Stara gostilna

 • Nova Stara gostilna

  Nisi turistični kraj, če nimaš promenade, ob morju, jezeru, jami, pod gorami, tam, kjer so vsi turisti s fotoaparati, vse terase z mizami in stoli, vse oglasne table z meniji, vse ceste samo za pešce z drug čez drugega parkiranimi avtomobili. Toda, si le turistični kraj, če nimaš tudi ozkih ulic, skritih trgov, zlizanih tlakovcev, senčnih vrtov in starih gostiln. Piran je zato eno in drugo! Saj ima med svojimi starimi gostilnami eno celo z veliko začetnico, čeprav je dejansko nova gostilna. In je za turiste, ki to sploh niso!

  stara gostilna vrt
  od
  Avtor slike: UME
 • Prostor in lokacija

  Mehurčke Silveri white pri mizi natočijo v stilu, pravilno ohlajene, v primernem kozarcu, s prijaznim pozdravom, na udobnih stolih, ob pridušeni svetlobi, s pogledom v jedilnico s kamnito steno, slikarskimi tihožitji in visečimi ribami, ter v kuhinjo, majhno in ozko, toda z veliko chefovsko postavo. Gradimir Dimitrić je v Piranu začel v Casi Nostromo in že tam pokazal dar za predstavo in željo po ustvarjanju. Tukaj ima za oboje pravi prostor in lokacijo. Stara gostilna ne tekmuje s promenado, s cenami prestraši mimoidoče, z ambientom vabi zaljubljene, z jedilnim listom nagovarja dobrojedce.

  stara gostilna jedilnica
  od
  Avtor slike: UME
 • Pozdrav 1

  Vsi si vzamejo čas. Chef, ker ne gre hitro, gostje, ker niso prišli le jest. Zato ne začneš z usti, temveč z očmi, ko gledaš, kaj malega zlagajo na veliki voziček, kaj težkega nosijo v rokah, kaj raste na drevesu sredi mize in koliko krožnikov, skodel, šatulj, desk, naprav uporabijo, da pozdravijo iz kuhinje.

  stara gostilna serviranje
  od
  Avtor slike: UME
 • Uštipci

  ”Uštipci” so na žici in namesto kruha, črni so s sipinim črnilom, beli niso lepinje, olive so na oljki, s peškami in brez, sardelni file je zvit in s kaviarjem, za mazat je še pâté, iz piščančjih jeter, mesa in maščobe, odišavljen s tartufi in začinjen z zelišči. Kruh v košari je domač, z olivami in tartufi, zelo temen, a tudi zelo zbit in težek. Toda vseeno, ne gre le za vtis, dejansko je res, da je Piran takšno ponudbo potreboval. Ker ni stara, ampak je nova, ni gostilna, ampak gostilnica, ni na ”rivi”, ni poceni in ker se še turist na dopustu naveliča monotonosti in ji vsaj en večer želi nežno zreti v oči.

  stara gostilna kruh ustipci
  od
  Avtor slike: UME
 • Dry aged

  Ko prinesejo tako velik krožnik in na njem le ”koščka” mesa, ima za slednje tudi dovolj priložnosti. Kajti ne sme jesti hlastno, površno, lačno in hitro, pač pa počasi, okušajoče, razmišljujoče in fino. Imenuje se ”new style dry age beef”, zraven je še vasabi in spodaj malo rezancev solate. Poudarek je na mesu, ki je bilo dolgo zorjeno in kratko popečeno, ogreto le na površini in živo v sredini, a zato z okusom po mesu, ki se je z majhnimi grižljaji in najprej grize, šele potem topi.

  stara gostilna govedina
  od
  Avtor slike: UME
 • Sashimi

  Tudi sashimi tuna poskrbi najprej za predstavo. Pod seboj ima na krožniku, ki hoče zase največji del mize, za celo poroko svilenih cvetov, leži na morskem kamnu velikosti ležalnika na piranski sezonski plaži, od govedine si je tun sposodil vasabi, iz kuharjevega pozdrava kaviar, v spremstvu ima kremni limonov sorbet in nekje vmes je še nekaj sojine omake in povrhu tudi solnega cveta, toda tudi tukaj je vse zaradi okusa (ribjega) mesa, ki ostaja kljub šovu prvinsko in živo. Takšnega kosa nima vsak (tun).

  stara gostilna tuna sashimi
  od
  Avtor slike: UME
 • Kozice

  Goveji tatarski biftek nadgrajujejo tri vrste gorčice z zrni, morskega tatarca iz kozic – najavili so škampe, a se hitro popravili, da so gamberi – pa (spet) kaviar. Morje je v šatulji, ki se polna cvetja in zelenjave dimi, kar kozicam vsekakor godi. Zmanjka jim sicer kisline, ki je podložene rezine kumar, poletno izmučenih, nimajo. A kaj, ko so se, baje, Italijani pred nami pritožili, da je prekislo. Pa kaj, saj so oni pač vajeni ”kuhanja” surovih karpačov, ki niso več sveži, z limono.

