Gostilna Pri Kuklju

  • Kuhinja
    stara in nova dolenjska kuhinja
  • Kdo
    Margareta Damjanić, chefinja Božena Krajec
  • Odpiralni Čas
    od srede do petka
    od 12. do 16. ure in od 19. do 22. ure
    sobota
    od 12. do 22. ure
    nedelja
    od 11. do 17. ure
    ponedeljek in torek
    zaprto
  • Naslov
    Trubarjeva cesta 31, Velike Lašče, Slovenija
  • Telefon
    +386 (0)1 788 9098
  • Splet
    www.prikuklju.si
  • Email
    gostilna.kukelj@siol.net
  • Posebnosti
    pekarna in slaščičarna
  • Prostor
    stara in trdna obcestna gostilna

Da bo žakelj poln

Velike Lašče so nam dale slovenski jezik, torej h Kuklju, ker “je vsem ludem vedeče, da prazen žakelj ne stoji pokonci, zato v kuhni zapojejo naj lonci!” Prevedeno v današnji čas to pomeni, da boste pri Kuklju uživali v hrani, ob pravi dolenjski pojedini iz naravnih in tradicionalnih sestavin preverjenega porekla, ter si privoščili kraljico vseh pogač, potico, orehovo, makovo, rožičevo, ocvirkovo ali Kukljevo pehtranko velikanko.

Najsi bo ime po strešnem ”kukerlu” ali po šepavem ”kukljanju”, tako je že od 1790, zato pri Kuklju tradicija veliko velja. Še zmeraj kuhajo “telerflajš” babice Lojze, ajmohte, vampe in golaž, ko vstopiš, diši po gobovi juhi s cvičkom, začne se z medvedovim pršutom, nadaljuje z gluhimi žganci, nasiti s pečenko in nato še preveri, zakaj pravijo ”Če človek pol sveta obteče, najboljše se pri peki Kukelj peče”.



Rad Dobrojem priporoča

Recepti babice Lojzke in mame Vanje, potice in sladice sedanje Kukljeve gospodarice Margarete. Zato so žganci gluhi, gobova juha je pijana, pečenka je iz vratu, srna je ocvrta, potice pa so najboljše.