Gora pod lipo

  • Kuhinja
    pomlajena štajerska kuhinja
  • Kdo
    Lena Klinar in Primož Gregorič
    chef Andrej Kuhar
  • Odpiralni Čas
    od ponedeljka do sobote
    obvezna rezervacija
    nedelja
    zaprto
  • Naslov
    Tinjska Gora 80, Tinjska Gora, Slovenija
  • Telefon
    +386 (0)41 666 363
  • Splet
    www.gorapodlipo.com
  • Email
    lena@gorapodlipo.com
  • Posebnosti
    vinska klet, seminarji, Hiš'ca
  • Prostor
    vzorčno ohranjanje tradicije, od črne kuhinje do babičine spalnice; v nadstropju tudi seminarski del

Gora z velikim chefom

Značilnost dobrega kmečkega turizma, ki ima polno parkirišče in stalne goste, je tradicija. A kako priti do nje, če si tako mlad kot Gora pod lipo, Lena in Primož? Tako, da vprašaš starejše! Primož pri vinih enologinjo, Lena pa v kuhinji najboljšega Kuharja med chefi. Andrej Kuhar, po mišelinkah v Nemčiji, Bledu, Ljubljani in Velenju, ni v pokoju, temveč na sončni strani Pohorja, kjer si lahko rezervirate degustacijski meni velikega slovenskega chefa!

Gora so na tej strani Pohorja, pod Tremi kralji, včasih rekli vinski kleti, in stara je tudi bajta, ki so jo Gregoriči s črno kuhno in babičino izbo vred prenesli z zeliščnega vrta, vse drugo pa je na domačiji na Tinjski gori zelo mladostno in čisto drugačno. Pohorska bunka je sušena in hrustljava kot čips, žajbelj v medu je ocvrt, ajdovi žganci pa so tanek hrustljavec, na katerem se topi domača skuta. In potem je telečji jezik, ki je bil pet dni v razsolu, nato pa z jušno zelenjavo flambiran z domačim žganjem, ki so mu že pred dvema letoma dodali pekoče feferone. Pred makovim krhkim dnom, kremno jogurtovo sredico in svežo sadno kritino je za glavno svinjska krača, ki ima takšno skorjo, da preglasi trkanje s polsuhim ritoznojčanom iz gore – kleti pod nogami.

Res je, vse je v znamenju mandale, rože življenja, ki je na starem lesu, mladih vinih ter v idejah in prihodnosti Lene in Primoža. Ne pozabite, preden se poslovite s kutinami v želeju in domačim vinjakom, ki je že leta v sodu, obiskati prodajne razstave suhomesnatih izdelkov, bučnega olja, sokov, medu, jajčnih testenin in domačega žganja.



Chef


Andrej Kuhar
Kuhar pač rad kuha! In ta energija se čuti v vsaki njegovi jedi Ne sprošča je z vtisom, ki bi ga napihoval ali penil, ne izraža je z eksperimentiranjem, ki bi vedno znova presenečalo; njegova moč je pač v tem, da veste, da bo vrhunsko! Edini slovenski chef z...
  • Profil chefa

Jedilni list

Meni Gora pod lipo
39,50

Solata iz jabolka in orehov, dimljene račje prsi

Krepka kokošja juha z zdrobovimi žličniki

Žepki z nadevom domače postrvi in koromača, rizlingova omaka

Dušeno pleče mladega telička, karamelizirana zimska zelenjava in hišni štrukelj

Zapečena jajčna krema in čokoladna kocka

Degustacijski meni
59,00 €

Mousse iz dimljene potočne postrvi

Rižota s čemažem in kozico v parmezanovi školjki

Pegatkini ravioli z žajbljem in rjavim maslom, mlada špinača

Glaziran telečji priželjc na kremasti polenti, karamelizirana pokovka

Zeleni spomladanski sorbet

Dušeno goveje pleče z glaziranim kostnim mozgom, pastinakov pire in konfirana šalotka

Skutin souffle s kumkvatovim ragujem

Vinski list

hišna vina Vinogradništva Gregorič
enologinja: Darja Bovha
penina Devina (natur brut in brut)

Rad Dobrojem priporoča

Na Gori svetuje in pod lipo kuha veliki chef Andrej Kuhar! Vabljeni na kmečki turizem z degustacijskim menijem za ”mišelinko”.