Koroški večer sodobne kulinarike

Zadnje urejanje: 18. junija 2018

Miza za 4 na domačih tleh in v gostilni Delalut na Ravnah Piše: Uroš Mencinger   Tako kot Koroški manjka (avto)cesta, ji manjka tudi sodobna kulinarika. A saj to je tako povezano. Zato je mariborska Miza za 4 povabila v svoje domače kraje in v gostilni Delalut na Ravnah sta Jure Brložnik in Maja Miška pokazala v šestih dejanjih, kaj je to sodobna koroška kulinarika. Še več takšnih koroških večerov, prosim, in da bi se prijelo, da bo tudi koroška postala atraktivna in sodobna kulinarična destinacija! Kulinarični večer v polni Delalutovi jedilnici je bil izziv, tako za avtorja, ki sta…

Desetkrat: solata

Zadnje urejanje: 15. junija 2018

Tudi solata je jed, zato zanjo nista dovolj le kis in olje Brez solate v Sloveniji ni kosila! Kaj pa, če je le solata? Je potem to kosilo ali ni? Dilema, ki je vsak dan na jedilniku. Ko hujšamo, ko se nam mudi, ko ne vemo, kaj bi izbrali, solata pa je še najmanj boleča možnost, ko je hladilnik prazen, na sosedovem vrtu pa raste solata … Aktualna tema posebej zdaj, ko je vsak dan bolj vroče, ko se kosilo pomika v večerni termin, opoldne pa vseeno lakota ne prizanaša, in ko so na tržnicah končno ”zrasle” tudi solate z…

Le pet zapovedi domačega ob(r)eda

Zadnje urejanje: 12. junija 2018

Zelo malo je dnevno potrebno, pa že zdravo jemo in še veselo uživamo, tudi doma. Piše: Uroš Mencinger   Družinskih, zakonskih, privatnih in vseh drugih domačih težav sicer ne bomo rešili, ker pa gre ljubezen skozi želodec, jih lahko tudi s temi nekaj nedolžnimi nasveti vsaj začnemo reševati. Začnimo z molitvijo … Ne gre za vero, temveč za obred! Ta nam manjka doma, kjer jemo premalo in hkrati preveč, mimogrede in mimojede, neredno in prevečkrat, redko in še takrat ne, kar bi morali in bi bilo dobro, vsak ob svojem času, za svojo mizo, ob radiu, telefonu in televiziji hkrati,…

Deset začetni(šk)h gostinskih napak

Zadnje urejanje: 12. junija 2018

Še preden vstopimo v gostilno, že začnemo ”jesti” – Kaj vse nam lahko že na začetku pokvari apetit? Piše: Uroš Mencinger   Več o tem vam ponuja tudi tečaj Šole okusov Chef doma – tukaj.   1 Prvi pozdrav Za vstop v gostilno niso pomembna vrata – čeprav je tudi ta včasih težko najti -, temveč, kdo je za vrati! Gostilničar, ki svojih gostov ne pričakuje, nima pojma o gostoljubju. Boste dobro jedli tam, kjer se obnašajo kot v tovarniški menzi? Pa še v njej glavna kuharica ve, da bo pasulj bolj teknil, če bo najprej s prazno zajemalko rekla:…

Peti 181 z Dvornega trga

Zadnje urejanje: 11. junija 2018

Ocenili smo novo ljubljansko restavracijo Peti 181, s katero je Ljubljanski dvor razširil svojo ponudbo na fine dining. Piše: Uroš Mencinger   Znotraj je krušna peč, zunaj pa je vrt na ljubljanskem gostinskem dvoru. Sirove lizike so takoj na mizi in mlada chefinja je v kuharski belini ves čas med gosti. Številni bi radi tukaj za mizo, toda tukaj nimajo pizz. Tukaj je center prestolnice, tudi kulinarične! Peti ima lokacijo, mlado chefinjo, samozavestnega natakarja, skrito jedilnico, opazen vrt in znana imena na obeh listih, jedilnem in vinskem. Ima, torej, že veliko, a nima še vsega. Odvisno, kako gledaš. Peti je…

