Luda

  • Kuhinja
    soul food - preproste jedi z dušo, pripravljene na sodoben način
  • Kdo
    Luka Nagode in Urška Dvoraček
  • Odpiralni Čas
    od torka do sobote
    od 18. do 22. ure
    nedelja in ponedeljek
    zaprto
  • Naslov
    Poljanska cesta 11, Ljubljana, Slovenija
  • Telefon
    +386 (0)51 761 294
  • Splet
    www.luda.si
  • Email
    info@luda.si
  • Posebnosti
    bistronomija
  • Prostor
    dva majhna prostora ob še manjši kuhinji, mize za dva, tesno skupaj, z dušo; industrijska oblikovalka Nuša Jelenc je v Ludi interpretirala skromnost jedilnic slovenskih gostišč z začetka 20. stoletja. Interjer je opaila tudi strokovna javnost, Fakulteta za arhitekturo in Fakulteta za dizajn pa sta Ludo umestili med mestne interjerje, na katerih se učijo nove generacije.

Luda je hit!

To ni začetniška sreča. To ni meni, ki bi bil naštudiran in nato ponavljan vsaj leto dni. To ni šest jedi, ki jih vsak domači kuhar kolobari celo življenje in z njimi doživlja ovacije prijateljev, ki mu za rojstni dan pridejo čestitat z buteljko, ki že nekaj let kroži med njimi. To je vsak teden šest novih doživetij, v dveh letih skupaj kar 400! Kaj pa po treh letih? Urška in Luka sta si že na začetku zastavila cilj: tri leta za dokaz, da znata in zmoreta! Potem pa nekaj drugega. Saj so medtem že trije, v Metalki je tudi Brodo, idej ne manjka, Luda je hit!

Ko rečeta: ”Ful kul se imava,” se ne sliši, temveč okusi! Zato so vse mize zasedene in vsi se smejijo, rožljajo z vilicami, trgajo kruh in se pogovarjajo s polnimi usti. Toda, ”da sva naturščika, sva lahko govorila le čisto na začetku. Potem pa je bilo hitro konec začetne milosti. Gostje zahtevajo! A ravno zato jih imava tako rada. Midva se, namreč, učiva od njih!”

Povabite dandanes prijatelje na večerjo v svoj dom na govejo juho in dunajski zrezek? To smo vendar počeli pred davnimi leti! Danes pa listamo teden dni prej po revijah, knjigah in spletnih straneh … Urška in Luka ne počneta nič drugega; vabita, namreč, k sebi domov. Točno to je Luda! Odkriva, uči, svetuje, predlaga! Za prijazno ceno! In zelo dobro kakovost!

To ni vsakodnevna hrana, a hkrati je še manj hrana, ki jo jemo ob posebnih priložnostih. Naturščika sta se prišla učit, a jima je uspeh vzel nedolžnost, še preden sta se nehala čuditi, kako jima uspeva, da gost res dobi tisto, kar naroči.

To je kot da bi vsak dan šli na isti obisk, a nikoli z enakim šopkom rož. Vedno so druge vonjave, barve, oblike, a vselej isti preprostost, domačnost in smeh. Odkar sta se v majhni kuhinji na Poljanski začela igrati Urška in Luka, ljubljanska kulinarična scena nikoli ne bo več zaspana, pa čeprav se bo Luda po treh letih poslovila. Bistronomije se v Sloveniji niso spomnili priznani chefi, ki bi na rezervi lokaciji ponudili preproste jedi, a z vrhunskim znanjem in po prijaznih cenah, temveč ekonomistka in gradbenik, ki ne kuhata zato, da bi imela delo, temveč delata, da lahko kuhata. Na majhnem porcelanskem krožniku iz babičine dote tako ni le okusno zažgani por s hrustljavo skuto in mehko ajdovo pokovko, temveč tudi – srce.

Rodil se je trend, ki v Ludinem primeru pomeni (naenkrat največ) 40 gostov, ki se veselo zgnetejo za majhne mize, ob vmesni zid in h kratkemu šanku, saj je vsak teden šest novih jedi dejansko izziv za celoletni Teden restavracij! Obrazi gostov povedo vse: to je hrana, ki te naredi srečnega in veselega!



Jedilni list

Degustacijski meni

3 hodi

25 €

5 hodov

35 €

Vinski list

izbrana ekološka vina domačih vinarjev
število vinskih etiket: 30
hišni vinarji: Nando, Slavček, Burja, Gordia, Terpin

Rad Dobrojem priporoča

Povabite dandanes prijatelje na večerjo v svoj dom na govejo juho in dunajski zrezek? To smo vendar počeli pred davnimi leti! Danes pa listamo teden dni prej po revijah, knjigah in spletnih straneh … Urška in Luka ne počneta nič drugega; vabita, namreč, k sebi domov. Točno to je Luda! Odkriva, uči, svetuje, predlaga! Za prijazno ceno! In zelo dobro kakovost! Pohitite, le še do zime 2017!