Gostilna Krištof

  • Kuhinja
    tradicionalne jedi, polne novih idej in ekologije
  • Kdo
    Krištof in Tomaž Bolka, chefa Gregor Šenk in Klemen Klavčič
  • Odpiralni Čas
    od ponedeljka do sobote
    od 12. do 24. ure
    nedelja
    od 12. do 17. ure
  • Naslov
    Predoslje 22, Predoslje, Slovenija
  • Telefon
    +386 (0)4 234 1030
    +386 (0)41 358 786
    +386 (0)41 672 097
  • Splet
    www.gostilnakristof.si
  • Email
    kristof@siol.net
  • Posebnosti
    bio in veganske jedi, Nežkina hiša, Samooskrba, vinoteka, Gostilna za dva
  • Prostor
    za domačine ob šanku, za skupine v posebni sobi, za dobrojedce okrog Bolkove delovne mize za dimljenje; ambient tradicionalne gorenjske gostilne s krožniki in kozarci avantgardnih mer, barv ter oblik

Beli in črni brat

Za začetek je tvoje ime. Naj se ve, kdo bo danes užival! Za pozdrav, ob mehurčkih, je presni šopek cvetov dlakavih, travniških cvetic, ki pečejo po redkvici in dišijo po kreši. Naj se ve, kaj je zdravo! Za začimbo je ribji futr, v mlinčku za poper, mešanica plavih rib, pšenice, koruze in ovsa. Naj se ve, da ribice zdravo jejo! Za spremljavo je tercet Žive. Naj se ve, da bo ubrano, lepo, prijetno! Na koncu pa je kar čaj, toda iz žive vode, ki se je ves večer grela na gašperčku v jedilnici, iz več vrst kopriv, rmana in regratovih cvetov. ”Ki se uporabljajo za škropljenje trte. Naj se ve, da je naravno, da to lahko pijemo!”

Toda vseeno je Krištof, čeprav je vsak obisk za celo malho zgodb, projektov, idej in novosti, še vedno enaka gostilna, vaška in družinska, tradicionalna in dobra, s trdimi klopmi in gašperčkom za kavo vred.

Začne se s slanim in sladk(ovodn)im, surovim in dimljenim, našim in tujim. O vsakem dobavitelju je popoln dosje, o njegovi veri, prepričanju, filozofiji, znanju, načinih, ciljih … Nadaljuje se eko in konča se z izletom, do lesenega šotora, iz katerega je najlepši pogled na vaško cerkev. Macesnov les je z Jezerskega, seno je z našega travnika, klopi so iz Bitenj, obložene z ovčjimi kožami iz Solčavja, prt je od babice, tete in mame, lestenec je iz kanglic za mleko, ker je bila tam, kjer danes ni trgovina, temveč je Samooskrba, mlečna zadruga. Nad vsem tem pa piše: ”Več kot ti dajem, več imam, kajti oboje je neskončno.”

Je že konec? Ali je šele začetek? Kozji sir je s kmetije, olivno olje pa iz zlatarne. Že smo med vrati, ko se Tomaž še nečesa spomni. ”Joj, še čaj …”.



Jedilni list

Degustacijski meni

3 hodi

16,00 €

4 hodi

37,00 €

Hladna predjed

Duet tune: tatar s prepeličjim jajcem, hladno-topla tuna s sezamom in limoninim olivnim oljem

13,50 €

Burata sir s tartufi na brokolijevem pireju, s stročjim fižolom in parmezanovim drobljencem

12,50 €

Juha

Hladna paradižnikova juha

4,00 €

Gobova juha z ajdovim štrukeljcem

4,50 €

Topla predjed

Tris nadevanih paprik s skuto, ajdovo kašo, ješprenjem in masleno omako

11,50 €

Lovke orjaškega lignja s paradižnikovim konkasejem, črno rižoto, popečenimi bučkami in baziliko

12,50 €

Glavna jed

Telečje ličnice na praženem poru, krompirjev žličnik z gobami, kostanj v slanini

19,50 €

Goveja taljata s tartufi, yorkshire puding, brule modrega sira z mladim korenčkom, gobami in porto omako

23,00 €

Pečen brancin«Fonda« na špinačni posteljici, bulgur z lisičkami in zelenjavo, s koromačevo strjenko in limonino omako

19,50 €

Sladica

Panacota s češnjami, limonin creme caramel in jogurtov sladoled

6,00 €

Carski praženec z mareličnim pirejem, skutini žličniki z vročimi malinami in makovim sladoledom

6,00 €

Vinski list

sommelier: Krištof Bolka
število vinskih etiket: 95

Rad Dobrojem priporoča

Človek letno ubije 30 milijard živali! Da jih poje. Da tako ubija sebe in svoj planet… Živinoreja je drugi največji povzročitelj globalnega ogrevanja! Toda hkrati je poljedelstvo, neposredno in posredno, največji povzročitelj toplogrednih plinov… Nič mesa in nič zelenjave? Rešitev je zgolj v nas! Jesti moramo manj in boljše! Manj, dosti manj, mesa, več, dosti več, zelenjave! Oboje pa pridelano ekološko in lokalno. Rešitev je, torej, da se začnemo obnašati kot - Krištof!