Pri Baronu

 • Dobrodošlica

  Tja gor se ne vozijo smučarji. Ni še dovolj visoko, je pa že dovolj daleč za pohorski zrak in nedeljski izlet. Tam naokrog so le polja, gozdovi, kmetije in vse je zeleno. Tako, da je Pri Baronu na dovozni poti zapora in so avtomobili na travi. Ker je treba peš mimo zeliščnega in permakulturnega vrta, da je takšen kratek sprehod med cvetličnimi lonci, ki so kažipoti rastlinam, prava vrtnarska učna ura. Potem so eni v senci na travi, drugi na prostem pod streho in tretji v domačni jedilnici, toda za vse se začne enako. Dobrodošli na nedeljskem kosilu na izletniški ekološki kmetiji Uranjek.

  V šilcu rdeče vabi divja češnja, zeleno pa žajbelj, poplakne se ju iz plehnate skodelice, s čisto, mrzlo, dobro pohorsko vodo ali z zeliščnim napitkom iz rdeče bazilike. Potem gospodar posede in kruhki niso le na leseni deski in niso le namazani.

  pri baronu dobrodošlica
  od
  Avtor slike: UME
 • Kmečki kruh

  Kruh je pšenično-koruzno-rumen in rženo-ajdovo-temen. Ni všečen, ker ni le domač, temveč tudi kmečki, torej takšen, ki ni dober le, ko pride pred pol ure iz peči. Na njem je v skuto zamešan čemaž in ob bučnicah so za povrh še vrtni cvetovi. Na domači pašteti so sveže murke in na zaseki je salama z velikimi špehnatimi očesi. Sveže utrgan feferon je blag, zato so peške še v njem. Vmes med že tradicionalnim Uranjekovim pozdravom kot čips drobljivo hrustajo sušeni listi ohrovta.

  pri baronu kruhki
  od
  Avtor slike: UME
 • Vrt

  Sem gor pridejo gostje na sobotno ali nedeljsko kosilo, med tednom pa na obletnico ali učni ekološki izlet. Toda vračajo se ne (le) zaradi hrane, temveč zaradi vsega drugega. Ker je vse lepo in ker je vse res!

  pri baronu vrt
  od
  Avtor slike: UME
 • Goveja juha

  Zato nič hudega, ker je goveja juha bolj mastna od kosti kot globoka od mesa, saj so v njej ob domačih rezancih, ki pa so razkuhani, ker je takšen pač običaj v tako velikih jušnih skledah, tudi jetrni žličniki, ki prav rahli in dovolj čvrsti plavajo med korenjem in peteršiljem.

  pri baronu goveja juha
  od
  Avtor slike: UME
 • Bučkina juha

  Saj je zraven še ena skleda, v kateri bi bile suhe kocke rženega kruha sicer boljše, če bi bile še hrustljavo opečene, toda bučkina juha je gosta, a vseeno zelo poletna, in kisla smetana v njej diši po sprehodu do sadovnjaka za hišo, saj se tam pasejo krave s telički. Pili bodo do 250 kilogramov in potem bo leto spet naokrog.

  pri baronu juha bučke
  od
  Avtor slike: UME
 • Jedilnica

  Baronovi gostje imajo radi, da si sami nabašejo in da potem malo potarnajo, češ, da ne bo preveč …, čeprav je običaj, da noben ne gre domov praznih rok, saj je zraven tudi trgovina z ekološkimi izdelki in pridelki, z domače in sosednjih kmetij. Zato to ni domačija velikih porcij in še večjih kovinskih pladnjev! To ni nedeljsko kosilo, na katerem avtomobili pred vrati čakajo na prosti stol! To ni množično prehranjevanje, ki je dobro le zaradi cene! Pri Baronu je dovolj prostora (60 gostov), a zato gre po vrsti in med skledo in pladnji je dovolj časa za ogled vseh priznanj in diplom na steni, ki že od leta 1991 hvalijo turistično kmetijo Uranjek, vseh čipk na blazinah, ki mehčajo trde naslone lesenih klopi, vseh posušenih in dišečih šopkov na stenah ter stropu in vseh svežih cvetic v vazah, ki vabijo na ogled vrta s 60 različnimi zelišči, za čaje, namaze, sokove, likerje žganja, suhe začimbe, in permakulturnega vrta, v naravnih, zavitih linijah ter s slamo pokritimi gredami, med katerimi je, seveda, tudi velik hotel za žuželke, ki tukaj spadajo med domače živali, tako kot krave, prašiči, kokoši, gosi, koze in zajci, pa poni, vietnamski pujs, muce in med mizami kosmati Bonijev rep.

