Gostilna Pri Kuklju

  • Kuhinja
    tradicionalne slovenske in lokalne jedi na praznični način
  • Kdo
    družina Damjanić, chefinja Margareta Damjanić
  • Odpiralni Čas
    od srede do petka
    od 12. do 16. ure
    sobota
    od 12. do 22. ure
    nedelja
    od 11. do 17. ure
    ponedeljek in torek
    zaprto
  • Naslov
    Trubarjeva cesta 31, Velike Lašče, Slovenija
  • Telefon
    +386 (0)1 788 9098
  • Splet
    www.prikuklju.si
  • Email
    gostilna.kukelj@siol.net
  • Posebnosti
    pekarna in slaščičarna
  • Prostor
    elegantni pogrinjki v tristo let stari hiši, ki je skrbno obnovljena; prostorni in domačni jedilnici

Kukerl, kukljanje in potica

Fotozgodba

Foto zgodba iz Velikih Lašč

Obisk novembra 2017
Klik

Foto zgodba iz Velikih Lašč

Zakaj h Kuklju? Težko se je odločiti, saj je toliko razlogov!

Ker so nam Velike Lašče dale slovenski jezik, znamo slovensko. Ker sredi Lašč, najsi bo ime po strešnem ”kukerlu” ali po šepavem ”kukljanju” že od 1790 tradicija nekaj velja, znajo pri Kuklju kuhati najboljše štruklje in peči najboljše potice.

Ker vstopiš pred šank, diši pa po pečenki in gobovi juhi. Ker sedeš v črno kuhinjo, pogrinjki na mizah pa so beli in gorijo le sveče. Ker je v tristo let stari hiši sredi Velikih Lašč tradicionalno, domače in pristno, toda hkrati tako drugače.

Ker sem ne vozi avtocesta in tukaj še ni množičnega turizma, toda poznati Primoža Trubarja, Frana Levstika, Josipa Stritarja in Jožeta Javorška je premalo, če nisi poskusil tudi Kukljeve potice, ki je vsak dan, toda le sveža, a ocvirkova le, ko so koline, kostanjeva, ko je jesen, orehova, ko so prazniki in pehtranka je le velikanka.

Ker je chefinja Margareta študirala arhitekturo, zato zna risati štruklje, toda, ker je telerflajš od babice Lojzke, kuharsko znanje pa ima od mame Vanje, ve, da mora biti telečja pečenka vsak dan pri hiši, a ne zložena v stolp in na trikotnik. In ker je dedek imel pekarno, vnukinja vsako jutro zgodaj vstane, da zamesi najprej potice, potem pa še kruh, ki ga je vseh vrst, oblik, barv in okusov.

Ker eni le pijejo, drugi jejo le divje, od košute do medveda, tretji si privoščijo vse, goske, račke in koline, četrti pa nočejo domov, ker degustirajo.

Ker je to tista gostilna, ki nima ocvrtega sira za otroke, zato vanjo ne vabijo starši, temveč otroci: ”Gremo na gluhe štruklje v lešnikovi omaki z medom!”

Ker ima Kukelj le za dve stani jedilnega lista, toda na njem je vse, a le slovensko!



Jedilni list

Degustacijski meni

5 hodov

39,00 €

Hladna predjed

Razsoljeni junčji jezik na porovih rezancih in domačo solatno polivko

7,80 €

Domača pašteta iz perutninskih jetrc z briošem, prekajena gosja prsa, račja slanina in ovčja sirarska skuta

12,00 €

Juha

Bučna juha s carjevičem in ingverjem

3,50 €

Gobova juha z jurčki iz dolenjskih gozdov

3,50 €

Glavna jed

File postrvi z ajdovo kašo in gomoljčno zelenjavo, oljčnim oljem in ščepcem solnega cveta iz Piranskih solin

12,00 €

Svinjska ribica z gorčičnimi semeni in jabolčnimi krhlji iz sušilnice sadja na Gradežu in Kukljevimi štruklji

9,90 €

Tele od košute po divjačinsko z gluhimi štruklji in brusnicami

19,50 €

Sladica

Kostanjeva krema na jabolčni čežani, slivov sladoled in mandlji

5,50 €

Karamelizirane suhe hruške iz sušilnice sadja na Gradežu in lešnikova zmrzlina

4,50 €

Vinski list

sommelierka: Margareta Damjanić
število vinskih etiket: 30+
hišni vinar: Stojan Ščurek

Rad Dobrojem priporoča

Najboljši štruklji so gluhi, najboljša gobova juha je pijana, najboljša pečenka je iz vratu in najboljše so Kukljeve potice.