Obdravska chefovska promenada

Zadnje urejanje: 23. junija 2017

7. SladoLent, od 23. junija do 1. julija, na 25. Festivalu Lent, z 31 chefi in 29 vini, na promenadi mariborskega Lenta Najdaljši degustacijski meni v najkrajšem času in za najnižjo ceno! Najboljši slovenski chefi pred vašimi očmi in posebej za vas. Ulična prehrana na vrhunski in kreativni način. Ko se lenta, se najboljše je. Začenja se SladoLent, ki bo ob Dravi na mariborskem Lentu ponovno zbral vrhunske slovenske chefe. Tokrat se jih bo sedmič na Festivalu Lent v devetih dneh predstavilo obiskovalcem kar 31! SladoLent je že zdavnaj prerasel okvirje festivala ulične prehrane in postal promenada vrhunske ustvarjalnosti slovenske…

SladoLent: 31 chefov v devetih dneh

Zadnje urejanje: 8. junija 2017

Dobrojedce bo na letošnjem Festivalu Lent od 23. junija do 1. julija z izbranimi street-food kreacijami domačih chefov in chefinj že sedmo leto zapored razvajal SladoLent, največja slovenska promenada ulične prehrane.   Ulična hrana niso samo hamburgerji, čevapčiči in palačinke! In k dobremu festivalskemu vzdušju ne spadata samo odlična glasba in prijetna družba, temveč tudi vrhunska hrana in izbrana pijača! Obojega se obiskovalci mariborskega Festivala Lent še predobro zavedajo, odkar lahko ob dravskem nabrežju na lasten želodec spoznavajo vrhunske stvaritve priznanih chefov. Z leti se največja slovenska promenada ulične prehrane namreč na stara, temveč je ravno nasprotno – kot pravi…

Restavracijsko v stanovanjskem bloku

Zadnje urejanje: 30. maja 2017

Mizo za štiri v svojem majhnem stanovanju povabljenim pogrneta Jure in Maja, ki ne kuhata kot domača, temveč prava chefa Domači chef ne sme kuhati kot pravi chef! Tako kot tudi pravi chefi ne smejo v restavraciji kuhati kot doma. Zato dva nasveta: ne oponašajte vsega, kar vidite na televiziji in ne hodite v gostilne, v katerih vam ne znajo ponuditi nič več kot doma. Več o tem v Chefu doma, več o izjemi, ki potrjuje pravilo, pa v foto zgodbi iz stanovanjskega bloka na levem bregu Drave, s pogledom na Pohorje. Bili smo za mizozaštiri.   Vhodna vrata so…

Mladi krompir in ovčja skuta

Zadnje urejanje: 26. maja 2017

Ni ga boljšega od pekača krompirja in sklede solate Danes ne bomo kuhali! Ker bomo le spekli. Pa brez recepta, prosim, ker je petek, za nami je naporen teden, pred nami pa, upajmo, naporen vikend. Zato ga ni boljšega od pekača mladega krompirja, ki mu zadošča za spremljavo le skleda zelene solate. Pa nič več!? No, seveda, solata naj bo z domačega vrta, če ne, pa vsaj s sosedovega. In če je zraven krompirja še vsaj malo skute, tudi ne škodi.   Takoj, ko začnemo ”komplicirati”, ni več konca … Na solati naj bo Jenkovo olivno olje, ker ima tudi…

Solata v senci

Zadnje urejanje: 22. maja 2017

Ko začnemo spomladi na vrtu iskati senco, je čas za opoldansko solato! Večerja zato zamenja kosilo, ki ga nadomesti lahka malica, ker je škoda lepega sobotnega dne za predolgo kuharijo. Zvečer bo dovolj nekaj hitro popeči in zraven odlomiti kos kruha, ki smo ga – zakaj pa ne, saj je vikend – zjutraj spekli. Ostal bo še za nedeljski zajtrk, tako kot bo zaradi lahkega sobotnega kosila ostal tudi apetit za nedeljsko kosilo z govejo juho in pohanci. Pri babici ali v najljubši družinski gostilni?   Sicer pa, priznajmo, ne gre le za senco, temveč tudi za sonce … Za…

