Gostilna Kobjeglava

  • Kuhinja
    kraška kuhinja iz lokalnih sestavin in sodobnih tehnik
  • Kdo
    Simo in Farzila Komel
    chef Simo Komel
  • Odpiralni Čas
    četrtek
    od 12. do 18. ure
    petek in sobota
    od 12. do 22. ure
    nedelja
    od 12. do 20. ure
    od ponedeljka do srede
    zaprto
  • Naslov
    Kobjeglava 63, Kobjeglava, Slovenija
  • Telefon
    +386 (05) 731 0080
    +386 (0)31 356 138
  • Splet
    www.q-komel.com
  • Email
    kobjeglava@gmail.com
  • Posebnosti
    pršutarna
  • Prostor
    gostilna s pogledom na zorilnico in trgovino pršutov, a glavno se odvija zunaj, na zastekljeni terasi

Kraška kulinarika z urbanim pečatom

V Kobjeglavi, kjer že dolgo ni več Mipa, tudi Kraljestvo pršuta ni več to, kar je včasih bilo. Če sta bila nekoč pršut in jota dovolj za izlet in občudovanje tac, ki so se razkazovale skozi okna, so novi časi pokazali, da tudi najboljša burja na svetu ni zagotovilo dolgoročnega uspeha. Toda ambiciozni najemnik gostilne ni le zdržal menjavanja lastnikov in stečajnih upraviteljev pršutarne, temveč je tudi ustvaril zgodbo, ki se začne s parmezanovimi grizikami z bučnicami, taščinim jezikom z zelišči, domačim kruhom iz večnega, jabolčnega kvasca, in sosedovo kraško penino. In potem? Seveda, pršut, toda ob vsakem novem obisku drugačen. Kajti, če je bil doslej tipičen kraški pršut dve leti na burji, bo Komelov prihodnje leto že tri. ”Potencial ima za pet let zorenja,” je prepričan Simo, ki medtem ko čaka, kuha.

Morda ob pogostih obiskih zmanjka raznovrstnosti in novosti, toda kar je v pethodnem meniju, ki že s tem poudarja razliko z jota-gostilno, je skrbno dodelano in preizkušeno. Pozornemu jedcu je hitro jasno, da to niso eksperimenti; Komelu všečnost ni tuja in dejstvo je, da rad preseneča, toda le, ko sam dobro pozna rezultat.



Chef


Simo Komel

Če je tipičen kraški pršut dve leti na burji, je Komelov vsaj tri. Tako, resno in dodelano, se loteva tudi svojih jedi, s katerimi je jota-gostilno spremenil v kraško stalnico, ki lokalni kulinariki dodaja urbani pečat.

  • Profil chefa

Jedilni list

Degustacijski meni

3 hodi

20 €

4 hodi

25 €

5 hodov

29 €

6 hodov

32 €

Hladna predjed

Degustacijski krožnik pršutov Komel

7 €

Goveji jezik, jabolko, hrenova kremo ter kalčki pora

7 €

Juha

Cvetačna krema s koriandrom ter pomarančno lupino

4 €

Krompirjeva juha s piščančjimi želodčki ter črnim tartufom

5,50 €

Topla predjed

Koruzni svaljki s kraško panceto, radičem ter staranim sirom Tabor

7 €

Polnjene testenine z brokolijem ter ovčjo skuto v omaki iz rumenjaka ter črnim tartufom

9 €

Glavna jed

Vratovina delana počasi, pire iz gomolja zelene in jabolka, brokolijev žličnik

16,50 €

Stegno jagenjčka na praženem krompirju, radič ter ekstrakt terana

16,50 €

Sladica

Kakavove testenine polnjene s skuto v omaki iz gozdnih sadežev ter smetanov sladoled

5 €

Lešnikova presna torta z malinami

5 €

Vinski list

sommelier: Erik Žabar
število vinskih etiket: 194
hišni vinar: Vino Colja (Matej Colja)

Rad Dobrojem priporoča

Kar je bilo na začetku še skupek idej in koš ambicij, je dobilo obliko in vsebino, rdeča nit je ostala, vsaka jed pa se je zaokrožila in dozorela. Gostilna Kobjeglava je spet kraška stalnica, ki lokalni kulinariki dodaja urbani pečat in bivšo veliko pršutarno, ki je sedaj butična, znova spreminja v zaželeni izletniški cilj.