Gostilna Tomi

  • Kuhinja
    tradicionalna in sodobna morska kuhinja
  • Kdo
    Mate Matjaž, chef Filip Matjaž
  • Odpiralni Čas
    vsak dan
    od 12. do 22. ure
  • Naslov
    Letoviška pot 1, Portorož, Slovenija
  • Telefon
    +386 (0)5 674 0222
  • Splet
    www.hotel-tomi.eu
  • Email
    tomi@siol.net
  • Posebnosti
    znak Gostilna Slovenija, hotel Tomi, gostilna Oštarija
  • Prostor
    prostorna hotelska terasa ob majhnem bazenu s pogledom na piranski zaliv

Tradicija s prihodnostjo

Tomi najbolj znano portoroško gostilno vsako leto še malo razširi in posodobi, klub dolgi tradiciji -ali ravno zaradi nje – Matjaževih gostilničarjev, ki so začeli 1908. v Mozirju, nadaljevali 20 let v hrvaškem Bakru, preden so se 1978. preselili v Portorož. Ko se je generacija Tomijevih kuharjev po več kot treh desetletjih zamenjala, je bila ravno proslava 120-letnice petih Matjaževih generacij!

V tradicionalni morski gostilni, v kateri so bile Jakobove pokrovače vedno klasične in všečne, z maslom, olivnim oljem, drobtinami (ne preveč) in piko na i (worchesterska omaka), saj imajo Tomijevi gostje ravno takšne najraje, tako kot tudi gambere na ocvrti rukoli, so najprej uvedli nič-kilometrsko razdaljo do uporabljenih sestavin (razen bakalarja), nato pa za pozdrav gostom vzbudili apetit s hladno jušno vodo paradižnikov s kumaričnim vložkom in sladkorno peno bazilike … Brez skrbi, tradicija v gostilni, katere čar je bil vedno v nostalgiji, je ostala, le da je dobila še prihodnost.

Zato je portoroški Tomi zdaj še vedno to, kar večina (tujih) turistov pričakuje od dopusta na jadranski obali: jedilni list poln rakov, rib in školjk, velika terasa z morskim pogledom in vsako leto isti natakar, ki te pozna že po imenu, hkrati pa tudi to, kar je doslej na jedilnih listih v Portorožu primanjkovalo: več ambicioznosti, originalnosti, celo avantgardnosti. Še vedno hobotnica po piransko, kapesante na hišni način in palačinke z refoškovim likerjem, toda tudi čips in žele iz štorte, cipljeva juha z dimljenim žličnikom, fregola s šparglji in gamberi v testu, ragu hobotnice s peteršiljem in pomarančo, rakovica ocvrta v panko drobtinah s pomarančnim zrakom, bobiči v peni in malo drugače ter za sladico tartufi na pet načinov in okusov. Gostilna Slovenija, toda tako kot jo vidijo mladi.



Jedilni list

Degustacijski meni

4 hodi

32 €

6 hodov

45 €

Hladna predjed

Hobotnica z rožmarinovo emulzijo in pomarančo

8 €

Ribji tatar

10 €

Topla predjed

Koruzni njoki z artičoko in kapesanto

12 €

Ravioli z repom boškarina in parmezanom

12 €

Glavna jed

Ocvrti škampi in gamberi

12 €

Dnevna ponduba svežih rib na žaru ali v pečici s krompirjem in malvazijo

45 €/kg

Sladica

Palačinke z refoškovim likerjem

4 €

Pečeni lešnikovi žepki s vanilijo

4,50 €

Rad Dobrojem priporoča

Tradicionalni Tomi se je zelo spremenil. Čas je, da ga preizkusite. Bo moderno zamenjalo tradicijo? Od nas, gostov, je odvisno.