S tatujem in srebrno žlico

Zadnje urejanje: 8. maja 2017

Kuharske igre in kulinarično tetoviranje ob jezeru – Od pianista do milijarderja in od žara do mišelink ob Vrbskem jezeru – Med chefovskimi zvezdniki v prestižnem grajskem hotelu v Vrbi tudi David Vračko iz mariborskega Maka, starejši brat Gregor pa gostujoči chef v sosednjem hotelu Piše: Uroš Mencinger   Ko še ni vedel, kaj bi naj počel v življenju, je v štiridesetih letih prejšnjega stoletja Karl Wlaschek (rojen 1917, umrl 2015) kot pianist pod imenom Charly Walker zabaval goste elitnega grajskega hotela v Vrbi ob Vrbskem jezeru. Hotel mu je bil tako všeč, da si ga je leta zatem kot…

Vse nove jedi Ane Roš

Zadnje urejanje: 8. maja 2017

Ponovno smo ocenili Hišo Franko, v kateri kuha Ana Roš, najboljša chefinja na svetu za leto 2017 Piše: Uroš Mencinger   O Ani Roš tudi tisti Slovenci, ki vrhunsko jejo le po televiziji, in tisti svetovni kulinarični popotniki, ki jejo le po Michelinu, vedo že vse. Ker pa je v Hiši Franko le toliko miz kot je v Anini kuhinji kuharic in kuharjev, ne poznajo tistega, kar je najbolj bistveno. To pa so Anine jedi! Zato je vaš kulinarični kritik skušal čim bolj natančno zabeležiti, kaj je pojedel in okusil, ko mu je konec aprila kuhala najboljša chefinja na svetu….

Lamberghu tretji srček

Zadnje urejanje: 5. maja 2017

Ponovno smo ocenili restavracijo v hotelu in dvorcu Lambergh na Gorenjskem – Tretji srček za chefa Grego Rozmana Piše: Uroš Mencinger   Ob prvem ocenjevanju je bilo že za 2 srčka. Od takrat pa je Lamberghov chef Grega Rozman še napredoval. Ponuja ambiciozen gourmet meni, ki ga krasi dovršenost jedi. Gosta sodobnega, butičnega hotela z romantičnim dvorcem, vsem potrebnim udobjem, na čudoviti lokaciji, ki je prišel zaradi zdravja, počitka in lepot gorenjske pokrajine, presenetita kakovost hrane in, predvsem, chefov meni. Morda je jedilnica bolj hotelska kot chefovska, toda zato so Rozmanove kreacije v njej bolj dobrojedske kot počitniške. Še en razlog, da spoznate butično…

Čokoladna začimba kreativnosti

Zadnje urejanje: 25. aprila 2017

Radovljiški 6. Festival čokolade je popestrila čokoladno-chefovska večerja v Vili Podvin. Chef Uroš Štefelin je nanjo povabil so-članici iz združenja JRE, Tanjo Pintarič (Gostilna Rajh) in Ksenijo Mahorčič (Gostilna Mahorčič) in skupaj so ustvarili čokoladni jedilnik treh dežel, Gorenjske, Krasa ter Prekmurja. Čokolada je bila rdeča nit, ni pa bila zato večerja (le) sladka. ”Le en okus ne sme prevladovati, sladko je lahko le zaključek,” je pravilo postavil Štefelin, zato so chefinji in chef čokolado, ki sta jo zanje pripravila mlada podjetnika Martina in Sebastjan Kalinšek (20 chocolate), znana iz TV oddaje Štartaj, Slovenija!, uporabili kot začimbo. ”To je bil izziv tudi…

Šest Makovih let in 14 chefov

Zadnje urejanje: 25. aprila 2017

David Vračko nadaljuje tradicijo chefovskih praznovanj rojstnega dne svojega Maka, v katerem je po lanski mednarodni petletnici letos zbral vrhunske slovenske chefe Lani dvanajst, letos kar štirinajst! Več je bilo chefov v kuhinji kot gostov za mizami … Davidu Vračku je sicer zmanjkalo časa za obveščanje, zato so mnogi dobrojedci o velikem chefovskem praznovanju šestega rojstnega dne izvedeli šele post festum, toda zato se je toliko bolj potrudil pri vabljenju gostujočih chefov. In tudi tokrat so se mu odzvali polnoštevilno. Lani je na petletnico svoje restavracije Mak povabil dvanajst chefov, s katerimi je kuhal po svetu, letos pa je na…

Da omake ne bo zmanjkalo

Zadnje urejanje: 19. aprila 2017

Novo v Šoli okusov – Chef doma se je lotil omak, ki niso domena le velikih, temveč tudi domačih chefov – Ocenili smo gorenjsko kmetijo odprtih vrat Pr’ Končovc – Ko se mavrahov in divjih špargljev najeste z jajci, jim skuhajte svaljke Odkar je dobra hrana vedno bolj moda, je omake na krožniku skoraj vedno premalo. Ali chefi z njo oponašajo slikarje, ali pa so natakarji z omačnico pri mizi preskopi, ko po chefovi kreaciji iz nje naredijo fensi ovinek, nato pa z dišečo, bogato, žlahtno tekočino pobegnejo. Jaz bi še! Zato doma omačnico napolnite do vrha s pomočjo osnovne…

Ne pojejte vsega!

