Gostilnica Ruj

  • Kuhinja
    preprosto-iskrene kraške jedi iz najboljših lokalnih sestavin na sodoben in avtorsko-družinski način
  • Kdo
    Peter in Vildana Patajac
    chef Peter Patajac
  • Odpiralni Čas
    od četrtka do nedelje
    od 12. do 22. ure
  • Naslov
    Dol pri Vogljah 16, Dol pri Vogljah, Slovenija
  • Telefon
    +386 (0)5 734 1720
  • Email
    peter.patajac@gmail.com
  • Posebnosti
    kopuni, marmelade, jabolčna redukcija
  • Prostor
    kot v stari dobri kmečki gostilni

Sodobna kraška kuhinja

Fotozgodba

Foto zgodba s Krasa

Gostilnico Ruj smo obiskali in ji podelili 3 srčke maja 2016.
Klik

Foto zgodba s Krasa

Kaj pustiti za drugič, to je vprašanje v Ruju! Sredi Krasa smo, Italija je nekaj metrov stran, Peter Patajac, ki je bil zadnjih nekaj let zdomec v Divači in Ljubljani, pa je spet nazaj. In Ruj ni bil še nikoli boljši.

Ponavadi gremo v gostilno na kosilo. Ali na večerjo. Ponavadi gremo, torej, za uro, dve, največ tri. Zato boste imeli v Ruju problem. Ker Ruj nima sob. Prespati pa bo treba! Ker v Ruja ne boste šli za tri ure, ampak za tri dni. Ker boste hoteli poskusiti čisto vse! In to se, žal, ne da v enem dnevu. Mi smo se zelo trudili, pa nam je ostalo vsaj še za nekaj obiskov. Pa ji pravijo – gostilnica!

Klobasa je iz zajčka, kar je zraven, je z domačega vrta in hišne ozimnice, marmelada je iz kakijev in to dimljenih, balzamična omaka, dolgo in potrpežljivo kuhana, sladko-kisla, pa iz domačih jabolk, ki so tako sočna, da Patajčev ”balsamico” pri svojem ustvarjanju uporabljajo tudi drugi slovenski chefi. Vildana in Peter Patajac se vešče in kreativno poigravata z naravo in njenimi plodovi iz okolice. Kraška skuta, kopunova pašteta, ribe iz domače konzerve, doma pripravljene polnjene testenine, divjačina iz kraških gozdov, jagenjček z Vremščice in stotnija kopunov letno iz lastne vzreje!

Ob starem šanku je še miza za domačine, v medprostoru je razstava vin, ki jih še niste pili, in ozimnice, ki jo boste odnesli domov, v jedilnici pa je tako malo miz, da ni čudnega, da se gospodar z vsakim gostom temeljito pogovori.

Rujeve jedi so tradicionalne, toda hkrati zelo drugačne. Rujeve jedi so preproste, toda zato nič manj vrhunske in visoke. Rujeve jedi so svetovljanske, toda sestavine v njih niso utrujene od potovanj. Vse je sezonsko, vse je izbrano, vse je od tukaj. Vse, torej, diši, in po vsaki novi jedi komaj čakaš naslednjo.



Chef


Peter Patajac

Peter Patajac v svoji kuhinji skrbi za nenehno poigravanje z naravo in njenimi plodovi iz okolice ter lokalne okuse povzdiguje v vrhunsko kulinarko.

  • Profil chefa

Jedilni list

Degustacijski meni

4 hodi

25 €

6 hodov

35 €

Hladna predjed

Mešano kraško cvrtje (koprive, cvetje čemaža, lobodika)

6,80 €

Rolada iz dimljenega divjega prašiča s staranim ovčjim sirom na limonini kremi

6,80 €

Topla predjed

Spomladanska ječmenova rižota z govejim repom in cvetovi čemaža

8,20 €

Njoki na kremi iz čemaža s svežo nadrobljeno skuto

8,20 €

Zdrobovi žličniki na zažganih porovih srčkih z hrustljavo panceto

8,20 €

Glavna jed

Goveji rep dušen v kostnem mozgu s teranom in jabolki

13,50 €

Kopunova rolada s suhimi slivami in sirom jamarjem, ovitim v panceto.

15,50 €

Sladica

Millefoglie z vanilijevimi semeni in rabarbara z mento

4,20 €

Krema iz lokalnega jogurta z omako iz jagod in limone

4,20 €

Narastek iz kakava in čokolade s temnimi figami v teranu in peperončinu

4,20 €

Vinski list

sommelier: Peter Patajac
število vinskih etiket: 45
hišni vinarji: Štemberger, Renčel, Cigoj

Rad Dobrojem priporoča

Kraška kuhinja iz najboljših lokalnih sestavin, v družbi najboljših kraških vin, z obiljem originalnosti in s pravo mero sodobne kuharske spretnosti.