Atelje

  • Kuhinja
    moderno vrhunska, mladostno ambiciozna
  • Kdo
    Union hoteli d.d.
    chef Jorg Zupan
  • Odpiralni Čas
    od ponedeljka do petka
    od 12. do 22. ure
    sobota
    od 18. do 22. ure
    nedelja in prazniki
    zaprto
  • Naslov
    Nazorjeva ulica 2, Ljubljana, Slovenija
  • Telefon
    +386 (0)1 308 1907
  • Splet
    www.restavracija-atelje.si
  • Email
    info@restavracija-atelje.si
  • Posebnosti
    Grand hotel Union
  • Prostor
    okrog šanka moderno bistro sedenje, a separeji so ostali in zadaj je tudi posebna soba

Mlada restavracija starega hotela

Fotozgodba

Foto zgodba iz Zupanovega hrama

December 2016
Klik

Foto zgodba iz Zupanovega hrama

Ambiciozno! Union Ateljeja, ki je z moderno prenovo nastal iz nekdanjega Smrekarjevega hrama, ne omejuje na hotel, hkrati pa se zaveda, da stari hotel potrebuje novo restavracijo. Z Jorgom Zupanom, ki se je šolal tudi v kleti slavne londonske restavracije Pied à Terre, pod kar tremi njenimi chefi (Tom Aikens, Shane Osborn, Marcus Eaves), vmes je skočil tudi v Blumenthalov Fat Duck, nato bil pomočnik Igorju Jagodicu v Strelcu na Ljubljanskem gradu, nazadnje pa svoj dopust zamenjal za stažiranje v treh mišelinkah Esbena Holmboa Banga v Oslu (restavracija Maaemo), je prenovljeni Atelje dobil nadgradnjo, ki ugledu in tradiciji dodaja mladost in kreativnost enega najbolj obetavnih mladih slovenskih chefov.

Da je prestolnica tudi bistronomska turistična destinacija, sta prva potrdila že Luka Nagode in Urška Dvoraček z Ludo, nato pa je bistro za svojo monstero našel še zvezdniški chef Bine Volčič. A vseeno ni Atelje le tretji, ker je tudi hotelski, ne le zaradi Uniona, temveč tudi zaradi maitreja, tudi tradicionalen, saj ima še vedno separeje, v katerih se je podpisalo toliko pomembnih pogodb in slišalo toliko ljubljanskih skrivnosti, in tudi unikaten, saj je prav chefovska kreativnost bistvo novih bistrojev – preprostih lokalov z vrhunsko hrano.



Chef


Jorg Zupan

Konec 2015 se je Jorg Zupan pridružil restavraciji Smrekarjev hram, čigar ponudbi s svojo inovativnostjo in zagnanostjo daje unikaten kulinarični pridih.

  • Profil chefa

Jedilni list

Degustacijski meni

4 hodi

39 €

5 hodov

49 €

6 hodov

59 €

9 hodov

85 €

Predjed

Ajdov močnik z usukanci, sušeno jelenovo srce, rjavo maslo, domač slivov kis

6 €

Jurčkova »juha«, pire pečenega krompirja, jurčki, rumenjak, majoneza lanskega čemaža, timijanovo olje

8 €

Zorjena govedina, črni česen, jajčna »botarga«, zimska solata z govejim vinegretom, vložene čemaževe koreninice, kapucinka

8 €

Glavna jed

Rebra krškopoljske svinje, medica, pečen ohrovt, »kimchi«, hruške, redkev

16 €

Domača jagnjetina, vongole, koleraba, brokoli, domač dimljen jogurt, metin jus

17 €

File bele ribe, bel fižol, kulen, rdeča paprika, škampov bisque, krema česna in žafrana

22 €

Sladica

Hruške, cimetova krema, žele črnega čaja, seneno mleko (sladoled rjavega masla, domača melasa, lešniki)

6 €

Kutina, sladoled kefirja, meringa sivke, napitek petih žit

6 €

Orehi, rozine, grozdje jurka, mlečna krema z rumom

6 €

Vinski list

sommelier: Matjaž Ivanc
število vinskih etiket: 150

Rad Dobrojem priporoča

Ateljejev jedilni list je kratek, štiri predjedi, pet glavnih jedi in tri sladice, a v njem je toliko sestavin, tehnik, posebnosti in novih kuharskih trikov, da ni prostora za niti eno klasično omako … A prav v tem je Zupanova ”skrivnost” in novost: svežina je bolj pomembna od pene, emulzija bolj od kreme, sok bolj od redukcije; dimi se bolj v okusu kot v aromi, fermentira se bolj z razlogom kot modno, v kuhinji pa je že bolj malo prostora, saj vsaka sezona prinese več olj, kisov in vloženih prilog.