Zadnje urejanje: 14. aprila 2017

Ostanki po veliki noči: mesna štruca in zelenjava iz velikonočnega bruncha ter omaka domačega chefa Seveda, krivi so prazniki. Spet smo (bomo) preveč pojedli. Saj se jim res ni lahko upreti, še posebej temu prazniki, v katerem župnik poskrbi za šunkin žegen, otroci za pisanke, mama za potico, vi in mi pa za pridno sedenje za tako obloženo mizo. Če bi se vsaj 40 dni pred tem postili … A se bomo, upajmo, vsaj danes vzdržali vsaj mesa. Jutri pa – predlagam, da nekaj tudi pustite! Krivi, seveda, niso prazniki, temveč mi, sami. Če pa tako diši, pravite … Mislite…

Velikonočni brunch z mesno štruco

Zadnje urejanje: 12. aprila 2017

Novo v Šoli okusov – Velikonočni recepti, ki jih lahko uporabljate ves april in po vsakem dolgem spanju, ko se najbolj prileže brunch – Ocenili smo: 2 srčka za Herbal restavracijo – Za zajtrk ali burger si specite svoj brioš To ni le zajtrk, ker je tudi kosilo. To ni le za veliko noč, ker je vsak vikend prijetno dalje spati. To ni le za aprilsko gostijo, ker je vsak zajtrk najbolj pomemben obrok dneva in za vsako kosilo ni najbolj pomembno, da se začne z juho. Zato, če radi dalje spite in/ali žegen zamudite, potem predlagamo manj klasično inačico…

JRE nagradil Tomaža Kavčiča

Zadnje urejanje: 7. aprila 2017

Tomaž Kavčič si je s svojimi domiselnimi in svežimi kreacijami na nedavnem mednarodnem kongresu JRE priboril letošnjo nagrado za inovativnost. Vsaka nova kolekcija, vsaka nova inovacija, vsaka nova jed, ima skrbno izdelano dramaturgijo, toda nobena ni sama sebi namen, temveč je tam na Zemonu vse zato, da pričara nasmeh in izvabi zadovoljstvo. Na ta način Tomaž Kavčič slovenski gastronomiji in kulinariki že desetletja kaže pot! Spisek njegovih inovacij, ki so ponarodele, je zato zelo dolg – od solnega žara do suhe jote, od gin tonika na žlico z vonjem po brinju do pizze na žlico, od sadne mineštre do sladice štirje…

Njoki in hladilnik

Zadnje urejanje: 7. aprila 2017

Včasih smo imeli vsi doma tako velike zamrzovalne skrinje, da so potrebovale posebne sobe. To je bilo še takrat, ko smo imeli sorodnike na deželi in smo jih obiskali dvakrat na leto, ko so klali. Potem pa je bilo sorodnikom dovolj takšnih obiskov, zato smo, kajne, skrinje zamenjali z omarami. Pridobili smo eno sobo in zamrzovalne predale zamenjali z ozimnico. Nismo, namreč, več našli časa za vlaganje v rex kozarce, zato smo začeli hitreje ”vlagati” v vrečke za zamrzovanje. Zaradi tega smo nehali jesti zelenjavo, ko je bila sveža, in jo začeli uporabljati, ko je bila odtajana. Če pa je…

Top
Vpiši se v Šolo okusov!
Ne jej z usti. Jej z glavo!
Samo za dobrojedce. Letna naročnina 19 evrov.
Neomejen dostop do Šole.
Neomejen dostop do Kuhinje.
Neomejen dostop do Gostilne.
Neomejen dostop do Chefov.
Neomejen dostop do Potepa.
Neomejen dostop do Tržnice.
Neomejen dostop do B®loga.
Težave pri aktivaciji naročnine? Pomagajte si z navodili ali nas kontaktirajte.
Naroči se na Dobre novice!
tedenska mera dobrojedskih informacij, da boste izvedeli več in prvi:
kje, kako, kdaj, zakaj boste radi dobro jedli!