Prekmurje: Gourmet Over Mura

Zadnje urejanje: 10. avgusta 2016

Včasih smo potovali, da smo kaj videli. Toda danes vidimo vse v škatlah pred nami … Zato danes potujemo, da okušamo! Vabimo vas na izlet v Prekmurje, na Gourmet Over Mura, kot so z mislijo na obisk tujih turistov, a z željo, da bi se predstavili predvsem Slovencem izven Prekmurja, poimenovali svojo združeno ponudbo trije kulinarični odličniki Prekmurja, Šunkarna Kodila, Vinska klet Marof in Gostilna Rajh.   Janko Kodila, Šunkarna Kodila: ”Gost pride v regijo in jo želi okusiti. Tako dobi naenkrat tri kulinarične dogodke in spozna kulinariko regije.” Tanja Pintarič, Gostilna Rajh: ”Obiskovalcem Prekmurja želimo ponuditi nekaj več. Želimo…

Tri največje želje vsakega chefa

Zadnje urejanje: 10. avgusta 2016

Piše: Uroš Mencinger; prvič (v skrajšani obliki) objavljeno v Večeru v nedeljo, 24. junija 2016 Kuharjev je veliko. Le nekateri med njimi postanejo chefi. In med njimi le nekateri najboljši dobijo tudi čin. Zvezdice, tako kot generali. Že od leta 1900! A takšnih je trenutno le 118 na svetu! Ni ga zato chefa, ki ne bi imel kar treh največjih želja. Vsi kuharji si zvezdice želijo zato, ker jih ne morejo vsi dobiti. Vsi gostje mislijo, da je najboljše le tam, kjer knjiga, ki ima že 85 let enake, rdeče platnice, daje avtomobilistom le tri napotke: ”Ustavi! Zavij! Odpotuj!” Zakaj…

V mesečini smo vsi lepi, veseli in žejni

Zadnje urejanje: 27. julija 2016

Uroš Mencinger za Večer, kolumna Ona On, Večer v nedeljo, 24. julij 2016 Draga Bilbi, dragi bralci, tokrat dvoboj odpade, sem namreč na dopustu … Pa še sinoči se je zavleklo. Do jutra nas je nosila polna luna na najlepši istrski hotelski plaži Mullini Beach. Zato le ta razglednica iz Rovinja, v soju mesečine, ko na gladini poplesujejo črni perschingi, na kopnem pa porjaveli dekolteji. Saj razumete, kajne. Dopust je pač edini teden v letu, ko mi uspe videti na mesec. Sicer sva vsak v svoji službi, ko luna dela, jaz že spim, in obratno. Zato lepe pozdrave s Full…

Joško Gravner v Skipassu

Zadnje urejanje: 26. julija 2016

Po velikih vinih kultnega vinarja iz Oslavja je mladi chef ponudil veliko sladico iz goveje juhe ”Delam to, kar je meni všeč. Upam, da bo tudi vam,” tako skromno je Joško Gravner v kranjskogorski restavraciji Skipass opisal svoja vina, ki v Italiji že dolgo veljajo za kultna. Oziroma: ”Vina delam zase. Kar ostane, pa sem vesel, če lahko prodam …” In še: ”Lepo, da se v Sloveniji še kdo spomni name.”     Potem so govorila le še njegova vina. Rebula, letnikov 2008 in 2007, Bianco Breg, letnikov 2008 in 2007, ter Rosso Breg, 2004. Z Gravnerjevimi vini je svoje…

Moj krompir ne skače, ampak teče

Zadnje urejanje: 14. julija 2016

Flambirano a la Uroš Mencinger: slovenski kmet ima velik krompir, slovenski dobrojedec pa ga tako drobno zreže. Na enem koncu ga nato tenstajo, na drugem pa restajo, zaradi česar ima druščina praženega krompirja toliko članov, vsak med njimi pa svoj in pravi recept zanj. A meni se to zdi dolgočasno! Obožujem krompir. Lahko bi ga jedel vsak dan. Tako kot tudi vi, kaj ne! Toda, zakaj ga jeste vedno enako pripravljenega? Ker navijači kričijo: ”Kdor po praženem krompirju ne skače, ni Slovenc!”? Najbrž sem zato (kulinarični) kritik, ne pa navijač. Moj krompir ne skače, ampak teče … Moja najljubša jed ni…

