Gostilna Maribor

  • Kuhinja
    meščanska štajerska kuhinja s sodobnim pridihom
  • Kdo
    Saša Arsenovič
    chef Gregor Jager
  • Odpiralni Čas
    od ponedeljka do četrtka
    od 7.30. do 23. ure
    petek in sobota
    od 8. do 02. ure
    nedelja
    od 8. do 16. ure
  • Naslov
    Glavni trg 8, Maribor, Slovenija
  • Telefon
    +386 (0)2 23 45 606
    +386 (0)31 565 565
  • Splet
    www.gostilnamaribor.si
  • Email
    info@gostilnamaribor.si
  • Posebnosti
    Hotel Maribor, 11 apartmajev, konferenčni prostori, intimen spa
  • Prostor
    vrt na Glavnem trgu, točilnica v nekdanji pivovarni, Apoteka v kleti in ena najlepših mariborskih jedilnic

Žlahtna mariborska jedilnica

Fotozgodba

Foto zgodba z Glavnega trga

Obisk marca 2018
Klik

Foto zgodba z Glavnega trga

Že v 18. stoletju je na tem mestu stala pivovarna in tukaj se je dolgo dobro jedlo in pivo. Potem je bil dolgo Koper, nato predolgo nič, zato je zdaj spet Maribor, zaradi občutka nostalgije po tradicionalnem, meščanskem in domačem, ter hotenja, podjetnosti, drznosti po svežem, ustvarjalnem, novem. Pogrinjki so snažno in snežno beli, na njih sicer prtički iz papirja, a v barvi in podobi starih in dobrih kuhinjskih krp. Ob oknih, ki gledata na Koroško cesto, sta okrogli mizi, med usnjeno oblazinjenimi klopmi so dolge mize z velikimi družbami. Maribor je majhen hotel in velika gostilna, zato ima velik vrt na pločniku Glavnega trga, prostorno točilnico z mizami v okenskih nišah z mestnim razgledom, širok hodnik z omizji za posebne družbe, priložnosti in dogodke, ter staro meščansko (Tscheligijevo) jedilnico, ki je ena najlepših in najbolj novih v totem mestu.

Prenova je bila zahtevna, a je uspela in ekipa Saše Arsenoviča (tudi Rožmarin, Steakhouse in La Pizzeria) dobila Steletovo priznanje za obnovo kulturnih spomenikov in velik prispevek k revitalizaciji starega mestnega jedra, Maribor pa sicer majhen hotel (11 apartmajev), toda za najbolj zahtevne goste.

Gostilna Maribor s sveže pečenim kruhom, zaseko, govejo juho, pohano kuro, esigflajšem, golažem s svežo žemljico, jabolčnim štrudljem in mareličnimi knedli, ter hišnim pivom in domačimi žganji iz kletne Apoteke tujcem predstavlja lokalno kuhinjo, domačim pa vrača spomin na kuhinjo babic. Pohana kura ima ”tradicionalno dodana jetrca”, dunajski zrezek, tudi telečji, je, seveda, z brusnično marmelado in limono, jelenov file je s pehtranovim štrukljem, koline so tudi sredi mesta. Dobro je začeti z esigflajšem, goveja juha, z domačimi vlivanci in jušno zelenjavo, pokaže razliko med kmečko in meščansko gostilno, kuhana govedina je iz tafelšpica, svinjska pečenka je debelo odrezana, zmagovalec je goveji file z mozgovo kostjo v suhi ponvi, domov pa se ne gre dokler ne prinesejo še šmorna in knedlov.



Chef


Gregor Jager

Gregor Jager se po večletnem stažiranu v vrhunskih slovenskih in avstrijskih restavracijah vrača v rodne kraje kot vodja kuhinje v Gostilni Maribor

  • Profil chefa

Jedilni list

Hladna predjed

Domača pašteta z bučnimi semeni in svežim toplim kruhom

2,50 €

Esigflajš z berivko, mlado čebulo, jajcem, redkvicami in majonezo iz bučnega olja

6,50 €

Dimljena štajerska postrv ribogojnice Frangež iz Lobnice na mladih solatah
s hrustljavimi krutoni

8,00 €

Juha

Goveja juha z vlivanci in jušno zelenjavo

2,90 €

Glavna jed

Ajdova kaša z zelenjavo in bukovimi ostrigarji

7,00 €

Smuč z muškatno bučo in hrenom na ohrovtu z rdečim poprom

15,00 €

Goveji file, mozgova kost in rdeča čebula

23,00 €

Sladica

Zdrobov puding z borovnicami in jabolki

3,00 €

Skutini knedli s suhim sadjem, sladkimi drobtinami in vanilijevo omako

4,50 €

Vinski list

število vinskih etiket: 80
hišna vinarja: Dveri Pax in Vino Kupljen

Rad Dobrojem priporoča

Tako staro, da je spet novo, kot biftek v suhi ponvi, z mozgovo kostjo in dušeno čebulo, na belo pogrnjenih mizah, a s karirastimi pritički, pod starimi bakrenimi lonci, a z mladim in sodobnim chefom.