Prt (in) na mizi

Zadnje urejanje: 11. junija 2018

Noben prt ne more nadomestiti kuharja, vseeno pa pogrinjek veliko pove tako o njem kot o jedcu Piše: Uroš Mencinger   Najboljša je hrana še vedno, če je pod njo prt, in sicer bel, ki naj ne sega do tal, ker potem nimajo noge kam, temveč je dovolj do kolen, ker potem je še prtiček lahko tam, kamor spada. Da je to v naročju, vedo še vedno le redki. Brez prta pa je boljše le tam, kjer imajo sicer tista debela in lovsko-zelena pregrinjala, čeznje pa še bordo tekače in na njih papirne serviete z rožnatim vzorcem. Belina vzbuja apetit,…

Dva srčka za Hišo Fink

Zadnje urejanje: 12. junija 2018

Ocenili smo novo novomeško gostilno in restavracijo ljubljansko-grajskega chefa Damjana Finka – Novo in staro ob Krki, na vasi in v mestu Piše: Uroš Mencinger   Pozna se, da je Damjan z Gradu, Tanja pa iz stare novomeške gostilniške družine. Njuna Hiša ob Krki je hkrati na (Irči) vasi, zato vsako jutro najprej zadiši kruh iz mamine peči, in v (Novem) mestu, zato je rojstna hiša dobila moderen paviljon, iz katerega se gre na dve strani. Na eni je hitreje, na drugi počasneje, tako kot tudi na jedilnem listu, kjer sta le dva menija, toda zato je eden Tanjin, drugi…

Tim Raue, Berlin

Zadnje urejanje: 3. junija 2018

Štirje srčki (in dve mišelinki) za nekdanjega člana berlinske bande – Tim Raue je najboljši Nemec med azijskimi kuharji – Pravzaprav je Azijec, ki ga je navdahnil Berlin Piše: Uroš Mencinger   Berlin je preveliko mesto in prevelik talilni lonec narodov, kultur, kuhinj, običajev, da bi v njem iskali le svinjske tace na kislem zelju, currywurst z omako belo-rdeče, polpete (buletten) s temnim pivom in palačinke v obliki krofov. Berlinski življenjski slog je liberalen, odprt, mladosten, radoveden, moderen, zato so takšne tudi njegove kuhinje, restavracije, chefi. Nič čudnega, da je ena najboljših restavracij azijska, toda njen chef je Berlinčan. Tim Raue…

Beluši ali šparglji ali raznovrstno?

Zadnje urejanje: 1. junija 2018

Veliko zamudimo, ko se ravnamo po modi in splošnem okusu, zato desetkrat le beluši in povsem drugače Piše: Uroš Mencinger   Zdaj so na vrhuncu sezone. Dež jih sicer moti in tudi mraza niso vajeni, a saj, žal, niso le z naših kmetij. Vseeno pa tega vrhunca v naših gostilnah ni zaslediti. Kaj pa pri vas doma? Seveda, sezonski jedilniki imajo ravno v času belušev največ hodov, a čeprav so šparglji divji, z jajci, v juhi, oviti, preliti in še največkrat razkuhani, to še ne pomeni, da v njih res nastopajo tudi beluši. Slovar in pravopis tega sicer ne priznavata,…

Srček za koprski Okus

Zadnje urejanje: 29. maja 2018

Ocenili smo Okus, mlado koprsko restavracijo z moderno morsko kuhinjo Piše: Uroš Mencinger   Tam ni nič morskega, čeprav je Luka čisto blizu. Tam ni nič turističnega, čeprav je gostilna v hotelu. Tam ni nič lokalnega, čeprav vsi Koprčani tam naokrog nakupujejo. Tam ni nič istrskega, čeprav ambient oponaša konobo. Tam je Okus, čeprav so naokrog prevelike trgovine in preveč bahate poslovne zgradbe, čeprav je na hotelu rdeči napis, sredi gostilne pa zlati hladilnik in pod stropom visi televizor, nad šankom pa sod. Toda Andrea in Jan sta mlada, zaljubljena in pogumna, njuna ribiška juha pa se kuha kar 24…

Rovinj: srček Danilu in Juretu

Zadnje urejanje: 21. maja 2018

Ocenjevali smo v Rovinju – preprostost in iskrenost Konobe Jure in morska drugačnost Barba Danila Piše: Uroš Mencinger   Barba Danilo ima sicer odprti kamin, a ni konoba, čeprav tako piše, temveč je fina restavracija, čeprav v majhnem kampu, ki pa ima daleč do morja, a je še vedno v Rovinju, ki pa mu ne manjka dobre, ne le turistične, kulinarike. Konoba Jure pa nima vrta, ambienta, lokacije, a ima aluminijske ponve, ki pridejo na mizo na lesenem čoku, zato jih zajameš globoko in je vseeno, kaj je levo, desno, prej in potem. Tako sta drugačni, da nobene ne moreš…