Najboljša restavracija na svetu

Zadnje urejanje: 27. junija 2016

World’s 50 Best Restaurants Academy je nedavno izdala njihovo lestvico 50 najboljših svetovnih restavracij, ki med najbolj prestižnimi kulinaričnimi destinacijami išče najboljšo. Letos bo naslov pripadal italijanski Osteria Francescana iz Modene, s katero so vzhodni sosedi po dolgih letih “prerivanja” med vrhnjih deset končno iz prestolčka izrinili El Celler de Can Roca. Lestvice najboljših restavracij je sicer vedno potrebno vzeti s kančkom soli, a med njimi World’s 50 Best Restaurants nesporno velja med ene najprestižnejših. Akademijo sestavlja skoraj 1000 članov, ki neodvisno in na podlagi večih obiskov ocenjujejo najimenitnejše in najbolj oblegane restavracije na svetu. Naslov namreč ne prinaša zgolj prestiža, temveč zapolni…

Bine Volčič odprl Monstera bistro

Zadnje urejanje: 20. junija 2016

Vrhunski chef in eden izmed najbolj prepoznavnih kuharskih obrazov pri nas Bine Volčič je odprl svoj Monstera bistro v središču Ljubljane, s čimer je uresničil svoje sanje po lastnem kotičku z inovativno avtorsko kuhinjo. V njem bo goste razvajal z izbranimi bistrojskimi zajtrki, kosili in večerjami, zasnovane po načelu “fusion-cuisine” in utemeljene na sezonskih okusih in sestavinah. Bistro je poimenovan po rastlini “monstera deliciosa”, sobni roži, ki Bineta spominja na otroštvo in ga navdihuje pri snovanju jedi. V svojem tropskem naravnem okolju namreč rastlina rodi sadeže, ki so ne le užitni, temveč še zelo nenavadnega okusa – mešanica okusov banane, ananasa, jagode in…

Ni najboljših, so pa velika

Zadnje urejanje: 15. junija 2016

Slovenska vinska zgodba na hrvaški obali, trije Brici in devet velikih vin Piše Uroš Mencinger, za Večer V nedeljo (12. 6. 2016) Ni dvoma, da je Slovenija vinska dežela. In najbrž bi referendumsko vprašanje ”Menite, da so slovenska vina najboljša na svetu?” doživelo plebiscitarni da. Če morda čisto vsak Slovenec nima lastnega vinograda, raste ob čisto vsaki hiši nekaj brajde in čisto vsak vinoljub ima prijatelja, ki ima na Dolenjskem zidanico, na Štajerskem vinsko klet ali na Primorskem vsaj sod vina, v Istri z refoškom, na Krasu pa s teranom. Toda, vas nikoli ne zamika, da bi ta ”najboljša vina na…

Slovenci zmagovalci Winzer Eura 2016

Zadnje urejanje: 8. junija 2016

Od srede, 25. maja, do nedelje, 29. maja 2016, je v nemškem Mainzu potekalo 4. Evropsko prvenstvo vinarjev v nogometu, Winzer Euro 2016. Ob Vinski reprezentanci Slovenije so se za naslov evropskega prvaka pomerile še reprezentance Nemčije, Italije, Avstrije, Švice in Madžarske. Slovenija se je z dobro igro in zmago 3:2 nad Italijani prebila do finala, kjer je po pravem trilerju osvojila naslov Evropskega prvaka. Na stadionu nemške Bundeslige, Coface Areni v Mainzu, so naši fantje pred čudovito kuliso in lepim številom gledalcev premagali favorizirane domačine, ki so bili tudi branilci naslova iz leta 2014. Na četrtem prvenstvu v zgodovini…

Miznon, Dunaj

Zadnje urejanje: 6. junija 2016

Izraelski street food pod streho beisla Najbolj odpiljena dunajska gostilna? Street food pod streho beisla, ulična hrana sede, v družbi, na zabavi, ob glasbi in med praznimi gajbami piva. Le nekaj metrov stran od turističnih množic na Grabnu in okrog Štefanove cerkve, na vogalu Domgasse s Schulerjevo cesto, je Miznon najbolj nori dunajski street food, ki pa ga je še boljše jesti za pultom odprte kuhinje, iz katere ves čas kričijo vaša imena. Izraelska kuhinja na odštekan način, s ”prešanim” kebabom na kartonu, ratatuillom v pita žepkih in z zažgano cvetačo v ovijalnem papirju. Videti je, kot da so se…

SladoLent 2016: Festival uličnih okusov

Zadnje urejanje: 25. maja 2016

Ko vrhunski chefi množično obiščejo Maribor, je – SladoLent! V devetih dneh, med 24. junijem in 2. julijem, v okviru Festivala Lent, se jih bo na dravskem obrežju zvrstilo kar 27, kar bo Maribor spremenilo v kulinarično središče Slovenije. Za to bo poskrbel šesti SladoLent, ki bo na največjo promenado ulične prehrane pripeljal velika imena slovenske kulinarike in obiskovalcem ponudil več kot 60 avtorskih street food kreacij v družbi vrhunskih slovenskih vin. Z letošnjim SladoLentom bo hkrati uradno štartala tudi naročniška spletna stran Šola okusov (www.vivi.si), namenjena vsem slovenskim aktivnim dobrojedcem, torej stalnim obiskovalcem SladoLenta. Šola in festival okusov na…

