Gostilna Čubr

  • Kuhinja
    slovenska kuhinja in morske jedi
  • Kdo
    Anita in Miha Potočnik
    chef Anita Potočnik
  • Odpiralni Čas
    od torka do sobote
    od 12. do 22. ure
    nedelja in ponedeljek
    zaprto
  • Naslov
    Križ 53, Komenda, Slovenija
  • Telefon
    +386 (0)1 834 1115
  • Splet
    www.gostilna-cubr.com
  • Email
    info@gostilna-cubr.com
  • Posebnosti
    80 let; lična knjižica gostom za darilo
    član Chaîne des Rôtisseurs
  • Prostor
    tradicionalno gostilniško, a z občutkom za podrobnosti (brezovo tihožitje, podkrožniki, skodele, lončena peč,...)

Gospodar s tradicijo, gospodarica z ustvarjalnostjo

Za šankom so pr’jat’li, ob krušni peči lačni in v kleti žejni. Prava domača in družinska gostilna! Že 80 let! Gospodar se predstavi s kruhom, gospodarica pa s sladko skuto. Potem je zadnje čase vedno bolj morsko, toda ne manjka tudi drugih Čubrovih specialitet, ki so jih ustvarjale štiri generacije Potočnikov.

Pri Čubru so začeli z obaro, golažem in vampi, nadaljevali s klobasami in ocvrtim piščancem, to pa nadgradili z žabjimi kraki, zrezki in pečenkami. A zdaj so na vrsti okusi sodobnosti, ki pa se vseeno in še vedno družijo tudi s tradicijo. Tako so v goveji juhi še zmeraj domači rezanci, toda v bučni kremni je tudi ražnjič kozice. Zato so telečja jetrca s čebulo, mastna jetra pitanih gosi ali rac pa z rdečim zeljem in štrukljem. Sladka skuta je iz sosedovega mleka, toda polnozrnati grisiniji, ki so v pozdravu, so gospodaričina specialiteta. Nič čudnega, torej, da je Čubr popularen, saj ne pretirava, hkrati pa se vidno trudi; saj ponuja stalno kakovost, obenem pa je prepoznaven tudi po presežkih. To ni morska klasika, temveč se kuli pasijonke in manga ujema z granatnim jabolkom, oba se ujemata z doma dimljenim brancinom, ki se ujema s sipinim črnilom, ki omili kislost sardona … Zapleteno? Kje pa, preprosto! Grobo mleta polenta ima za kremno sredico sladko-pikantni trniča z Velike planine, za dišeče pokrivalo pa aromatične ribance črnega tartufa. Klasična slovensko-gorenjska družinska gostilna, ki ni klasična ne v kuhinji in ne v vinski kleti.

Pravzaprav se tam naokrog ni dobro potikati zgolj v nedeljo in ponedeljek, vse druge dni pa veš, da ti ne bo hudega. Pri Čubru boš vedno koga srečal, za šankom ali na krožniku. Tistim, ki tudi pod Alpami ne morejo brez morja, kreativnost Čubrove chefinje ponuja več od klasike, ki je je povsod preveč, tisti, ki jim je obisk gostilne družabni obred, pa najdejo dovolj razlogov, da še ne gredo domov.



Chef


Anita Potočnik

Tistim, ki tudi pod Alpami ne morejo brez morja, kreativnost Anite Potočnik ponuja več od klasike, ki je je povsod preveč, tisti, ki jim je obisk gostilne družabni obred, pa najdejo dovolj razlogov, da še ne gredo domov.

  • Profil chefa

Jedilni list

Degustacijski meni
31 €

Pozdrav iz kuhinje: polnozrnati grisini s semeni in ovsena kaša s črnimi trobentami

Tortica iz dimljenega brancina, kozarček oljčnega olja s pomarančo, sipin in lešnikov granaž

Fižol v juhi s popečeno slanino in ribano kašo

Zajčkova jetrca, raviol z jezikom, pesa in ocvrta rdeča čebula

Goveje ličnice, špinača

Nugatova sladica

Vinski list

sommelier: Miha Potočnik
število vinskih etiket: 200
hišni vinarji: Batič, Bužinel, Gaube, Šerbinek, Ščurek, Krapež, Ajdnik, Paladin, Blažič, Kristančič

Rad Dobrojem priporoča

kdor bi točeno, izbira med hišnimi vinarji; kdor bi rad spremljavo, ga gospodar/somelje odpelje v klet, kjer skupaj izbirata med 200 etiketami. Ena lepših in bolj poučnih vinskih zgodb v slovenskih gostilnah! Poznavalci najdejo tudi tuje posebnosti in domače redkosti. Najbolj priljubljeni Batič, Gaube, Kristančič, Ščurek, Tilia, Verus.