Gerüchteküche

  • Chef

    Nemec Michael Wankerl, ki se je ustalil v avstrijskem Gradcu, da ga domovina ne pozabi, pa skrbi z nastopi v kuharskem showu The Taste na SAT1, je za graško Opero dobil več prostora kot ga je imel prej blizu Casina. Koncept Gerüchteküche pa je ostal enak: vedno regionalno, vedno sezonsko in vedno drugače. Vse to pa dobesedno, saj zanj vse ob svojem času pomeni “le ob svojem času”, s čimer dostavne poti krajša s sezonskimi sestavine iz regije, za biološko raznovrstnost skrbi z obujanjem starih vrtnin in sadja, živali uporablja od rilca do glave, a še raje čim manj, ker je zanj zelenjava novo meso, do nadokusa si pomaga brez pomoči ojačevalcev okusa, pri čemer skuša uporabiti in porabiti vse, s čim manj ali nič odpadki, za vse to pa potrebuje predvsem veliko strasti.

    geruechtekueche chef
    od
    Avtor slike: UME
  • Govori se

    Da se o njej govori, je dnevna ponudba na tabli. Za kosilo, na primer, krompirjev štrudelj z ocvirki, testenine z brokolijem in lešniki, rižota s kvinojo, špinačo in papriko, svinjska pečenka (za 9,90 evra) s kislim zeljem in krompirjem.

    Zvečer pa se pogovarja ob meniju presenečenja, pri katerem lahko izbereš le število hodov, tri, štiri ali pet, vsak je po deset (evrov).

    geruechtekueche tabla kosilo
    od
    Avtor slike: UME
  • Naravna vina

    Hrana je, torej, le sezonska in lokalna, vina pa so temu primerno le naravna. Bio, biodinamično, oranžno? ”Le vino, ki me navdušuje,” pravi chef, ki ima iz Slovenije sicer le Dveri Pax (peneči chardonnay), a pozna in rad pije številne ”divje”, od Acija Urbajsa preko Burje vse do Joška Gravnerja. Morda bodo kdaj tudi na karti, ki se zato spreminja.

    geruechtekueche šank
    od
    Avtor slike: UME
  • Pogrinjek

    Pogrinjek je za 3 evre, za kar dobiš na preprosto mizo v preprosti gostilni prtiček iz blaga, tradicionalno odličen štajerski rženi kruh in masleni namaz.

    geruechtekueche maslo
    od
    Avtor slike: UME
  • Jajce

    Beljak ”enournega jajca” je sicer premalo zakrknil in holandska omaka je bila preveč sramežljiva, toda pomembna je bila zimska kombinacija listnatega ohrovta in ”kaviarja” iz zelene alge.

    geruechtekueche jajce ohrovt
    od
    Avtor slike: UME
  • Rdeča pesa

    Bistvo Wankerlove kuhinje je izpovedala pečena rdeča pesa. Na omaki čebulnega pireja in pesnega soka je dolgo pečena dobila hitro opečeno spremljavo kokošje drobovine, jetrc in srčkov.

    geruechtekueche rdeča pesa jetra želodčki
    od
    Avtor slike: UME
  • Koren krebuljice

    Kakšen steak neki, boljše je goveje pleče, če je dovolj počasi in nežno dušeno, da se je za posladkat, s korenom krebuljice v modnem pireju zelene. Tri sestavine, naravna omaka, meso, ker pač mora biti, a bistvo je bilo iz zemlje.

    geruechtekueche goveje pleče
    od
    Avtor slike: UME
  • Cheesecake

    Cheesecake je moderen, Gerüchteküche pa to ni, čeprav se chef ne more upreti skušnjavi. Učinek dosega s preprostostjo in spretnostjo, zato je sirov kolač iskren in enostaven. Zmanjkalo je sicer zimsko-sadne ideje, zato je priskočilo na pomoč odmrznjeno  jagodičevje, toda čokoladni sladoled je bil chefovski. Poplaknil ga je domači tropinovec z bezgom in dišečo perlo.

    geruechtekueche cheesecake
    od
    Avtor slike: UME
  • 1 srček

    Govorice. Pri nas bi rekli jezikova župa … A to niso jedi, o katerih se govori, temveč je to hrana, ob kateri se kramlja! Wankerl je v kuhinji sam in zato se mu ni potrebno prilagajati. Jedi so preproste in enostavne, toda iskrene in dobre, sem ne prihajaš ocenjevat, temveč jest, zato tukaj ne opravljaš, temveč se pogovarjaš.

    geruechtekueche chef
    od
    Avtor slike: UME
Top
Vpiši se v Šolo okusov!
Ne jej z usti. Jej z glavo!
Samo za dobrojedce. Letna naročnina 19 evrov.
Neomejen dostop do Šole.
Neomejen dostop do Kuhinje.
Neomejen dostop do Gostilne.
Neomejen dostop do Chefov.
Neomejen dostop do Potepa.
Neomejen dostop do Tržnice.
Neomejen dostop do B®loga.
Težave pri aktivaciji naročnine? Pomagajte si z navodili ali nas kontaktirajte.
Naroči se na Dobre novice!
tedenska mera dobrojedskih informacij, da boste izvedeli več in prvi:
kje, kako, kdaj, zakaj boste radi dobro jedli!