Vina s karakterjem

Zadnje urejanje: 21. maja 2018

Dvanajst vin, šest jedi, dva vinarja, ena filozofija – Marjan Simčič in Uroš Valcl (Marof) v Rožmarinu – V svetu so cenjena le vina z značajem Piše: Uroš Mencinger   Terroir je različen, a o njem razmišljata zelo podobno. Marjan Simčič ga imenuje po francosko, Uroš Valcl pa, ko mu pravi rastišče, tudi ne govori le o vinogradniški legi, temveč o celovitem čudežu narave, ko iz trte ”priteče” vino. V najbolj znani mariborski restavraciji so se v parih vinsko igrali in ob druženju z jedmi Rožmarinovih chefov predstavili že skoraj vsi pomembni in znani slovenski vinarji, zato so enega najbolj…

Raw Wine Berlin

Zadnje urejanje: 21. maja 2018

Svet rokodelskih, ekoloških, bio-dinamičnih in naravnih vin – Od Slovencev Čotar, Movia in Domačija Butul Piše: Uroš Mencinger   Marca je bil v Londonu, novembra bo gostoval tudi v ZDA, v New Yorku in Los Angelesu, maja pa je bil v Berlinu. Raw Wine je najbolj pomemben festival naravnih vin na svetu. Tudi zato, ker še kar traja kresanje mnenj o tem, kaj sploh so naravna vina … Toda ustanoviteljica Raw Wine je Isabelle Lageron, master of wine, svetovna avtoriteta na področju naravnih vin, ki jo imenujejo tudi ”nora Francozinja” (iz oddaje na Travel channelu That crazy French woman). Leta…

Piranska Mara na dobri poti

Zadnje urejanje: 17. maja 2018

Ocenili smo gostilno Pri Mari iz Pirana – Gostilna za vsak dan, ki je ne moti, da je plaža čez cesto Piše: Uroš Mencinger   Tudi pri Mari je juha ”jurčkova” in ”jakobovke” so gratinirane ali na žaru, kočice so ”po italijansko”, rezanci ”Alpe – Adria” in rižota ”na črno”, toda veliko narekovajev še ne pove bistva – v čem se Mara razlikuje od drugih piranskih in nasploh primorskih gostiln. Je, namreč, tudi na obali, da jo imajo mimoidoči turisti tako radi, da so ves čas prihajali polni upov in odhajali praznih trebuhov, ker je bilo najprej polno, potem pa…

Slikice za turiste

Zadnje urejanje: 14. maja 2018

Moj prispevek predvolilni kampanji: izberite gostilno prej, ne pa šele potem, ko ste že lačni! Uroš Mencinger   Na trgu je polno gostiln. Ena med njimi je celo vinski bar, čeprav je, pravzaprav, slaščičarna. ”Moramo, zaradi turistov,” pravijo, ker barvajo in kitijo sadne kupe, ko lokalni penini, lepo ohlajeni, dodajo še čips. Skratka, lahko prisedemo, da opazujemo. Zraven velike table s kakšnimi stotimi živobarvnimi slikami stoji animator, ki pristopi k vsakemu bralcu. Z: ”Lepo mizo imam za vas …” jih lepo polni. Vrt ima vsaj petnajst miz, a le enega natakarja. Ta je, zato, povsod in nikjer. Tja, kjer potrebujejo…

Top
Vpiši se v Šolo okusov!
Ne jej z usti. Jej z glavo!
Samo za dobrojedce. Letna naročnina 19 evrov.
Neomejen dostop do Šole.
Neomejen dostop do Kuhinje.
Neomejen dostop do Gostilne.
Neomejen dostop do Chefov.
Neomejen dostop do Potepa.
Neomejen dostop do Tržnice.
Neomejen dostop do B®loga.
Težave pri aktivaciji naročnine? Pomagajte si z navodili ali nas kontaktirajte.
Naroči se na Dobre novice!
tedenska mera dobrojedskih informacij, da boste izvedeli več in prvi:
kje, kako, kdaj, zakaj boste radi dobro jedli!