10 let Chaîne des Rôtisseurs Slovenija

Zadnje urejanje: 24. maja 2016

Chaîne des Rôtisseurs Slovenija, slovenska veja mednarodnega gastronomskega združenja, v letošnjem letu praznuje 10. obletnico obstoja. Društvo že od leta 2006 tudi pri nas združuje izbrane gostinske hiše, vinske kleti in številne ljubitelje, ki izkazujejo poseben odnos do spoznavanja kulinarike in gastronomije ter raziskovanja okusov. Chaîne des Rôtisseurs (v prevodu veriga pečenkarjev ali raženjcev) je verjetno najstarejše in največje svetovno gastronomsko združenje, ki ga ustanovil sam francoski kralj Ludvik IX, ko je1248 ustanovil ceh »Ayeurs – ov«, t.j. mojstrov peke gosi na ražnjih. Ceh je kmalu razširil svoje delovanje in prevzel ime »Rôtisseurs«, njegova naloga pa je bila od vsega začetka dvig kulinarične…

Monvinic, vinski bar

Zadnje urejanje: 19. maja 2016

Za nekatere je med najboljšimi petimi vinskimi bari na svetu (Food & Wine), za nekatere najboljši, v katerem so bili (The Wall Street Journal). Za naju je bil najboljši vinski bar za silvestrovanje na Zemlji.   Zato moram začeti drugo jutro. Ko smo se poljubili s kuharji, someljeji in gosti iz vsega sveta in se podali na jutranji sprehod po ulicah Barcelone, je že med vrati Isabelle Brunet, direktorica Monvinicovih vinskih svetovalcec, za slovo sporočila: ”Lepo pozdravite slovenske vinarje. Recite jim, da tukaj ljubimo njihova vina!” Potrebujete še kak dokaz več, da je vinski bar v središču Barcelone, nekaj korakov…

Veliki rdeči

Zadnje urejanje: 19. maja 2016

Odčeplja Uroš Mencinger: Pinot noir selekcija, modri pinot, 2009, Marjan Simčič; Veliko rdeče, 2003, Movia; Vendemmia Amarone della Valpolicella Classico, 1968, Bertani   Debelina stejkov je bila takšna, da je potrebovala konkretno spremljavo. Združili smo moči in odčepili tri steklenice velikih rdečih. Burgundskega iz Brd, bordojskega iz Brd in sušenega iz Valpolicelle. Potem pa kar pozabili na meso. Simčičev modri pinot 2009 je Jancis Robinson, ena najbolj znanih vinskih kritičark na svetu, v svojem izboru vin za praznike uvrstila med izbranih sto z vsega sveta, med njimi med 25 rdečih. Iz najstarejšega vinograda modrega pinota v Brdih, vino, ki izraža burgundsko…

Vikend: Krk, Cres, Lošinj

Zadnje urejanje: 12. maja 2016

Podaljšan kulinarični vikend na severno-jadranskih otokih – Od petih zvezdic do umivanja z deževnico – Luksuz Čikata in permakultura Cresa Potujeta: Violeta & Uroš Mencinger   PETEK 10.45: Valbiska – Merag. Izven sezone ni dobro zamuditi trajekta s Krka na Cres, saj boste naslednjega čakali dobri dve uri. Iz Meraga na Cresu do Lošinja je še ena ura vožnje.   12.30: Nastanitev v hotelu Bellevue v lošinjskem zalivu Čikat. Bellevue je s petimi zvezdicami, zgrajenimi v zgolj sedmih mesecih, ter dvesto sobami v štirih belih nadstropjih z ogromnim atrijem in luksuzno plažo, najavil novo obdobje lošinjskega turizma, ki se je…

Top
Vpiši se v Šolo okusov!
Ne jej z usti. Jej z glavo!
Samo za dobrojedce. Letna naročnina 19 evrov.
Neomejen dostop do Šole.
Neomejen dostop do Kuhinje.
Neomejen dostop do Gostilne.
Neomejen dostop do Chefov.
Neomejen dostop do Potepa.
Neomejen dostop do Tržnice.
Neomejen dostop do B®loga.
Težave pri aktivaciji naročnine? Pomagajte si z navodili ali nas kontaktirajte.
Naroči se na Dobre novice!
tedenska mera dobrojedskih informacij, da boste izvedeli več in prvi:
kje, kako, kdaj, zakaj boste radi dobro jedli!