Dva srčka za Planinko

Zadnje urejanje: 21. februarja 2017

Za ribiče, skakalke in dobrojedce v hotelu Planinka na Ljubnem ob Savinji Če se ne bi videlo na skakalnice, bi bilo kot sredi Bruslja, s črnimi tartufi vred. Čeprav ste sredi Ljubnega, kjer je bil še pred petimi leti stari hotel zaprt in je do tja cesta še vedno ozka, zavita in odmaknjena. Zato ne sklepajte prehitro in ne prepustite se povprečnosti. Če v Savinjski dolini ne bi bilo toliko zdrave podjetnosti, potem vas ne bi imela svetovnega pokala, reka ne ribičev iz vsega sveta in tovarna ne največ robotov na svetu. Zato se ne čudite, kaj vse in kako…

Kaj po fileju z goriško rožo?

Zadnje urejanje: 20. februarja 2017

Novo v Šoli okusov – Smučarski potep z butlerjem na Turracher Höhe – Gostilna pri hrastu iz Nove Gorice na dobri poti – Po govejem fileju šarkelj ali čokoladni mousse? Turracher Höhe je smučarsko središče dveh avstrijskih dežel, Koroške in Štajerske, z gorskim jezerom na višini 1763 metrov in smučišči, na katerih trenirajo tudi slovenski smučarji in Lindsey Vonn. Turaške prednosti so zagotovljen sneg vse do konca aprila, za smučanje najbolj primerna višina na višini 2.000 metrov nad morjem, nadstandardna dodatna ponudba na snegu in izven ter dobrimi hoteli. Toda Turracher Höhe je najbolj znan po svojih butlerjih, osebnih smučarskih pomočnikih,…

Kako ubiti in mešati jajce

Zadnje urejanje: 17. februarja 2017

V slovenski Kuharski enciklopediji Bogdana Novaka in Simona Lenarčiča – ki je tako odlična, da je boljša tudi od New Larousse Gastronomique! – je naštetih kar 60 načinov priprave jajčnih jedi, ki so v domeni chefov, in še 20 ”takšnih in drugačnih jajc”, ki so na spisku domačih zajtrkov. Zato so umešana jajca med temi slednjimi. Saj to vsi znamo, kajne! Res? Ne bi vprašal, če ne bi bilo na medmrežju kolikor hočeš receptur in filmov na tako preprosto kuharsko temo kot so umešana jajca. Svetujejo tako največji chefi kot največji amaterji, vsi z obljubo o najbolj rahlih in penastih…

Smuka med dvema deželama

Zadnje urejanje: 16. februarja 2017

Ko butlerju, ki na Turracher Höhe pomaga smučarjem ob korajži s pomočjo mehurčkov tudi s sončno kremo, saj nad 2.000 metri je sonce močnejše, zmanjka prosecca, je čas že za kosilo. ”Gremo na safari,” nas povabi Elmar in čez valove, po ostrih ovinkih in skozi snežne tunele najdaljše ”fun-slope” proge v Avstriji, ki bi je bil vesel tudi Filip Flisar, odpelje na pivsko juho. Koča Almzeit ima zaradi nje polno steno diplom, vroče ”pivo” iz keramičnega vrča, s sveže pečeno štručko, posuto s slanino, pa za predjed tekne tudi nam. A ko od sosedov zadiši iz velike družinske ponve svinjska pečenka iz krušne…

Privlačna nasprotja brez debelosti

Zadnje urejanje: 13. februarja 2017

Novo v Šoli okusov – Ocenili smo: trije srčki za Ošterijo Debeluh iz Brežic – Skuhali smo: zimsko polenovko s školjkami, rižoto z artičokami in sladek krompir s čileriko – Sprašujemo: ste ali niste dobrojedec? Toliko srčkov, si pa Debeluh. Vabljeni na tortico z žara k svetovnemu prvaku v kuhanju pašte! Ponovno smo ocenili Ošterijo Debeluh iz Brežic. Jure Tomič ne popušča! Kontraste uporablja zato, da privlači. Zato se začne s šampanjcem in kajmakom. Zato so v juhi svinjske nogice, a ni menija brez gosjih jeter. Zato je še vedno tortica nastrgane govejega tatarja s soufflejem prepeličjega rumenjaka. Zato se ne…

