Kruh in vino

  • Vila Vipolže

    Velikopotezno obnovljena Vila Vipolže ni najlepša renesančna vila v Sloveniji le zato, ker je edina … Tako je lepa, ker ne bi smela biti edina! Zdaj namreč kaže pot. Pa ne le, kako je potrebno obujati speče lepotice in prenavljati razpadajoče dvorce, ki jih je Slovenija polna, temveč tudi, kako je potrebno ponujati gostoljubje. S kruhom in vinom, seveda!

    vila vipolže zunaj
    od
    Avtor slike: UME
  • Tabla

    Hrenov namaz je še iz maminega Dornberka, z jogurtom, sladkobo jabolčnega soka in kislino limonovega. Sin je svežemu kruhu dodal izbiro, med orehi, baziliko in moko, ter bele rokavice. Na vratih piše kavarna, znotraj pa so sodi in velika peč.

    kruh in vino tabla ponudba
    od
    Avtor slike: UME
  • Jedilni list kruh in vino jedilni list
    od
    Avtor slike: UME
  • Zaboji

    V prvem prostoru je visoko sedenje za skupno mizo, ”zbito” iz vinskih zabojev.

    kruh in vino kavarna
    od
    Avtor slike: UME
  • Jedilnica

    V drugem so stoli iz starega Lojzeta in lesene mize z novim dizajnom.

    kruh in vino jedilnica
    od
    Avtor slike: UME
  • Stara klop

    Stara klop iz stare gostilne Pri Lojzetu gleda na

    kruh in vino klop
    od
    Avtor slike: UME
  • Kamin

    velik kamin z udobnimi fotelji, gostje pa listajo po elektronski tablici z bogato vinsko ponudbo.

    kruh in vino kamin
    od
    Avtor slike: UME
  • Jedilnica kruh in vino jedilnica
    od
    Avtor slike: UME
  • Jedilnica kruh in vino jedilnica
    od
    Avtor slike: UME
  • Ob vinu

    Formula je dobesedna. Kruh se lomi in drobi ter hrusta, a le zato, da lahko spremlja vino.

    Ob penečem roseju iz dvojne buteljke je stoje kot tudi drugje, v olivnem olju, z zelišči in začimbami ter na dolgi špili, a razlika je drugačna.

    kruh in vino amuse
    od
    Avtor slike: UME
  • Mesnine

    Okrog mize se hitro nabere, postrežba ima nasmeh, voljo in sproščenost, o vinski karti se debatira, o jedeh pa se ne filozofira. In zraven so tudi ocvirki, kar napove, da je potrebno preizkusiti še druge Cigojeve mesnine. V mešanem narezku je vse, od Goričkega do Brd, od sladke skute do krepke divjačinske paštete, od debelih ocvirkov do tankega in dimljenega vratu, od špehovke do, seveda, pršuta.

    kruh in vino vina predjedi
    od
    Avtor slike: UME
  • Lardo

    Slanina mangulice (mangalice) je dišeči lardo, ki se topi na vročem briošu, polnem masla in jajc, zato je kar prav, ker je od sinočnjih junakov ostalo v steklenici še za kozarec velikega vina (Rebula Opoka, Marjan Simčič, 2009).

    kruh in vino lardo brioš
    od
    Avtor slike: UME
  • Siri

    Na leseni deski so siri v trisu, sveža rikota, sir z dimljeno soško postrvjo in staran tolminski sir. V tem je odlika Kruha in vina! Je preprosto, ker so zunaj Brda, park, terasa s fotelji in znotraj emajlirana (Emo) posoda, toda izbrano, ker so mala Brda postala velika, ko so rebulo iz flaškona pretočila v buteljko z mednarodno prepoznavno etiketo.

    kruh in vino siri
    od
    Avtor slike: UME
  • Tatarec

    Zato tudi tatarski biftek ne poudarjajo dodatki, temveč bistvo, torej meso. Le malo začinjen, z malo soli in malo vinjaka, zraven pa drobno sesekljana rdeča čebula, kisla kumarica in zdrobljeni čili.

    kruh in vino tatarec
    od
    Avtor slike: UME
  • Goveja

    In zato je tudi v goveji juhi, ob domačih rezancih, zakuha drobno zrezano, ne več sočno, a še čvrsto, meso,

    kruh in vino goveja juha
    od
    Avtor slike: UME
  • Gobova

    v gobovi pa niso le jurčki, temveč je več kot štorovk sezonske zelenjave, gostita pa je ne prežganje in ne smetana, temveč le krompir.

