Steirereck na Poguschu

  • Z avtom ali helikopterjem

    Domačija je idilična, še posebej v zasneženi zimi, obisk pa doživetje, saj eni pridejo s smučmi, drugi pa s helikopterjem … Nič čudnega, Steirereck na Dunaju je najboljša avstrijska restavracija (in številka 12 na svetu), Steirereck na Poguschu pa je domačija njegovih lastnikov (družina Reitbauer). Iz kmetije, na kateri so gojili ovce za dunajski Steirereck, so pred dobrimi 20. leti naredili gostilno, ki je s slovesom in povezovanjem z okoliškimi kmeti turistično in kulinarično zakrivila preporod celotne regije. Tja gor na 1057 metrov se danes ne le vozijo dobrojedci iz cele Avstrije in tudi tujine, temveč tudi letajo, saj imajo kar štiri pristajališča za helikopterje.

    steireeck pogusch zunaj zima
    od
    Avtor slike: UME
  • Špeh

    Tradicionalni pozdrav, prekajena slanina, pravi domači špeh, začinjen s papriko, dobro dimljen in dolgo sušen. Komur je še premalo mastno, lahko na polnozrnati kruh debelo namaže namaz iz ocvirkov ali surovo maslo.

    steireeck pogusch špeh miza
    od
    Avtor slike: UME
  • Jedilnice

    Ena, največja, je v zimskem vrtu, druga ob kaminu, tretja med vinskimi steklenicami, vse v tradicionalno-lesenem in kmečko-domačnem slogu.

    steireeck pogusch jedilnica mala
    od
    Avtor slike: UME
  • Radič in pesa

    Med ”rafinirano-preprostimi” predjedmi je rdeča pesa pečena v soli, za kontrast pa njeno sladkost grenijo zimske solate, najbolj treviški radič. A rafinirano-mojstrska je omaka, na osnovi pesnega soka in maline, dopolnjena s smetano iz surovega mleka.

    steirereck pogusch radič rdeča pesa
    od
    Avtor slike: UME
  • Srnjakova jetrca

    Tanka in mehka, sočna in topljiva posebnost so srnjakova jetrca, spet v omaki, ki ustvarja vrhunsko razliko. Okoliški gozdovi zgornje Avstrije so raj za divjad, ki ima zaradi veliko gibanja in prehrane z veliko alpskimi (Hochschwab) zelišči tako izrazito poln, nežno-divji, okus, da sploh ne potrebuje dodatnih kuharjevih začimb.

    steirereck pogusch jelenova jetra
    od
    Avtor slike: UME
  • Svinjska pečenka

    Svinjska pečenka, s kožo, ki poka, in prilogo, ki je tradicionalna v okusu, a chefovska v izvedbi, kruhov cmok s krvavico in dušeno sladko zelje s kumino.

    Svinje s Poguscha imajo belo telo in črno glavo ter zadnjico, rastejo počasneje in se veliko gibajo. Koljejo jih na kmetiji, stare leto dni, z veliko maščobe in marmoriranim mesom.

    steirereck pogusch svinjska pečenka
    od
    Avtor slike: UME
  • Jagnjetina

    Jagnjetina s Poguscha slovi kot najboljša na svetu. Če je to res, je ”kriva” (tudi) Steirereckova jagnječja pečenka. Spremlja jo raznolikost iz buče na nivoju dunajske centrale chefa Heinza Reitbauerja, ki še vedno vikende delovno preživlja na Poguschu.

    Najbolj jagnječja je na Poguschu nedelja, ko so za kosilo polnjene prsi za enega, pečeno pleče za tri in pečenka zadnjega stegna za celo družino. Kar ostane, pojejo kot ”ostanke” zvečer.

    Mesu dajejo značilnost divja zelišča, predvsem timijan in majaron, ki jih (lahko) jagenjčki po strminah okrog kmetije žvečijo štiri mesece.

    steirereck pogusch jagnjetina
    od
    Avtor slike: UME
  • Cmoki

    Sladic ni veliko, a zadoščajo le čokoladni cmoki. Če pravočasno naročite, ne bo zmanjkalo karamelne pite z grenko čokolado.

    steireeck pogusch čokoladni cmoki
    od
    Avtor slike: UME
  • Vina

    Posebno doživetje je obisk Steirereckove vinske ”karte”. Z (rdečimi) vini se začne že v jedilnici,

    steireeck pogusch jedilnica vina
    od
    Avtor slike: UME
  • Vina

    nato pa se nadaljuje skozi več sob – kleti.

    steireeck pogusch vina
    od
    Avtor slike: UME
  • Vina

    V kleti, sicer v pritličju stare domačije, si gostje sami izberejo vino iz bogate ponudbe, s poudarkom na Avstrijcih sicer, a tudi z močno mednarodno udeležbo.

    steireeck pogusch vina
    od
    Avtor slike: UME
  • Vina

    Opisi vin, cene in nasveti pomagajo pri izbiri. Steklenice imajo posebne dodatne čepe, ki jih pri mizi natakar nato odklene.

    steireeck pogusch vina
    od
    Avtor slike: UME
  • Žganja

    Po pečenki pa še štamperl.

    steireeck pogusch žganja
    od
    Avtor slike: UME
  • Servis

    Iščete službo? Na Poguschu iščejo natakarje in mladim obljubljajo vajeništvo. Upravičeno! Vse drugo je bilo za zgled, le servis (postrežba) ne.

    steireeck pogusch zunaj zima
    od
    Avtor slike: UME
Top
Vpiši se v Šolo okusov!
Ne jej z usti. Jej z glavo!
Samo v času Tedna restavracij: letna naročnina 10 evrov.
Neomejen dostop do Šole.
Neomejen dostop do Kuhinje.
Neomejen dostop do Gostilne.
Neomejen dostop do Chefov.
Neomejen dostop do Potepa.
Neomejen dostop do Tržnice.
Neomejen dostop do B®loga.
Težave pri aktivaciji naročnine? Pomagajte si z navodili ali nas kontaktirajte.
Naroči se na Dobre novice!
tedenska mera dobrojedskih informacij, da boste izvedeli več in prvi:
kje, kako, kdaj, zakaj boste radi dobro jedli!