Gostilna Vovko

  • Kuhinja
    pristna dolenjska kuhinja in pristen dolenjski žar
  • Kdo
    družina Vovko, chef Manca Vovko
  • Odpiralni Čas
    od torka do sobote
    od 12. do 22. ure
    nedelja in prazniki
    od 12. do 16. ure
    ponedeljek in zadnja nedelja v mesecu
    zaprto
  • Naslov
    Ratež 48, Brusnice, Slovenija
  • Telefon
    +386 (0)7 308 5603
  • Splet
    www.gostilna-vovko.si
  • Email
    anton.vovko@siol.net
  • Posebnosti
    prenočišča
  • Prostor
    v verandi je za na hitro, levo od šanka je jedilnica, v kateri diši po roštilju, desno pa so beli prti pod velbanim stropom, mize iz grajskega parketa in podboji iz mestnega obzidja

Dolenjska kuhinja in žar na oglje

Fotozgodba

Vovkova foto zgodba

Če želimo, da gostje dandanes zavijejo z avtoceste, ki je povsod v Sloveniji le nekaj kilometrov stran, potrebujemo čim več takšnih podeželskih gostiln kot je Vovko!
Klik

Vovkova foto zgodba

Vsaka – prava! – slovenska gostilna bi morala imeti obvezen obred, da gosta pred naročilom popelje najprej na izlet. Na lasten zelenjavni vrt, seveda! A tudi potem bi bili Vovkovi izjema, ker oni te popeljejo še v vinograd, pred sladico pa v sadovnjak.

Kaj je slovenska kuhinja? Kaj so slovenske jedi? Kaj je slovensko? Če pa smo v minulih stoletjih imeli toliko gospodarjev, toliko držav, toliko vplivov. Nekaj smo dali mi njim, nekaj pa oni nam. In tako se je slovenska kuhinja ves čas spreminjala in dopolnjevala. Zato je del slovenske kuhinje že dolgo tudi – žar! Če smo kaj vzeli s seboj iz bivše države, je to prav roštilj. Slovenski žar, torej! Pri Vovku, kjer pa ne vedo le, kako je oglarju ime, temveč imajo tudi dolgi spisek dolenjskih dobaviteljev, ki skrbijo, da je v narezku najboljša špehovka, da je v krompirjevi juhi tudi raviol krvavice, da v omaki žlinkrofov plavajo potočni raki in da je na atovem roštilju ob pleskavici iz mlade junetine s kajmakom tudi bržola, ne pa ribeye.



Jedilni list

Degustacijski meni

5 hodov

30 €

7 hodov

40 €

Hladna predjed

Tatar dimljene postrvi z domačo majonezo iz prekmurskega bučnega olja

8,00 €

Goveji hladni rostbif z breskvami, oljno olje iz Slovenske Istre

8,00 €

Juha

Bučna kremna juha z repki potočnih rakov

4,50 €

Topla predjed

Hišni ravioli z lisičkami in jurčki

8,50 €

Račja jetra na žaru, malinova krema, piranski solni cvet

12,00 €

Glavna jed

Svaljki iz tatarske ajde z ragujem iz dolenjskega jagenjčka in dimljeno skuto

12,00 €

Goveji hrbet z lisičkami v omaki in skutni štrukelj

18,00 €

Sladica

Mousse pečenega jabolka na ajdovem drobljencu s cimetovim sladoledom

5,50 €

Hruška, kuhana v cvičku, z orehovimi žličniki in vaniljevo kremo

4,00 €

Vinski list

sommelier: Rok Vovko
število vinskih etiket: 220
hišna vinarja: Anton Vovko in Otmar Šturm

Rad Dobrojem priporoča

Vovko ne preseneča. Vovko ne odkriva. Vovko ne eksperimentira. Vovko le kuha in peče, kar imamo vsi radi. In to po dolenjsko ter kot malo kdo. Zato, ker ima dobavitelje, sestavine, vrt, vinograd, kokošnjak, vaško idilo, družino in mize iz grajskega parketa.