    kruh in vino gobova juha
    od
    Avtor slike: UME
  • Njoki - buča

    Poskusili smo tudi njoke, zato, ker v Kruh in vino ne prideš na dolgo kosilo, vseeno pa se rado zgodi, da dolgo ostaneš. Zato tega jedilnega lista ni potrebno ves čas spreminjati, temveč ga le sezonsko prilagajati. Njoki, da niso enaki kot drugod, so potemtakem manjše zrezani, ker v Brdih ni nikoli hude zime, so z bučno kremo in sončničnimi semeni,

    kruh in vino njoki buča
    od
    Avtor slike: UME
  • Njoki - radič

    in ker sta na eno stran Solkan, na drugo pa Gorica, so še s solkanskim regutom alias goriško vrtnico.

    kruh in vino njoki radič
    od
    Avtor slike: UME
  • Pogače

    Ta najlepši in najboljši radič pa je tudi na pogači, zaradi katere boste tudi vi (prišli v) Kruh in vino. To ni pizza, tudi ne fokača in še manj goreča pita. Je pa hrustljavi kruh, ki je sočno obložen. Je recept, ki je dovolj poseben – z drožmi iz vinskih tropin in granatnega jabolka, trojno vzhajanje, predpeka in dopeka -, da se o njem govori, zaradi njega vrača in da je pogača, ki je vedno puhasta in hrustljava, nikoli pa težka, vsakič drugačna. Lahko je dopustniška, z mocarelo, ki gre s testom v peč, in z dodano svežo skuto, sardelnimi fileji ter patejem iz oliv. Lahko je briška, ki gre s ”šalšo” v peč, nato pa dobi še klobaso. Ali pa je sosedova, ki je le podobna margeriti, ker je z bivoljo mocarelo, češnjevimi paradižniki in svežo baziliko, a je zanjo predebela in prelahka, pa še topla in hladna, hkrati.

    kruh in vino pogače
    od
    Avtor slike: UME
  • Soukanski regut

    A po novem letu je najboljša soukanska! Premazana je s fižolovo kremo, poka po ”dietnih” ocvirkovih kokicah, rumeni od rumenjaka, in ima krono iz vrtnic, rdeče-belih, nežnih, mladih, siljenih, prezimljenih, ”cvetočih”. Le malo solatnega preliva, z limono okisanega, in dovolj olivnega olja, ki je v Kruhu in vinu le od sosedov, torej iz Brd (Prinz, Ivan Sirk, Bučinel, Drnovšček).

    kruh in vino pogača radič
    od
    Avtor slike: UME
  • Brdamisu

    Skratka, v Kruhu in vinu je dobro, ker je res le kruh in vino. Razen na koncu, ko ni tiramisu, ker je brdamisu, saj je v njem grappa iz rebulinih tropin zamenjala kavo,

    kruh in vino brdamisu
    od
    Avtor slike: UME
  • Sladoled

    namesto štrudlja, potice in palačink pa so le njihovi sladoledi in sorbet, seveda, iz rebule.

    kruh in vino sladoled
    od
    Avtor slike: UME
  • Ocena: 1 srček

    Tomaž Kavčič (Gostilna pri Lojzetu, 5,5 sončkov) je v Vilo Vipolže prinesel zapuščino iz Dornberka in ji dodal svetovljanstvo z Zemona. Oziroma, kratko in jedrnato, iz stare pizze je naredil novo pogačo. Če hočeš koga srečati, moraš zato v Kruh in vino.

    Ekipa – od leve: Nermin Nuhanović, Ivan Prinčič, Žiga Konavec, Miodrag Milosavljević, Jovan Milošević in Jana Puhar

    kruh in vino ekipa
    od
    Avtor slike: UME
Top
Vpiši se v Šolo okusov!
Ne jej z usti. Jej z glavo!
Neomejen dostop do Šole.
Neomejen dostop do Kuhinje.
Neomejen dostop do Gostilne.
Neomejen dostop do Chefov.
Neomejen dostop do Potepa.
Neomejen dostop do Tržnice.
Neomejen dostop do B®loga.
Težave pri aktivaciji naročnine? Pomagajte si z navodili ali nas kontaktirajte.
Naroči se na Dobre novice!
tedenska mera dobrojedskih informacij, da boste izvedeli več in prvi:
kje, kako, kdaj, zakaj boste radi dobro jedli!