  pri baronu jedilnica
  od
  Avtor slike: UME
 • Kosilo

  Za kosilo so danes na mesnem pladnju štefani pečenka, ki je le tako dolgo suha, dokler je ne pokrije hrenova omaka z bučkami, pečen piščanec, ki ga je potrebno gristi, ker ima okus, saj ni iz stiropora, svinjska pečenka, ki diši kot so vse dišale nekoč, in goveji ramstek Pohorje beefa (mlada govedina), ki ga imajo stalni baronovci najraje, saj je najprej ocvrt, potem pa še dušen v rdečem vinu. Takšen vrstni red ga ne dela hrustljavega, temveč sočnega, vseeno pa mu pušča ”pohan” čar, zaradi katerega je hišna specialiteta.

  Na pladnju s prilogami so pečen krompir, Baronove testenine, pečena zelenjava, gratinirana zelenjava, skutni štruklji in zagotovo še kaj, ker je vse le sveže, sezonsko in z domačega vrta.

  pri baronu kosilo
  od
  Avtor slike: UME
 • Gibanica

  Miza je sicer polna, toda pojemo (skoraj) vse in še je prostora, da gospodar pred sveže pečeno sirovo gibanico z ribezovo omako preseneti z zeliščno kavo, ki ima konopljin okus, a ne ”vrže”, najbrž zaradi mleka … Pri Baronu te vrže pač vse drugo, ker je sveže, domače in le toliko, da ni ostarelo ter zgubano, drugače. To je velika kuharija zato, ker je v kuhinji vroče od zgodnjega jutra in so na štedilniku le veliki lonci. To ni modno in še manj je chefovsko, je ”le” domače, ker je pridelano in skuhano na ekološki kmetiji, ki ni le v prospektu prijazna do narave. Zato ustreže tudi vegetarijancem, vegancem, presnim in dietnim, toda le takšnim, ki vnaprej povejo, kaj bi, in izvejo, kaj bodo. Sicer pa mama in žena skuhata še pohorski pisker, ajdove žgance v gobovi juhi in pozimi koline, gospodar pa naključnim nareže salame, klobase in iz tunke.

  pri baronu gibanica
  od
  Avtor slike: UME
 • Ocena: 1 srček

  Če le hrana ni za 1 srček, je vse drugo za dva, zato tako visoka ocena ekološki kmetiji in domačiji, kjer se ne naroča, temveč se poje, kar se dobi. Dobrodošli tudi otroci, s starši, vrtci ali učitelji, da se igrajo v peskovniku ali na igrišču, ter da spoznajo, kako živeti in gospodariti na naravi prijazen način.

  Tako kot se ne začne le s kosilom, se z njim tudi ne konča. K Baronu se gre zaradi narave, ker je vsepovsod naokrog in ker je kmetija za zgled, kako se do nje in v njej obnašati. Pojejte, si oglejte, kupite za domov, se poučite in naučite, sprehodite, sončite, spočijte in sprostite!

  pri baronu družina
  od
  Avtor slike: UME
Top
Vpiši se v Šolo okusov!
Ne jej z usti. Jej z glavo!
Samo za dobrojedce. Letna naročnina 19 evrov.
Neomejen dostop do Šole.
Neomejen dostop do Kuhinje.
Neomejen dostop do Gostilne.
Neomejen dostop do Chefov.
Neomejen dostop do Potepa.
Neomejen dostop do Tržnice.
Neomejen dostop do B®loga.
Težave pri aktivaciji naročnine? Pomagajte si z navodili ali nas kontaktirajte.
Naroči se na Dobre novice!
tedenska mera dobrojedskih informacij, da boste izvedeli več in prvi:
kje, kako, kdaj, zakaj boste radi dobro jedli!