Čokoladna torta za slovo od 2016

Zadnje urejanje: 12. decembra 2016

Bomo že januarja hujšali … Tako se tolažimo ves december, zakaj bi se potem, ko je božič ali silvestrovanje, držali nazaj. V tej torti je vse tisto, kar imamo radi, a si tega med letom ne upamo povedati na glas. Zato je čokoladna, ker brez čokolade ni torte. Toda to ji ni dovolj, saj je čokolada še boljša z nugatom, ki pa je še boljši s karamelo. Zakaj je potemtakem ne bi na koncu okrasili še s svojimi najljubšimi pralineji?! Pa nikar se ne ustrašite postopka. Saj smo vam delo poenostavili s toblerone čokolado, vafljevimi rolicami, giotto kroglicami, smetanovim sirom….

Ostrige za konec leta

Zadnje urejanje: 9. decembra 2016

Po receptu Janeza Bratovža, JB restavracija Ko nazdravljamo novemu in se pozdravljamo od starega, mora biti svečano, pravi Janez Bratovž, zato priporoča sveže ostrige, a chefovsko pripravljene. Saj za božič ali silvestrovanje ne smejo manjkati najbolj iskrivi mehurčki, njim pa so prav ostrige najboljša spremljava. Po svoje je jed preprosta, a le zato, ker je tako chefovska. Školjka je krožnik, voda iz nje omaka, kontrast svežini je tempura, vse skupaj začini pomaranča. A takšna ”preprostost” zahteva, seveda, spretnost. Testo za tempuro mora biti hladno, da ne boste spekli palačinke, mise en place mora biti nared, saj bo šlo vse zelo hitro. In…

Tarte z blitvo in orehi

Zadnje urejanje: 8. decembra 2016

Mlada blitva, orehi in sušeni paradižniki. Drobljivo, hrustljavo in tako mehko. Okroglo, da poješ trikotno. Pozna jesen, toda mlada zelenjava. Sama nasprotja, ki pa se ravno zato privlačijo. Je le tart(e) in toliko različnih smo že spekli, toda je celo kosilo in mrzel je zvečer morda še boljši. V čem je skrivnost? Da ne potresete takoj, temveč ko je že na pol pečeno! Da ni mlada le blitva, temveč tudi radič, ki bo s fižolom v solati najboljša spremljava. Da niso orehi le v posipu, temveč tudi v dnu. Recept je tukaj.

Shami, Muenchen

Zadnje urejanje: 5. decembra 2016

Če je med tednom zvečer polno, že ni navaden Azijec. Shami, tako je ime lastnici, ki je z možem – chefom, vedno tam, je malo mešano, toda ne na krožniku. Šank je kot v baru, svetloba je kot v nočnem lokalu, vinska karta je kot v vinskem baru, zato se tudi začne s koktajlom. Toda potrem, priporočamo, se čim dlje, najboljše kar do konca, zadržite pri predjedeh in soparjenih cmokih. Shami je namreč vietnamska restavracija, toda pod japonskim vplivom in z evropskim dotikom. Street food v baru, na kratko, oziroma, sveže pripravljene jedi, ne kot v (kitajski) menzi. Marktstrasse 6,…

Radio v gostilni

Zadnje urejanje: 29. novembra 2016

O poslušanju radijskih reklam in osmrtnic med degustacijskimi sprehodi po naših gostilnah. Piše: Uroš Mencinger Ves čas se oziram preko ramena. Ves čas imam občutek, da mi nekdo sledi. Ves čas se mi zdi, da me gleda – veliki brat … Preganjavica? Primer za psihiatra? Ne, le na gumb za izklop je potrebno pritisniti. Pravzaprav bi jim moral biti hvaležen. Ko jem, mi servirajo borzna poročila. Z njihovo pomočjo bom nekoč morda obogatel … Ko pijem, mi sporočijo, kje me čakajo v zasedi. Z njihovo pomočjo lahko pijem in vozim … Ko se veselim v gostilniški družbi, me razžalostijo z…

Noma osvaja Mehiko

Zadnje urejanje: 23. novembra 2016

Potem ko je René Redzepi z restavracijo Noma v Kopenhagnu več let uspešno branil naslov najboljše restavracije na svetu na lestvici The World’s 50 Best restaurants – letos se je uvrstil na peto mesto -, se v zadnjih letih posveča novim idejam in projektom, ki segajo od izgradnje nove lokacije za restavracijo (ta bo odslej hkrati tudi urbana farma), do začasnih gostovanj v tujih državah in kontinentih – v Londonu, Avstraliji in na Japonskem. Prihajajoče leto zanj tako ne bo le v znamenju otvoritve Nome nove generacije, temveč tudi dvomesečnega gostovanja v Mehiki. S premikom na sončno začasno lokacijo ob karibskem morju si bo Redzepi namreč izpolnil…

