DAM restavracija

  • Kuhinja
    modernistično-sredozemska kuhinja s Fakučevim podpisom
  • Kdo
    družina Fakuč
    chef Uroš Fakuč
  • Odpiralni Čas
    od torka do petka
    od 12. do 14.30 in od 19. do 23. ure
    sobota
    od 19. do 23. ure
    nedelja in ponedeljek
    zaprto
  • Naslov
    Ulica Vinka Vodopivca 24, Nova Gorica, Slovenija
  • Telefon
    +386 (0)5 333 1147
    +386 (0)41 337 443
  • Splet
    www.restavracija-dam.si
  • Email
    info@restavracija-dam.si
  • Posebnosti
    član JRE Jeunes Restaurateurs
  • Prostor
    hrani primerno minimalistično, toda v toplih barvah ter ob igri svetlobe in senc

Nemonotono na krožnikih in stenah

V Damu nastopa Uroš Fakuč! Je bolj prijazen in vljuden, kot plašen in sramežljiv. Brez las, a z modno in negovano brado, ki ne skriva smeha. Še mlad, toda že odgovoren, bolj odločen kot trmast, raje vztrajen kot zaletav. Zato je njegova restavracija majhna, toda z veliko prostora. Zato je njen ambient nočen, toda za hišo je zelenjavni vrt. Zato so jedi elegantne, toda okusi so izraziti. Zato je z vsakim hodom tudi chef pri mizi. A ne, da pripoveduje zgodbe, temveč da vidi reakcijo.

Monotonije vsakodnevnega prehranjevanje in monopola vedno istih okusov ter dolgčasa za mizo Dam ne razbija le z vtisom na krožnikih in stenah. To pač ni (še ena) restavracija, ki pomanjkanje idej nadomešča z dizajnom ambienta in nerazumljivostjo jedilnega lista. Dam ima, namreč, chefa, ki ni le mlad, temveč si tudi upa. Najprej s tem, ko je šel v svet, ker se je hotel naučiti nekaj več, potem pa s tem, ko je mesnico zamenjal z ribarnico in odprl restavracijo z avantgardnimi jedmi.

Uroš Fakuč hoče naj, od solate iz kapesant, jajca pečenega v polnozrnati skorjici na tartufovem pireju, sashimija brancina s sladoledom iz olivnega olja in limone, riža z okusom morja in vonjem ostrig, fileja tune pečenega v sipini skorjici in mojito sorbeta iz mete, do zelišč za hišo, fejhoje iz sosednje ulice in čokoladne kremšnite s solnim cvetom med toplimi toni poželjivih slik ter uglašene igre svetlobe v družinski hiši novogoriškega predmestja. Ko se Damova presenečenja razpustijo in zaplavajo, nastane ob vsakem grižljaju nova dogodivščina, ki jo še dopolnjujejo ubrana vina.



Chef


Uroš Fakuč

Je bolj prijazen in vljuden, kot plašen in sramežljiv. Zato so jedi elegantne, toda okusi so izraziti. Zato je z vsakim hodom tudi chef pri mizi. V Damu nastopa Uroš Fakuč!

  • Profil chefa

Jedilni list

Degustacijski meni

5 hodov

45 €

6 hodov

50 €

Hladna predjed

Tunin tatarski s pomarančo, drobnjakom in divjim janežem

12 €

Tagliata hobotnice z limoncelom

10 €

Prekajen pršut divje race z jabolkom

10 €

Topla predjed

Črni špageti z morskimi sadeži

14 €

Riž z okusom morja in vonjem ostrig

14 €

Domači špageti z gamberi in paradižnikom

14 €

Glavna jed

Tunin file pečen v sipini skorjici

18 €

File brancina pečen v solni skorjici

18 €

Goveji file na žaru s črnim tartufom

25 €

Sladica

Tiramisu DAM

5 €

Limonina krostata

5 €

Vinski list

sommelier: Uroš Fakuč
število vinskih etiket: 300

Rad Dobrojem priporoča

Monotonije vsakodnevnega prehranjevanje in monopola vedno istih okusov ter dolgčasa za mizo Dam ne razbija le z vtisom na krožnikih in stenah. To pač ni (še ena) restavracija, ki pomanjkanje idej nadomešča z dizajnom ambienta in nerazumljivostjo jedilnega lista. Dam ima, namreč, chefa, ki ni le mlad, temveč si tudi upa. Prepustite se mu, če niste le lačni, temveč tudi radovedni.