Domačija Novak

  • Kuhinja
    slovenske jedi pristnih okusov, kmečkih sestavin in Novakove družabnosti
  • Kdo
    družina Novak
    chef Miriam Novak
  • Odpiralni Čas
    od srede do nedelje
    predhodna rezervacija
    ponedeljek in torek
    zaprto
  • Naslov
    Dvor 7, Sadinja vas pri Dvoru, Slovenija
  • Telefon
    +386 (0)41 343 000
  • Splet
    www.novakdoma.eu
  • Email
    trota@siol.net
  • Posebnosti
    kmetija z nastanitvijo
  • Prostor
    Da je gospodar tudi starinar in da se še posebej spozna na les, najboljše opiše Novakovo veliko jedilnico.

Gospodarica pomaha, gospodar prisede, sinova natočita

Nikjer nimajo takšnega štedilnika, ki zavzema celo kuhinjo, in takšne vinske kleti, ki tako obilno zavzema vse štiri vinske barve. Nikjer niso kosi sosedovega mesa tako debeli in nikjer ni ob sveži postrvi toliko prav tako svežih cvetic. Nikjer se zajtrk pred hišo ne zavleče tako, da se kosilo brez težav preskoči, in nikjer večerja ne odčepi toliko steklenic, da na zapečku še za muco zjutraj, ko se začne spet, ni več prostora.

Zelenjavni vrt je takšen, da spreobrne mesojedca. Zeliščni vrt je velik za celodnevni izlet. Gozdovi so polni gob, sosedovi hlevi živine, domača kašča pa žit.  A najprej pozdrav pri vratih: “Mi se z gosti rokujemo.” Gospodarica pomaha iz kuhinje, gospodar prisede, sinova natočita. Potem so domač kruh iz lastnega žita, domače suhe mesnine in žlikrofi z divjimi rastlinami.

Hladno dimljena postrv je boljša od vsakega lososa, na krompirjevem restiju, grobo ribanem, hrustljavo opečenem, in z omako, ki je pokazala kuharičino bogastvo. Fine solatke, nežni kalčki, dišeči cvetovi in omaka iz kislice tvorijo kombinacijo, ki ima zahtevno nalogo. Tako kot vse Novakove jedi, ki jih gospodar moži s svojimi naravnimi, taninastimi in razmišljujočimi vini. Krača je sočna, telečjih prsi je cel kos, divjačina je iz Trnovskega gozda, govedine je na žaru zunaj pred hišo ves hrbet. Vsi režejo in meljejo, tudi gospodarja in vsi gostje, ki so še ostali in kar je še ostalo.



Chef


Miriam Novak
Ta kuharica ne kuha po pravilih, ampak ustvarja po navdihu in vremenu, in gostom ponudi le tisto, kar zraste na njenem zelenjavno-zeliščnem vrtu, na Novakovi kmetiji ali pa vzredijo sosedi. Pri Miriam Novak še cvetice na krožniku vedo, zakaj so tam. Zato gostje jedo z rokami, cmokajo na glas, pijejo pa...
  • Profil chefa

Jedilni list

Kosila

5 do 6 hodov

25 do 35 €

Večerje

5 do 6 hodov

30 do 40 €

Nedeljsko kosilo

Pozdrav iz kuhinje

Jelenov pršut z oljčnim oljem

Bučna juha

Ješprenj s slanino in bučkami

Toplo dimljena postrv s hrenom in rdečo peso

Zrezek jelena s fižolom in krompirjem ter radič

Praženec s čežano

Vinski list

Posebno doživetje! Zato, ker smejo v klet le naravno pridelana vina in tudi bela macerirana. Zato, ker so vmes posebni sodčki (na primer Radikonov chardonnay, 2009, z malo nepovretega sladkorja, nemiren na jeziku, miren v želodcu, ob slivovi piti). Zato, ker je vinski list »v živo«. Tisti, ki so v kleti, so, namreč, tudi stalni gostje za mizo.

Rad Dobrojem priporoča

Miza je dolga in za vse ista, pogovor je v vseh jezikih, mlaskanje pa le v enem, enakem in glasnem. Kdor pride prvič, mu je žal, ker ni prišel že prej; kdor hodi že trideset let, mu je žal, ker se ne vrača še pogosteje. Novakovi iz Sadinje vasi so vzorčna slovenska gostilna-domačija!