Chef doma

Zadnje urejanje: 10. februarja 2017

V novem nadaljevanju šole kuhanja in dobrojedstva Chef doma o hitrem in počasnem, o tem, v čem se človek razlikuje od živali, zakaj v filmih ne znajo uživati pri hrani in kdo (pri hrani) nima časa, kdo pa si ga vzame. Počasi se daleč pride! Zdaj pozimi še toliko bolj. Zakaj se nam, torej, ves čas in povsod tako mudi? Ne le na cesti. Nasploh v življenju. Celo pri jedi! Hitrost je eden od največjih sovražnikov dobrojedstva! Ne hitite zato še doma! Zaradi hitrega kuhanja, pri katerem uporabljamo industrijsko pripravljeno in predelano hrano, polno E-jev in vseh mogočih strupov, nismo le vedno…

On zanjo za Valentinovo

Zadnje urejanje: 6. februarja 2017

Novo v Šoli okusov – Meni februarskega povabila je zanjo in zanj – En srček za ljubljansko-japonski Sato Bento – Potep po Trstu – Prva hrvaška mišelinka Zajtrk je v kozarcu, kosilo je iz pečice, za večerjo pa je najpomembnejši dober nakup. Kdor pa ne praznuje Valentinovega, jo lahko preseneti tudi marca ali še kak drugi dan. Februarsko gostijo smo posvetili zaljubljencem in njihovemu Valentinu, vendar jo lahko uporabite tudi še drugače – da jo tudi kak drugi dan v letu presenetite z zajtrkom, da kupite morsko žabo z daljšim repom in na večerjo s ”fingerji” za predjed, ribo za…

Goriška roža in quiche

Zadnje urejanje: 3. februarja 2017

Pri njih je goriška vrtnica, pri nas, v Solkanu, pa sukenski regut. Za vse pa je enako velika – trofeja! Goriški siljeni radič je za dobrojedca kot rogovi kapitalca za lovca. Dosti premalo ga je za vse, ki ga obožujejo. Zato je najboljši surov, kot zimska solata, ki ji zadoščata le najboljše olivno olje in kis iz najboljšega grozdja ali še boljšega vina (torej Sirkov). Zraven priporočamo quiche, za katerega prav tako ne potrebujete novega recepta, saj je tega – tukaj – potrebno le čim večkrat ponoviti, a vselej z drugo oblogo. Tokrat smo uporabili ostrigarje in špinačo, ki smo…

V Ledino na omakase

Zadnje urejanje: 1. februarja 2017

Ocenili smo japonski suši bar Sato Banto iz Ljubljane – Na dobri poti Sato Bento nima privlačne lokacije, ima pa privlačne cene. Sato Bento ima japonskega chefa, torej nima tekočega traku. Sato Bento nima veliko prostora, ima pa dovolj gostov, da opoldan študenti v Ledino prihajajo na ramen z udon in poslovneži na chirashi suši z miso, zvečer pa je polno za omakase meni, kot chef v šestih dejanjih odloči in pripravi. Sato Bento je v Ljubljani razlog, da obiščete Ledino, čeprav je toliko drugih nakupovalnih centrov večjih, lepših in bolj polnih. Sato Bento je japonski sushi bar, toda z…

Šele in končno začetek

Zadnje urejanje: 30. januarja 2017

Novo v Šoli okusov – Vse o najboljši chefinji na svetu – Ko je mraz, je najlepše v domači kuhinji – Na dobri poti ob zamrznjenem ribniku sredi Zagorja: Gostilna Ribnik Ne šele prejšnji teden, celo leto 2016 je bilo jasno, da se bo – prej ali slej – zgodilo. Prejšnji teden je to le potrdil – da je Ana Roš najboljša chefinja na svetu! Ker je tako odločila akademija The World’s 50 Best Restaurants, ki bo v začetku aprila v Melbournu v Avstraliji proglasila tudi najboljše restavracije na svetu, je jasno, da je to šele (končno!) začetek. V B®logu…

Deset pravil vrhunskosti

Zadnje urejanje: 31. januarja 2017

Prejšnji teden je Ana Roš postala najboljša chefinja na svetu, toda njen vzpon se je začel že dosti prej. Zato je prav, da se spomnimo desetih pravil vrhunske slovenske gostilne, ki so na primeru Hiše Franko nastala leta 2010. Piše: Uroš Mencinger Ne šele prejšnji teden, celo leto 2016 je bilo jasno, da se bo – prej ali slej – zgodilo. Prejšnji teden je to le potrdil – da je Ana Roš najboljša chefinja na svetu! Ker je tako odločila akademija The World’s 50 Best Restaurants, ki bo v začetku aprila v Melbournu v Avstraliji proglasila tudi najboljše restavracije na…

