Oštarija

  • Kuhinja
    dolenjske jedi s chefovim nasmehom
  • Kdo
    Jernej Jarc in Roberto Gregorčič
    chef Roberto Gregorčič
  • Odpiralni Čas
    od torka do sobote
    od 12. do 23. ure
    nedelja
    od 12. do 16. ure
    ponedeljek
    zaprto
  • Naslov
    Sokolski trg 2, Dolenjske Toplice, Slovenija
  • Telefon
    +386 (0)51 262 990
  • Splet
    www.ostarija.si
  • Email
    jernej.jarc@ostarija.si
  • Posebnosti
    hotel
  • Prostor
    majhen atrijski vrt; dva topla in domačna prostora

Vesele jedi z dolenjskih kmetij

Chefova večno dobra volja in smeh sta v Oštariji, kjer je bila včasih picerija z marmornimi stebri, danes pa je oštarija z zadovoljnimi gosti, nalezljiva! Najprej se je nalezejo jedi, ki poznajo na ti vse okoliške kmetije, nato pa še jedci, ki se tako ne vračajo le zaradi kuhanega govejega jezika na popečenem rženem kruhu s skuto in žajnofom, temveč tudi zaradi porcije dobre volje, ki spremlja chefov pethodni meni z odličnim razmerjem kakovosti in cene.

Elitnega hotela vajeni chef se je pravilno odločil, ko je Krkino graščino (grad Otočec) zamenjal za svojo Oštarijo, saj ima raje preproste, a zato pogoste goste. In takšnim gostom ponudi krožnik sladkovodnih rib za začetek in sulca v piranski soli za višek. Med zeliščnimi lonci na majhnem vrtu sredi Dolenjskih Toplic so specialiteta dolenjske krpice z zelenjavo in potočnimi raki, a tudi Goriškovega mladega sira ni dobro izpustiti, saj je lepo zapečen z zelenjavo. Ajdova kaša z jurčki in bučkami se peni, diši in barvno poda sezoni, dolenjska šunka je v zrezku, idrijski žlikrofi so s kozjanskim sirom, ob kranjski klobasi je kipnik iz kopriv, le kodrastega peteršilja in nazobčanega paradižnika ni na nobenem Gregorčičevem krožniku. Pečena svinjina s šetrajem ob praženem krompirju z Bučarjeve kmetije in kočevski jelen v brinovi omaki s pečenimi jurčki ob kipniku iz kolerabe in z zelišči s kmetije Plavica sta glavni jedi, ki ponosno predstavljata Oštarijino dolenjsko filozofijo. To res ni klasična gostilna, v kateri bi naročali kar jeste povsod drugod.



Chef


Roberto Gregorčič
Najbolj vesel slovenski chef zna vse porabiti, spozna se na domače in zna tudi šivati. V svoji oštariji starim jedem, namreč, s skrbnimi rokami, z ljubeznijo in s kreativnim poseganjem v tradicijo, kreira nova oblačila, toda vedno z istim ciljem - da so res dolenjska. Datum rojstva: 21. 5. 1973...
  • Profil chefa

Jedilni list

poletje 2016
Degustacijski meni

5 hodov

25 €

8 hodov

38 €

Hladna predjed

Krožnik sladkovodnih rib

9 €

Kuhan goveji jezik na popečenem kruhu s skuto in žajnofom

8 €

Topla predjed

Dolenjske krpice z zelenjavo in potočnimi raki

10 €

Pečen mladi sir s kmetije Gorišek z zelenjavo

7 €

Glavna jed

Sulec pečen v soli iz piranskih solin, pečen krompir z zelišči, zelenjava

48 €/kg

Pečena svinjina s šetrajem ob praženem krompirju

10 €

Jelen v brinovi omaki s pečenimi jurčki ob kipniku iz kolerabe, zeleni beluši

25 €

Sladica

Hruška kuhana v cvičku, nadevana z mandeljni in limonin sladoled

3 €

Krožnik hišnih sladic

4,50 €

Vinski list

sommelier: Gregor Kren
število vinskih etiket: 85
hišni vinar: Vinarstvo Kerin

Rad Dobrojem priporoča

Dobre volje so v Oštariji jedi, ki poznajo na ti vse okoliške kmetije, nato pa še jedci, ki se tako ne vračajo le zaradi kuhanega govejega jezika na popečenem rženem kruhu s skuto in žajnofom, temveč tudi zaradi porcije dobre volje, ki spremlja chefov večni smeh in večhodni meni z odličnim razmerjem kakovosti in cene.