Kralj žara

  • Kuhinja
    ameriški žar
  • Kdo
    chef Aldin Kuljanović
  • Odpiralni Čas
    od torka do sobote
    od 12. do 23. ure
    nedelja in ponedeljek
    zaprto
  • Naslov
    Trubarjeva cesta 52, Ljubljana, Slovenija
  • Telefon
    +386 (0)1 232 0990
  • Splet
    www.restaurant.kraljzara.si
  • Email
    restaurant@kraljzara.si
  • Posebnosti
    trgovina z opremo za žar
  • Prostor
    z ulice pristaneš na vrhu, pod katerim sta še dva nivoja pod starimi oboki in novimi freskami

Ne žar, temveč BBQ

Ker naš žar ni enak ameriškemu BBQ, je tako potrebno razumeti tudi poslanstvo Kralja žara. Trudi se razložiti ravno to razliko. Torej ne dimijo 24 ur govejih prsi, temveč brisket, polnjen krompir nima lupine, temveč jacket, burgerji niso le iz mletega mesa, temveč tudi trganega, še golaž ni kot ga poznate, saj je kuhan 8 ur, v njem pa je meso ameriškega črnega angusa.

Kralj žara je ameriški steak house s klasično BBQ ponudbo, kar pomeni, da so čebulni obročki veliki kot jabolka, zeljna solata ima sladek okus, govedina je irske angus pasme, glavna začimba žara je dim, kar danes jeste, pa so vanj dali že predvčerajšnjim.

Ko se po Ljubljani prepirajo, kdo ponuja najboljše steake, saj je govedina modna, ameriški žar pa in, ima Kralj žara vsekakor svoje argumente za visoko uvrstitev. Noži so ostri, meso pa je mehko, sočno in aromatično, ker je dobro uležano in pravilno spečeno.

Za začetek hladne rezine pljučnega fileja ali ožgani konci dimljene govedine, za hitro burger s pulled (trganim) mesom, za brezmesno pečen krompir v lupini s smetano ali zelenjavo, za mesno steak 200, 300 ali 500 gramov, in za sladko kostanjeva krema z bučo in belo čokolado.



Vinski list

Vinski svetovalec Miha Pešec ima za hišnega vinarja kar Movio, kar pove, da hočejo veliki kosi mesa tudi velika vina. Na vinski karti je le 70 etiket, toda zato so najbolj priljubljeni še Roxanich, Jakončič, Kocijančič, Santomas, Kendall Jackson in Donnafugata.

Rad Dobrojem priporoča

V Kralju žara, ki so mu pod oboki Trubarjeve kar v treh nadstropjih krave svete, pujsom pa so namenjena nebesa, so glavni steaki. Nimajo le govedine irske pasme angus, temveč tudi najbolj cenjeni wagyu (japonsko govedo), ne le iz Avstralije, temveč tudi iz Japonske, ne le velike kose, da sta potrebna dva, temveč tudi zanjo od 200 gramov naprej, in zanj, v rezinah, da si jih kar sam speče. Kdor ne ve, kaj je, ima na steni mesni zemljevid, kdor ve, izbira med ribs, brisket, roastbeef, ribeye in tenderloin.