  stara gostilna kozice
  od
  Avtor slike: UME
 • Tatarski biftek

  Govejega tatarca ne krasi le izbira gorčic, temveč tudi drugačnost. To ni iz trgovine in tudi ne na ”kile”. Meso je nastrgano, sicer milo začinjeno, toda saj takšen je tudi večer. Ne čuti se, da je še sezona, a tudi, da je več ni, nihče nikogar ne moti, nobenemu se ne mudi, smo v Piranu, pa vseeno nikogar ne poznamo.

  stara gostilna tatarski
  od
  Avtor slike: UME
 • Beluga

  Ne smeš pa opaziti vsega … Da na jedilnem listu v degustacijskem hodu piše nekaj čisto drugega. Da je v skoraj vsakem hodu kaviar in da ga imenujejo beluga, čeprav je le od morskega zajčka, je črno pobarvan in ni ruski, temveč se mu reče nemški … Da bi naj bil tatarski iz ”kobe govedine”, da bi naj bili pljukanci z belimi tartufi, da bi se naj začelo s foie gras in končalo z račko …

  stara gostilna amuse
  od
  Avtor slike: UME
 • Gobe

  Toda zato so med mešanimi gobami na svežih solatah v lončeni skodeli tudi veliki jurčki in v tubi je maslo s parmezanom

  stara gostilna jurčki
  od
  Avtor slike: UME
 • Pokrovače

  in na drugi strani so v ponvi tako vroči kamni, da Jakobove pokrovače v maslu glasno i sveže cvrčijo. Dimitrićeva degustacija je pač ves čas tudi predstava, v kateri pa glavni igralec ves čas uspeva gledalce/jedce držati v pričakovanju. A la: ne kaj, temveč kako bo sledilo.

  stara gostilna jakobinke
  od
  Avtor slike: UME
 • Fuži

  Fuži so bili v črnem ovalu, pljukanci v rožnatem, prvi z dimljenim brancinom in češnjevimi paradižniki,

  stara gostilna fuži
  od
  Avtor slike: UME
 • Pljukanci

  drugi s kremo črnih tartufov. Toda bilo je le videti malo na veliki površini, saj sta bili pašti pravi; testenini sta bili glavni, omaki sta jima koristili in informacija za pljukance: ”Delamo jih vsako jutro!” se je okusila. Preprosto in le z dobrimi sestavinami, kot se za ”primi” spodobi. A vse do sem ne še za tako lepo oceno, če ne bi bilo nadaljevanja!

  stara gostilna pljukanci
  od
  Avtor slike: UME
 • Tun

  Ne sicer zaradi tuna, ki se je pač ponovil, tokrat iz vodne kopeli in s pretlačenim krompirjem, ki ga je ne-morsko in barvno neučinkovito izboljšalo bučno olje. Zmanjkala je omaka, tun je ostal osamljen, pogrešali smo obljubljeni porov džem, že zaradi radovednosti.

  stara gostilna tuna
  od
  Avtor slike: UME
 • Biftek

  Toda zato je biftek v olju, z balzamičnim kisom in sojino omako, tista jed, ki v Staro gostilno ne vabi le zaradi stranske ulice in velikih krožnikov. Krompirjev pire je bil tukaj sicer obarvan rdeče, s peso, a prišli smo tako le zaradi mesa, ki ne potrebuje velikega kosa, saj ima dovolj nadokusa!

  stara gostilna biftek
  od
  Avtor slike: UME
 • Čokoladni mousse

  Hvala tudi za rože … V cvetličnem lončku je sicer rastlina le za okras, toda zemlja je za sladkat. Spodaj je čokoladni Toblerone mousse, vmes so višnje, na vrhu pa še zdrobljeni oreo piškoti. Kombinacija je v šestem hodu obilno-pregrešna, toda saj v Piranu nismo doma.

  stara gostilna zemlja mousse
  od
  Avtor slike: UME
 • Ocena: 1 srček

  Staro gostilno je potrebno doživljati s pozitivne strani, tudi zaradi cen, ki so morske. Torej, kot dogodek sredi dopusta, kot nekaj drugačnega sredi Pirana, kot poletni večer ob morju, kot romantično razvajanje v najbolj romantičnem slovenskem mestu. Zato, ne le na večerjo v gostilno, temveč na večer s predstavo, v kateri so sicer krožniki večji od jedi, a jedi niso manjše od dobrega počutja.

  stara gostilna ekipa
  od
  Avtor slike: UME
Top
Vpiši se v Šolo okusov!
Ne jej z usti. Jej z glavo!
Samo za dobrojedce. Letna naročnina 19 evrov.
Neomejen dostop do Šole.
Neomejen dostop do Kuhinje.
Neomejen dostop do Gostilne.
Neomejen dostop do Chefov.
Neomejen dostop do Potepa.
Neomejen dostop do Tržnice.
Neomejen dostop do B®loga.
Težave pri aktivaciji naročnine? Pomagajte si z navodili ali nas kontaktirajte.
Naroči se na Dobre novice!
tedenska mera dobrojedskih informacij, da boste izvedeli več in prvi:
kje, kako, kdaj, zakaj boste radi dobro jedli!