Velika Izmenjava velikih chefov

Zadnje urejanje: 16. novembra 2016

Grand Gelinaz! Shuffle 2 z Ano Roš v Københavnu in Avstralcem Davidom Thompsonom, ”najboljšim tajskim chefom na svetu”, v Hiši Franko Piše: Uroš Mencinger Šele, ko so sedli za mizo, so gostje na jedilnem listu prebrali, kdo jim bo danes kuhal. Chefinja Ana Roš je vzela svoje nože, doma pa pustila moža, otroka, ekipo, psa in odpotovala na Dansko, v København, v restavracijo Relæ (1 Michelinova zvezdica, 40. mesto med 50 Best), ki slovi kot najbolj trajnostna restavracija na svetu. V Hišo Franko pa se je za štiri dni vselil Avstralec David Thompson, toda s tajskimi recepti! S svojo restavracijo…

Do 10 in nad 10

Zadnje urejanje: 29. novembra 2016

O štajerskih vinih in štajerskih pivcih, od pubecov do zorjenih vin, med pozebo in točo ter na najboljših vinskih legah. Piše: Uroš Mencinger Za začetek kratko in jedrnato: štajerska vina so najboljša na svetu! Za nadaljevanje pa še malo naokrog. K severnim sosedom, ki imajo le najboljša vina v Avstriji, in k primorskim prijateljem, ki imajo le najboljša v Sloveniji … Kako to vpliva na štajerska vina? Tako, da se najboljša na svetu prodajajo po največ 10 evrov, najboljša pri nas pa po najmanj 10 evrov (in južno-štajersko-avstrijska pa najmanj 15)! Ne gre, torej, za pivce, gre za kupce! Štajerska…

Monte Rosso – vrh tam čez

Zadnje urejanje: 14. novembra 2016

Kako sta drzna slovenska poslovneža iz zaraščenega posestva na hrvaški strani Piranskega zaliva ustvarila cvetoč nasad oljk, vinske trte in sadnih dreves, ki ob čudovitem pogledu na Piran in Portorož postreže tudi z mednarodno nagrajenimi kulinaričnimi dobrotami. Piše: Žan Lebe Ob majhni vasici Crveni Vrh blizu Savudrije se nahaja ogromno posestvo, ki je še desetletje nazaj bilo prepredeno z grmičevjem, skalami in občasnimi kupi smeti. Danes se na njem razširja eden največjih nasadov oljk na Hrvaškem, na katerem pod blagovno znamko Monte Rosso nastajajo mednarodno nagrajeno oljčno olje in od letos naprej tudi edinstvena vina. Kar se bere kot scenarij za holivudski…

Kape, avbe, zvezdice in vilice

Zadnje urejanje: 7. novembra 2016

Avstrijski Gault & Millau je najvišjo oceno v Sloveniji podelil mariborski restavraciji Mak – Ocenjenih 31 slovenskih gostiln in restavracij – Veliko priznanje za Davida Vračka in dosti manjše za celotno Slovenijo – Na Hrvaškem le Istra in Kvarner Piše: Uroš Mencinger Med dobrojedci, ki obiskujejo slovenske gostilne, so trenutno Avstrijci najbolj množični in tudi zaželeni gostje. Zaradi bližine, saj si z Dunaju v treh urah kjerkoli v Sloveniji. Zaradi ekonomije, saj gre Avstrijcem neprimerno boljše kot Italijanom, ki so jih bile pred leti polne vse naše najboljše gostilne, hkrati pa so vrhunske slovenske gostilne neprimerno cenejše od primerljivih avstrijskih….

