pa s tem strežejo množici, ne pa posameznikom. Množica, namreč, pomeni denar, posameznik pa delo; pri množici kakovost ni pomembna, pri posameznikih pa je zelo. Rezultat:…

Chef’s Stage Pop up Ljubljana

Zadnje urejanje: 8. oktobra 2018

Hrvaški chefi v gosteh v Sloveniji – Ne tekmovanje, temveč druženje in sodelovanje – Gastronomska regija  že zdaj Piše: Uroš Mencinger   Rudi Štefan iz šibeniškega Pelegrinija (1 Michelinova zvezdica, 3 srčki) je zelju dodal jagnjetino in fažol (fižol), Igor Jagodic z Ljubljanskega gradu (Strelec, 3 srčki) pa kislemu zelju brancina in šampinjone. A obe jedi, prva iz mariniranega zelja z gorčičnimi semeni, jagnjetine iz Gospiča in pireja črnega fižola, druga iz kislega zelja, svežega Fondinega brancina, kreme šampinjonov in prahu jurčkov, sta bili tako tradicionalni kot moderni, tako regionalni kot svetovljanski, tako ”naši” kot ”njihovi”. Ni bilo namreč tekmovanje,…

Srček za Bužinela s Plešiva

Zadnje urejanje: 3. oktobra 2018

Ocenili smo ribjo gostilno med briškimi vinogradi – Bužinel se posveča dobri, redni, sveži dobavi, čim bolj nežni kuharski obdelavi in svojim gostom, med katerimi niso slučajno v večini stalni Ocenjujeta: Violeta & Uroš Mencinger   Ko je bil še v Medani, je imel Bužinel vse, od čevapčičev do jastogov. Ko je šel dol na Plešivo, so sosedi in kolegi Elvisu prerokovali, da se to ne bo dobro končalo. Zdaj pa ima Medana vinoteko, v kateri tudi ne ostaneš lačen, in Plešivo ribjo restavracijo, v katero zavijejo mesojedci le, ko so v družbi ”ribičev”. Brda so, skratka, veliko pridobila, ker zdaj…

TR18j: rekordno bo

Zadnje urejanje: 1. oktobra 2018

Vedno bolj razpršeno zanimanje gostov za Teden restavracij – Akcija, ki vabi na kulinarično potovanje po vsej Sloveniji, v vseh 100 sodelujočih gostiln in restavracij Piše: Uroš Mencinger   Že prvi trije dnevi sprejemanja rezervacij so potrdili, da se bo 12. oktobra začel najbolj množičen Teden restavracij doslej! Samo v treh dneh ste v stotih slovenskih gostilnah in restavracijah, z organizacijske strani izbranih na osnovi kakovosti in srčkov, z vaše strani pa na osnovi na spletni strani www.tedenrestavracij.si razpisanih menijev za 18 evrov, rezervirali skupno več kot 20.000 terminov. Slaba stran tako velikega zanimanja za vrhunsko slovensko kulinariko je, da…

Srček za gostilno Antonač

Zadnje urejanje: 27. septembra 2018

Ocenili smo gostilno (in picerijo) iz Ivančne Gorice, ki preseneča z degustacijskim menijem svojega mladega chefa – Tako za radovedne goste, kot da radovedne dela tudi navadne goste Piše: Uroš Mencinger   Če tako kuhaš, je dobro, da si tudi picerija; če imaš okrog hiše tako pospravljeno, je dobro, da si tudi kmetija; če si vaška gostilna, je dobro, da je potrebno za vikend rezervirati; če imaš lignje, je dobro, da pri jesetru razliko naredijo priloge; če si družinska gostilna, je dobro, da imaš takšne naslednike; če si tako mlad, je dobro, da mladostne ideje uresničuješ v domači kuhinji. Če…

Pozdrav jesenskih okusov

Zadnje urejanje: 25. septembra 2018

Od 12. do 21. oktobra bodo vrhunske slovenske chefinje in chefi v 102 sodelujočih restavracijah goste razvajale s posebnimi meniji, polnimi svežih lokalnih jesenskih okusov, po enotni ceni 18 evrov. Teden restavracij je postal vseslovenski leta 2013. To jesen bomo zato dobro in poceni jedli že devetič. Pa vseeno je vsak Teden restavracij še vedno bolj množičen. Zakaj? Ker dvakrat na leto vrhunski slovenski chefi in chefinje družno povabijo za svoje mize in postrežejo s skrbno izbranimi meniji, polnimi sveže pridelanih dobrot. Takrat se na deset-tisoče dobrojedcev in dobrojedk odpravi na kulinarične izlete po vsej Sloveniji, da bi okusili najnovejše trende…

Dva srčka za Arkade Cigoj

Zadnje urejanje: 25. septembra 2018

Ocenili smo vipavsko turistično kmetijo Cigojevih iz Črnič, na kateri 99-letni sosed župnik ne zamudi nobenega sobotnega kosila Piše: Uroš Mencinger   Med arkadami rastejo paradižniki, da ne potrebuješ solate. A tako se trudijo s prijetno senco, da so v zgodnjem večeru še pretopli za zobanje, zato pozove gospodar: ”Pa gremo še prej do bazena,” torej si vmes ogledamo hitro rastočo novo Hišo pršuta in si med špalirjem poletne zelenjave mimogrede naberemo še prleških paprik, preden pridemo do globanje, v kateri grulijo in čofotajo debelo zamaščeni črni pujsi. Kar je potem za večerjo, je le del naravnega kroga, v katerem…

Top
Vpiši se v Šolo okusov!
Ne jej z usti. Jej z glavo!
Neomejen dostop do Šole.
Neomejen dostop do Kuhinje.
Neomejen dostop do Gostilne.
Neomejen dostop do Chefov.
Neomejen dostop do Potepa.
Neomejen dostop do Tržnice.
Neomejen dostop do B®loga.
Težave pri aktivaciji naročnine? Pomagajte si z navodili ali nas kontaktirajte.
Naroči se na Dobre novice!
tedenska mera dobrojedskih informacij, da boste izvedeli več in prvi:
kje, kako, kdaj, zakaj boste radi dobro jedli!