Miriam Novak

Ta kuharica ne kuha po pravilih, ampak ustvarja po navdihu in vremenu, in gostom ponudi le tisto, kar zraste na njenem zelenjavno-zeliščnem vrtu, na Novakovi kmetiji ali pa vzredijo sosedi. Pri Miriam Novak še cvetice na krožniku vedo, zakaj so tam. Zato gostje jedo z rokami, cmokajo na glas, pijejo pa z dolgimi požirki. To je na tisti dolenjski domačiji, ki ima v kuhinji največji štedilnik, na okenskih policah pa največ domačih marmelad. Pri Novakovih gospodarica pomaha iz kuhinje, gospodar prisede, gostje pa nočejo več domov.

Datum rojstva: 23.06.1965

Izobrazba: višja šola

Restavracije in chefi, pri katerih ste delali, stažirali, gostovali: pri moji tašči

Kuharska filozofija: uporabiti odlične lokalne sestavine in jih ne pokvariti

Največji kuharski/gostinski uspehi: s testeninami navdušiti italijane

Najljubša sestavina: samonikle rastline

Najljubša jed: doma rdeče meso, drugje vse iz Jadrana

Najljubši kuharski pripomoček: moj mož

Najljubša kuharska tehnika: hitro pečenje v ponvi

Najboljši chef: vsi ki iz enostavnih sestavin naredijo okusen krožnik

Najboljša restavracija na svetu: še nisem uspela priti do nje

Kratek življenjepis:
Leta 2005 smo od moževih staršev prevzeli gostinsko in  prenočitveno dejavnost ki so jo opravljali že 30 let. Stavbo smo popolnoma preuredili in v desetih letih ustvarili Domačijo Novak kjer  danes naša družina  (midva in naša sinova Jan in Lin) gostom nudi prenočitev v sobah in na kozolcu, sveže pripravljeno sezonsko in lokalno hrano ter celo paleto lastnih izdelkov.