Gostilna na gradu

  • Kuhinja
    sodobna slovenska kuhinja na chefovski način
  • Kdo
    Tanja in Damjan Fink
    chef Damjan Fink
  • Odpiralni Čas
    od ponedeljka do sobote
    od 12. do 22. ure
    nedelja
    od 12. do 16. ure
  • Naslov
    Grajska planota 1, Ljubljana, Slovenija
  • Telefon
    +386 (0)31 301 777
    +386 (0)8 205 1930
  • Splet
    www.nagradu.si
  • Email
    info@nagradu.si
  • Posebnosti
    Ljubljanski grad
  • Prostor
    moderna grajska jedilnica, s steklom zaprti vrtni oboki in grajski plato

Sodobna slovenska kuhinja z grajskim razgledom

Fotozgodba

Obisk julija 2016

Klik

Obisk julija 2016

Prestolnica z gradom, toda praznim dvoriščem? Grad z graščakom, toda brez podanikov? Grajski hrib z žičnico, toda na vrhu brez kranjske klobase? Preteklost, odkar ima Ljubljana tam zgoraj pravo slovensko gostilno! Vse sestavine od kmetov, v grajskem ozračju, sveže iz peči, vroče iz kotlička, pražen krompir s hrenom ali domačo majonezo in vse tisto , kar sicer tudi drugi pripravljajo, a nikjer tako mestno, pa vseeno pristno in izvirno, staro in na nov način.

Čeprav je vsak dan s tržnice in s planin, je grajskih hitov že veliko: na roke rezan čepleški želodec in topla ocvirkovka, rezine rženega kruha s tolminsko skuto in kandiranim paradižnikom, ocvrte piščančje perutničke, kranjska klobasa v loncu, dnevno pečeno belokranjsko jagnje, gratinirane palačinke s skuto in rozinami. Kar sta zasnovala najbolj znani ljubljanski gostilničar in najbolj kreativna slovenska kuharica, chef Damjan Fink dobro nadaljuje – Na gradu bogastvo tradicije slovenske kuhinje nadgrajuje s spretnostjo chefovskega znanja, zato je Grad zanimiv tako za turiste kot domačine. Oboji radi na izletu pojejo nekaj domače-dobrega!



Chef


Damjan Fink

Fink dokazuje, da so tudi preproste slovenske jedi primerne za (spre)hode. Preprosta kuhinja, ki jo imamo radi vsak dan, a si jo privoščimo na gradu.

  • Profil chefa

Jedilni list

Jedilnik za sladokusce

4 hodi

30,30 €

Degustacijski meni

6 hodov

42,20 €

Hladna predjed

Marinirani škampi, solni cvet, emulzija oljčnega olja s pomarančo in limono, krema inčunov

12,50 €

Deska grajskih mesnin in sirov (kranjska klobasa, zabeljen frankov rostbif, tolminska skuta in istrski paradižnik, marinirana postrv v soli, sladkorju in lovorju

10,00 €

Topla predjed

Polnjeni bučni cvetovi, mlade bučke in mak

12,80 €

Pašta polnjena z mladim krompirjem, poletne gobice, luštrek in lanena semena

16,00 €

Glavna jed

File piranskega brancina fonda s kremo brokolija, brokoli cvetača cvetki in maslen krompir

12,80 €

Pečeno belokranjsko jagnje, zeljni štrukelj, grah z maslom in mlad krompir

19,50 €

Skutni žepek s paradižnikom in origanom, mlada špinača in čips topinamburja

15,50 €

Sladica

Borovničeva pita in jogurtova krema

4,90 €

Kobariški štrukelj in sladoled pečenih jabolk

5,20 €

Vinski list

sommelier: Jani Račič
število vinskih etiket: 115
hišni vinarji: Vina Slavček, Marjan Simčič, Posestvo Ducal

Rad Dobrojem priporoča

Ko kot turist kjerkoli v tujem svetu najdeš takšno gostilno, se ti zdi, kot da si zadel terno. Za eno mizo obredeš vso deželo, ob tem pa te strežejo kot graščaka. Ko na gradu, ki je obnovljen z modernim steklom in železnino, spoznaš kulinarično tradicijo na tako sodoben način, si kot domačin ponosen, da pelje vzpenjača na Grad. Ko mlaskaš ob zvokih Slovenske popevke, te to spomni na čas, ko smo še tako radi požvižgavali po slovensko. Na gradu ni le tradiciji, poreklu, koreninam v čast, gostom od blizu in daleč pa v slast, je tudi dokaz, da samostojna Slovenija vendarle premore tudi samostojne slovenske jedi. To ni nova slovenska kuhinja. To je stara slovenska kuhinja v novih časih.