Mise en place* slovenske kulinarike

Zadnje urejanje: 22. septembra 2017

Uroš Mencinger komentira jesenski Teden restavracij 2016, ki je bil znova rekorden – Je v času Tedna restavracij kakovost slovenskih gostiln in restavracij celo višja kot sicer? Dobra priprava je osnova vrhunske kulinarike! To pa je tudi glavni razlog, da je bil pravkar minuli jesenski Teden restavracij tako uspešen in znova rekorden. V devetih dneh najbolj kulinaričnega tedna v letu je 91 sodelujočih restavracij gostom pripravilo skupno več kot 40 tisoč posebnih menijev za 16 evrov! S tem je Teden restavracij v letu 2016 presegel številko 80 tisoč prodanih menijev. To je gibanje, ki se na (najmanj tri) hode zelo…

Po zahodnem Sredozemlju

Zadnje urejanje: 19. oktobra 2016

Lepe pozdrave iz zahodnega Sredozemlja! Aida Stella, 8. – 15. oktober 2016, Palma de Mallorda – Ajaccio – Cannes – Barcelona – Ibiza – Palma.   Cilj je bil najbolj znani tapas bar na svetu, Tickets Alberta Adrie v Barceloni. A je bil ravno ta dan, ko je bila Aida Stella sidrana v Barceloni, španski državni praznik, ki so tudi Katalonci praznovali, zato tudi najvišje zveze niso pomagale … Kdaj drugič. Namesto tega utrinki z globokega morja.   Tukaj je foto zgodba iz zahodnega Sredozemlja.

Top vino, prvič

Zadnje urejanje: 19. oktobra 2016

Ljubljana je dobila še en vinski festival! To je jasno že po prvi izvedbi mednarodnega festivala vin Top vino, v organizaciji spletne vinoteke eVino. Ne nazadnje je festival v preddverju Cankarjevega doma potekal le v ponedeljek, toda druženje z vinarji in obiskovalci se je razvleklo do poznega torkovega večera. Po pokušini več kot 280 vrhunskih vin – bordojski châteauji in burgundci, francoski šampanjci, italijanski mehurčki in toskanska vina, španski in portugalski vinarji, kalifornijci in novozelandci, izjemni slovenski vinarji, zamejska velikana Gravner in Zidarich -, ki so jo kulinarično blažili španski pršut Blazquez in kulinarične dobrote Selecta, se je pofestivalsko zabavalo…

Išče se Vinska kraljica 2017

Zadnje urejanje: 11. oktobra 2016

Pomurski sejem je pretekli teden razpisal natečaj za izbor 21. Vinske kraljice Slovenije, ki bo nosila nacionalno vinsko krono v letu 2017. Do 24. oktobra se lahko nanj prijavijo dekleta, ki ustrezajo pogojem, najbolj primerna kandidatka pa bo prihodnje leto predstavljala slovenski turizem in slovensko kulturno dediščino doma in v tujini. Vinska kraljica Slovenije je krona slovenskega vinogradništva ter poslanica slovenskega turizma in kulturne dediščine. Je predstavnica vinorodnih slovenskih dežel in države Slovenije kot vrhunske vinorodne destinacije. Doma in v tujini skrbi za pridobivanje novih prijateljev slovenskega vina ter za dvig in širitev vinske kulture. Vsako leto jo izbere posebna komisija…

Ptujski chefi v Primusu

Zadnje urejanje: 10. oktobra 2016

Tako se chefovsko kalijo kuharji in dobrojedsko gostje! Chef ptujskega Grand hotela Primus Robert Žibrat je povabil v goste svoje ptujske kolege in nastala je večerja, ki je potrdila, da ima štajerska kulinarika mlado in obetavno prihodnost. V družbi vin družinskega posestva Čurin – Praprotnik (Pra-vino) so se ob Primusu in Žibratu predstavili še Aljaž Zemljič iz Gostilne Grabar (postrv s kostanji), Gregor Brodnjak iz Štajerske hiše kulinarike (želodčki s koruznimi kosmiči), Dejan Žnidarič iz Gostilne pri ovinku (goveji rep za bučo), Miha Vidovič iz Štajerske hiše kulinarike (jurka, malina in rdeča pesa) in Tadej Meško, ki stažira v mariborskem…

Top
Vpiši se v Šolo okusov!
Ne jej z usti. Jej z glavo!
Samo za dobrojedce. Letna naročnina 19 evrov.
Neomejen dostop do Šole.
Neomejen dostop do Kuhinje.
Neomejen dostop do Gostilne.
Neomejen dostop do Chefov.
Neomejen dostop do Potepa.
Neomejen dostop do Tržnice.
Neomejen dostop do B®loga.
Težave pri aktivaciji naročnine? Pomagajte si z navodili ali nas kontaktirajte.
Naroči se na Dobre novice!
tedenska mera dobrojedskih informacij, da boste izvedeli več in prvi:
kje, kako, kdaj, zakaj boste radi dobro jedli!