”Sem veselo zmedena”

Zadnje urejanje: 28. januarja 2017

Ana Roš, najboljša chefinja na svetu, med večerjo in naslednjim poletom Tako veliko priznanje ni prišlo čez noč. Že nekaj zadnjih let se priznanja Ani Roš kar nizajo, Cook it raw, Ikarus, Gelinaz, Netflix, gostovanja po vsem svetu … Pa vseeno, kaj je bilo odločilno, da je najboljša slovenska chefinja postala zanimiva za svet? Ana Roš: ”Vsaka nagrada ima svoj prostor in čas. Pot k takšnemu priznanju je pravilna samo, če je počasna, korak za korakom. Mislila sem, da bo sicer moj trenutek prišel kasneje, zato sem malce veselo zmedena.” Vsa ta priznanja so rezultat nenehnega napredka. Kdaj in kaj…

Pizza brez recepta

Zadnje urejanje: 27. januarja 2017

V tem je ravno čar domače pizze! Da nikoli vnaprej ne veš, kakšna bo. Da dve nista enaki. Da ni ponavljanja, ker je vedno nekaj novega. In da je ravno zato vedno dobra! Govorimo, seveda, o oblogi. Kajti o testu se ne prerekamo … Imamo, namreč svoje testo, ki ga pripravljamo po vedno enakem receptu – za člane Šole okusov je tukaj – in na enak način – da začnemo vsaj že včeraj. Toda obloga, ta je pač odvisna od našega razpoloženja in od aktualne vsebine hladilnika. Aktualen je trenutno radič. Če je solkanski (goriška roža), je vrhunska poslastica, a…

Ana Roš – najboljša chefinja na svetu

Zadnje urejanje: 25. januarja 2017

Sedaj je tudi uradno! Ana Roš ni samo najboljša slovenska chefinja, temveč po mnenju The World’s 50 Best tudi najboljša na svetu. In čeprav Michelinovi kritiki še niso našli poti na sončno stran Alp, je Ana Slovenijo lastnoročno postavila v žaromet svetovne kulinarike. A lahko bi bilo tudi vse čisto drugače. Ana nikoli ni sanjala o kuharski karieri. Kot hčerka zdravnika in novinarke z izdatno družinsko diplomatsko zgodovino, se je prej videla na afriških konzulatih, kot za štedilnikom. Nato pa je ob obisku kobariške Hiše Franko spoznala Valtera Kramara in med njima se je spletla zveza, zaradi katere je nekaj let kasneje…

Ribnik na dobri poti

Zadnje urejanje: 25. januarja 2017

Ocenili smo Gostilno Ribnik iz Zagorja ob Savi     Mestno in ribiško hkrati. Na dobri poti! Ob ribniku je polno ribičev, ki lovijo veliko krapov in malo ščuk, terasa pa je vsa v steklu in ko vstopiš, ti je takoj jasno, da to ni le za pivo lokalnih junakov. Na komodi je stari konjak, v vitrini so naravna vina, med mizami so lamelne pregrade, iz kuhinje pa pomaha chef. Ta ambient je bližje centru mesta kot bregu ribnika in v njem se zbuja zaspala zasavska kulinarična scena. Ribnik ji ponuja menije v hodih, vikende z morskimi specialitetami in jagenjčkovo golenico…

Top
Vpiši se v Šolo okusov!
Ne jej z usti. Jej z glavo!
Samo za dobrojedce. Letna naročnina 19 evrov.
Neomejen dostop do Šole.
Neomejen dostop do Kuhinje.
Neomejen dostop do Gostilne.
Neomejen dostop do Chefov.
Neomejen dostop do Potepa.
Neomejen dostop do Tržnice.
Neomejen dostop do B®loga.
Težave pri aktivaciji naročnine? Pomagajte si z navodili ali nas kontaktirajte.
Naroči se na Dobre novice!
tedenska mera dobrojedskih informacij, da boste izvedeli več in prvi:
kje, kako, kdaj, zakaj boste radi dobro jedli!