Etna

 • Kuhinja
  veliko več kot picerija
 • Kdo
  Igor Peresson in Nuša Kocjan
  chef Igor Peresson
 • Odpiralni Čas
  od torka do nedelje
  ood 11. do 23. ure
  ponedeljek
  zaprto
 • Naslov
  Kolodvorska ulica 3/a, Divača, Slovenija
 • Telefon
  +386 (0)31 727 568
  +386 (0)5 763 0052
 • Splet
  www.etna.si
 • Email
  info@etna.si
 • Posebnosti
  Q-king, gurmanska pizzeria
 • Prostor
  picerijaob krušni peči, restavracija v podaljšku, vrt na hodniku in Q-king v večnamenskem prostoru

Avtorske pizze in Q-king

Fotozgodba

Foto zgodba iz Divače

Obisk julija 2017
Klik

Foto zgodba iz Divače

V Etni pizze niso kot drugod, temveč so avtorske jedi, ki se ne delijo po vrstah oblog, pač pa po številu hodov v chefovem pizza-meniju. Med bloki, kjer je drugje kak bife ali instant picerija, je v Divači testo iz polnozrnate moke tipa 00, ki so jo etnovci našli sredi Italije, kjer jo še meljejo med kamni, da iz nje ob pizzah spečejo vsak dan še tri vrste kruha. Kvasa ni, ker je kvasec, in še tega je le za vzorec.

Toda v Etni ni le picopeka. Zato ima Etna tri vrste gostov. Prvi pridejo na pico, ker je to njihova picerija. Tukaj so doma, blizu je, všeč jim je. Drugi pridejo zaradi pic. Zato, ker niso (le) takšne kot povsod. Včasih naročijo le svojo najljubšo, včasih pa se odločijo za fuzijo, ko je iz pic celoten meni in je testo kot kruh za sendviče, na katerih so prave jedi. Za začetek je klasika, dober paradižnik, prava mocarela in sveža bazilika. Sledi hladna predjed, zato je na trikotniku testa tatarski biftek. Potem je pašta, zato je pica z jajcem, kot carbonara. Za glavno jed je piščanec, ki je na vrhu pice in hrustljav. Za sladico pa je spet pica, le sladka.

Tretji pa gredo v sosednji prostor na Q-king. Tam je jedilnica v chefovi kuhinji, kuhinja v vaši dnevni sobi, učilnica za dolgim delovnim pultom, rojstni dan za štedilnikom. Lahko vam kuha chef, lahko pa vas chef nauči in boste v njegovi kuhinji kuhali vi. Igor Peresson je kuhar z idejami, znanjem in lokal patriotizmom. Lahko se začne s sladoledom, ki je slan, nadaljuje z račjimi prsmi, ki so ribana, omaga ob bifteku, ki je s solnega žara, toda za sladice se vseeno najde prostor.Chef


Igor Peresson
Datum rojstva: 30. 1. 1976 Izobrazba: kuhar (SŠGT Izola) Kuharska filozofija: kuhati sveže, lokalno in sezonsko ter se pri tem zabavati Največji kuharski/gostinski uspehi: uvrstitev v Nedelovih 100 najboljših restavracij, pozitivne recenzije s strani priznanih kulinaričnih kritikov (NeDelo, Mladina, Identita Golose,…), sodelovanje v knjigi Where chefs Eat, Where to Eat Pizza (založba Phaidon). Najljubša sestavina: vsi siri...
 • Profil chefa

Jedilni list

Degustacijski meni
36 €

Dobrodošlica, fokača z rožmarinom ter slanino

Tatar kraške govedi, crumble moke z ogljem, ocvrt peteršilj, domače maslo, redukcija balzamičnega kisa

Nadevane testenine (raviol), krema iz špargljev, zorjena slana skuta

Poširan file bakalarja, mladi grah z baziliko, emulzija oljčnega olja in pečene drobtine s črnim česnom

Sorbet rabarbare in timijana

Sezonska sladica

Vinski list

število vinskih etiket: 30
hišni vinar: Emil Tavčar

Rad Dobrojem priporoča

Etna nima le kreativnega picopeka, temveč pravega chefa z dovolj znanja, da si pizzo naročijo tisti, ki je sploh ne jejo, nekaj drugega pa tisti, ki jo vedno in povsod jejo.