Gostilna Bistra

 • Kuhinja
  sodobna slovenska kuhinja
 • Kdo
  EvenTisi, chefa Grega Zver in Jernej Kastelic
 • Odpiralni Čas
  od torka do sobote
  od 9. do 22. ure
  nedelja
  od 9. do 19. ure
  ponedeljek
  zaprto
 • Naslov
  Bistra 2, Bistra, Slovenija
 • Telefon
  +386 (0)1 750 5742
  +386 (0)31 336 644
 • Splet
  www.gostilna-bistra.si
 • Email
  info@gostilna-bistra.si
 • Posebnosti
  hotel in Tehniški muzej Bistra

Gostilna nasproti muzeja

Ve se, kakšna mora biti podeželska, domača, slovenska gostilna. Lokacija, da je še kakšen razlog za izlet. Parkirišče, da v nedeljo ni polno, med tednom pa ne prazno. Pred hišo asfalt, čez cesto pa je najboljši pesek. Dovolj težka vrata, da odpirajo veliko in trdno hišo, dovolj široka, da eni prihajajo, drugi pa odhajajo. ”Dobrodošli v naši gostilni!” takoj za njimi, to pa je tudi že ob šanku. Jedilnica na levo, vece na desno. Temno, leseno, masivno pohištvo, izrezljani okvirji, beli prti in sveže vrtnice v veliki vazi. Pecljati kozarci, domača viljamovka in gospodaričin pozdrav: ”Mi kuhamo s srcem!” Kruh je svež in domač, jedilni list je kratek in dišeč, vinska karta obljublja, da ne bomo šli prehitro domov, pozdrav iz kuhinje pove, da ne bo le domače, temveč tudi chefovsko.

Bistra, nasproti vhoda v Tehniški muzej, v novi preobleki, s katero je dobila tako zimski vrt kot prenočišča, z novo krčmarko, tako s hotelskimi kot s protokolarnimi izkušnjami, nima dolge tradicije, toda zdelo se vam bo, da ste tam bili že velikokrat. Zato, ker si takšno gostilno želite tam, kamor hodite na družinsko nedeljsko kosilo, ker bi tam bili radi, ko se naveličate mesta, ker bi vsak izlet moral imeti takšno posteljo in vsak muzej takšno okrepčilo, ker se v Bistri začne s hišno dilo, pogreje z govejo juho s pravkar pečenimi palačinkami, nadaljuje s hišnimi njoki z ragujem piščanca z bližnje kmetije, za glavno, k prašičku, izbira med bučnimi in skutnimi štruklji, ter se posladka še z vrhniškimi. In, seveda, zato, ker ni ne lignjev ne pice, so pa golaž, jetrca, kranjska in koline. Gostilna ob največjem slovenskem muzeju!Jedilni list

Hladna predjed

Hišna dila (mesnine kmetije Ažman, divjačinska salama, hišna pašteta, domača skuta)

7 €

Sveže rezine tune s sezamom, malinina redukcija

5 €

Juha

Grahova kremna juha z meto

3 €

Topla predjed

Idrijski žlikrofi s svežimi lisičkami ali jurčki

7 €

Pirina ričota z gamberi in lisičkami

8 €

Glavna jed

Pečen file postrvi na sveži blitvi, mlad pečen krompirček v ovoju

12 €

Jagenjček na kremni polenti in zeliščnih drobtinah

19 €

Sladica

Vrhniški štruklji (nadevani skutini štruklji s suhimi slivami, sladke maslene drobtine)

3,50 €

Zmrzlina s krokantom iz bučnih semen, omaka vanilije

4,50 €

Vinski list

število vinskih etiket: 36
hišni vinar: Dušan Kristančič

Rad Dobrojem priporoča

Takšno gostilno si želite tam, kamor hodite na družinsko nedeljsko kosilo, tam bi bili radi, ko se naveličate mesta, tako se konča ogled muzeja in na koncu izleta vas tam čaka še postelja.