Gostilna Francl

  • Kuhinja
    slovenska kuhinja z dvojnim občutkom: za sestavine ter za čas
  • Kdo
    Peter in Marija Zaveršek, chef Marija Zaveršek
    chef Marija Zaveršek
  • Odpiralni Čas
    od torka do sobote
    od 11. do 22. ure
    nedelja in ponedeljek
    zaprto
  • Naslov
    Zagrad 77, Celje, Slovenija
  • Telefon
    +386 (0)3 492 6460
  • Splet
    www.gostilnafrancl.si
  • Email
    peter.zaversek@siol.net
  • Posebnosti
    tradicija od leta 1895
  • Prostor
    vodnjak, kostanj, lipa, narodne noše, šank in domačni jedilnici

Kar so babice kuhale, mi pa pozabili

Isti vodnjak, isti stoli, iste talne plošče, isti kostanj, ista lipa. In ista narodna noša. Že pred leti je bil Francl dobra gostilna. Toda od takrat je postal še boljša! “Na kar so babice kuhale, mi pa potem vse pozabili, vabi v svojo stoletno gostilno že četrta generacija v narodne noše opravljenih Zaverškov,” velja še vedno in še bolj.

Nič ne izda, da je mesto le skok čez železnico. Pri Franclu ste na kmetih, če se še spominjate, kako je bilo včasih tam luštno. Za kravate je na mizi premalo pecljev, za pete tla niso dovolj ravna, za mobitele vodnjak sredi vrta tako žubori, da se še radio ne sliši. Ne, to ni parfum, to je sveži šatraj! Če se gredo drugje slovensko kuhinjo tako, da kuhajo le to, kar imamo tako vsak dan na domači mizi, je Franclova kuhinja – Peter Zaveršek je gospodar, žena Marija pa kuharska kreativka – v narodnih nošah zato, ker drugi več niso. Vse to so, namreč, nekoč že kuhali, le da so novi časi vse to tudi pozabili.

Pri Franclu pa stare jedi, navade in okuse ohranjajo s pravo mero kreativnosti in s pravim občutkom za lokalne in kvalitetne sestavine. Ta kuhinja je zato mlada in sveža, mladostna in sezonska, Franclova in preprosta, in zaradi nje se je potrebno iz Celja odpeljati proti Laškemu in za gradom zaviti čez most čez Savinjo, pa pod železnico ostro levo in že ste v Zagradu.



Chef


Marija Zaveršek

Peter Zaveršek je gospodar, žena Marija pa kuharska kreativka, ki stare jedi, navade in okuse ohranja s pravo mero inovativnosti in s pravim občutkom za lokalne in kvalitetne sestavine...

  • Profil chefa

Jedilni list

i
Degustacijski meni

5 hodov

35 €

Hladna predjed

Tatar dimljene postrvi, koromač, potočni rakci, hren

9,50 €

Krožnik hišnih mesnin krškopoljskega prašička

25 €/4 osebe

Juha

Kremna juha peteršiljevega korena

4,50 €

Topla predjed

Pirin riž iz ekokmetije Repovž, piščančja prsa, zreli sir iz Konigunde

13,50 €

Telečja jetra, pire vijoličnega krompirja, šalotka, borovnice

9,50 €

Glavna jed

Telečji tris: hrbet, ličnice in jetrca, krompir in grah

21 €

Krškopoljski prašiček, jurčki, korenje, koriander

18 €

Sladica

Šarlotina tortica, pomarančni sladoled

4,50 €

Pečeno jabolko, kozjanska skuta, creme fraiche, orehi

4,50 €

Vinski list

sommelier: Peter Zaveršek in Toni Frangež
število vinskih etiket: 40

Rad Dobrojem priporoča

Pri Franclu stare jedi, navade in okuse ohranjajo s pravo mero kreativnosti in s pravim občutkom za lokalne in kvalitetne sestavine. Ta kuhinja je zato mlada in sveža, mladostna in sezonska, Franclova in preprosto dobra!