Gostišče Grič

  • Kuhinja
    avantgardni Luka Košir avtorsko plemeniti lokalne sestavine
  • Kdo
    družina Košir
    chef Luka Košir
  • Odpiralni Čas
    od srede do petka (obvezna rezervacija)
    od 14. do 22. ure
    sobota, nedelja in prazniki
    od 10. do 22. ure
    ponedeljek in torek
    zaprto
  • Naslov
    Šentjošt nad Horjulom 24 d, Horjul, Slovenija
  • Telefon
    +386 (0)1 754 0128
    + 386 (0)41 256 990
  • Splet
    www.gric.si
  • Email
    info@gric.si
  • Posebnosti
    brunarica s pizzo za domačine in gostišče z avantgardno kuhinjo za dobrojedce
  • Prostor
    niso le bruna, so tudi star les, slike na zidu, rože na oknih, blazine na klopeh; majhen vrt s pogledom po sosednjih gričih

Najboljša slovenska brunarica

Mladi chef je sprva na svojem griču – pod brunarico je domača kmetija, z njivo, rastlinjakom, plavalnim bazenom in kozolcem za fantovščine ter poroke – hotel ponujati morske divjake, a je na srečo odkril, da imajo cvetovi boreča okus po ostrigah, Medvedov graben pa je poln postrvi. Mamina brunarica je 1993 začela s pizzami, sinovo gostišče pa od 2009 nadaljuje z najbolj avantgardno vrhunsko kuhinjo v Sloveniji. Luka Košir je enostavno kuharski talent!

Drugi morajo leteti do Areja na Švedsko, da doživijo v Favikenu to, kar je nam dano le 20 kilometrov iz Ljubljane. Ko Luka Košir ne razpreda po skypu z Magnusom Nilssonom o fermentaciji, kuha na domačem griču Šentjošta pod vplivom tradicijo iz lokalnih sestavin iz domačega hleva, bližnjega grabna, sosednje kmetije, škofjeloškega hribovja, okoliškega gozda in z domače njive ter iz rastlinjaka takšne jedi, da se domači špeh topi na debelem prodnatem kamnu, gozdne marmelade pa tečejo po granitni skali.

Spredaj je šank, pred njim pa je glasno, raje o športu kot o politiki. A zadaj je še jedilnica, vsa lesena, s starim, ožganim, izrezljanim lesom in sončnicami v vazah in begonijami na oknih, s trdimi klopmi in freskami na zidu. Prava brunarica, z ne pravim jedilnim listom. Koširjeve jedi so dogodivščina! Flam na kmetiji Opale v Žireh rejenega pujska ima glazuro sladko-grenkega hišnega brezovega sirupa, ki ga tako hrustljavo zapeče, da je maščoba pod njim sladica. In ko se v konkurenci divjega fazana z jerebiko in jagenjčka s kmetije Žakelj iz Šentjošta, pečenega v senu, odločite za starega vola, je njegovo meso tako dolgo suho zorjeno, da bi drugi mesarji zredili že novo tele, in tako dolgo pečena na 55 stopinjah, da bi drugi kuharji šli že spat. Pri Koširju se nekaj stopi, nekaj spremeni v prah, nekaj ostaja v zobeh, a največ se naseli v možganih.



Chef


Luka Košir
Gostišče je brunarica, toda kuhar je mlad, izkušen, ambiciozen in kreativen. Ta chef razmišlja o vsakem krožniku posebej, kar se ne vidi le po tem, da se domači špeh topi na debelem prodnatem kamnu, marmelade pa tečejo po granitni skali, temveč tudi v kombinacijah okusov, ki jim sveža zelišča...
  • Profil chefa

Jedilni list

Degustacijski meni

7 hodov

55 - 65 €

Hladna predjed

Hišna pašteta iz gosjih jeter, zorjena v čebeljem vosku

8,00 €

Sashimi postrvi iz Medvedovega grabna

8,00 €

Topla predjed

Fermentirani ajdovi žganci, ovčji jogurt, žganjčevka in cikorija

8,00 €

Morska žaba, pak choi, miso iz sončničnih semen in smrekova sol

12,00 €

Glavna jed

Hrbet mastne stare krave in maslo

27,00 €

Jagenjček pečen v senu

24,00 €

Sladica

Hruškova pita in sladoled iz kislega mleka

4,50 €

Medena skutna torta

4,00 €

Vinski list

sommelier: Lucija Košir
število vinskih etiket: 65

Rad Dobrojem priporoča

Najboljša brunarica na naših gričih! Najboljše s papirnato servieto v Sloveniji! Najbolj perspektiven slovenski mladi chef! Najbolj skandinavsko iz slovenskih sestavin!