Ošterija Debeluh

  • Kuhinja
    goveja tortica z roštilja svetovnega prvaka Jureta Tomiča
  • Kdo
    družina Tomič
    chef Jure Tomič
  • Odpiralni Čas
    od ponedeljka do sobote
    od 12. do 22. ure
    nedelja in prazniki
    zaprto
  • Naslov
    Trg izgnancev 7, Brežice, Slovenija
  • Telefon
    +386 (0)7 496 1070
    +386 (0)41 634 830
  • Splet
    www.debeluh.si
  • Email
    info@debeluh.si
  • Posebnosti
    član JRE Jeunes Restaurateurs
    član Chaîne des Rôtisseurs
  • Prostor
    Poštirkani pogrinjki, visoki peclji, pridušena svetloba, mehke barve, nered, ki deluje urejeno, jazz in: “Dobrodošli!”

Žar avtorske kuhinje

Fotozgodba

Foto zgodba iz Debeluha

Obisk 2017
Klik

Foto zgodba iz Debeluha

Toliko srčkov, si pa Debeluh. Vabljeni na tortico z žara k svetovnemu prvaku v kuhanju pašte! Jure Tomič ne popušča! Kontraste uporablja zato, da privlači. Začne s šampanjcem, ob njem pa je kajmak. V juhi so svinjske nogice, a ni menija brez gosjih jeter. Še vedno je tortica nastrgane govejega tatarja s soufflejem prepeličjega rumenjaka. Ne konča se le z borovničevim štrudljem, temveč tudi z najlepšimi pralineji slovenskih vrhunskih gostiln. Ošterija Debeluh ima v kuhinji roštilj na oglje, a slovi po kreativnosti chefa.

Takšne so francoske podeželske gostilne, v katerih se vedno odlično je! Poštirkani pogrinjki, visoki peclji, pridušena svetloba, mehke barve, nered, ki deluje urejeno, jazz in: “Dobrodošli!” Kar takoj ti ponudijo pet šampanjcev in štiri penine in predlagajo, da se jim prepustiš. Dobra odločitev!

Če bi izbirali najbolj ustvarjalno jed slovenske nove kuhinje, brez obiska Brežic ne bi dobili poštenega odgovora. Debeluhova tortica govejega tatarja z gosjimi jetri je že ponarodela! Nastrgan biftek, ki se je mariniral v juhi muškatnega oreščka, na njem kocke pečenih gosjih jeter, na vrhu pa gratinirano prepeličje jajce. Pravzaprav souffle. Vse skupaj kot začimba dopolni kava, objame pa tekoči oreh. Debeluhove jedi – kako zafrkljivo ime! – so preproste, čeprav so videti umetniške. Poudarek je na sestavinah in ohranjanju okusov. Debeluh ve, kje je doma, pozna svoje prednike in svoje podnebje ter ceni svoje goste, ki jim ponuja le najboljše.

Toda glavno pri Debeluhu je vseeno očem skrito … Prosite jih, da vas popeljejo v kuhinjo, kajti vse to, kar ste pojedli, razen borovničevega štrudlja, zaradi katerega pa se boste kmalu spet vrnili, je bilo ustvarjeno na – roštilju.



Chef


Jure Tomič
Iz očetovega roštilja, ki je še vedno glavni štedilnik v Debeluhovi kuhinji, je Jure Tomič naredil haute cuisine. Jedi so preproste, toda sestavine so vedno vrhunske in chef je enakomerno ustvarjalen in tradicionalen. Ko se spogleduje s svetovnimi trendi, spoštuje tudi domačo grudo, podnebje, običaje in izročilo. Tudi čevapčiči...
  • Profil chefa

Jedilni list

Degustacijski meni

4 hodi

38 do 40 €

6 hodov

48 do 55 €

Hladna predjed

Telečja pašteta z govejim carpacciom

7,50 €

Dimljena postrv s pečeno hruško, hrenom in postrvjimi jajci

10,00 €

Topla predjed

Tortica govejega tartarja, gosjih jeter in prepeličjega jajca

17,00 €

Sladica

Debeluhov borovničev štrudelj

4,50 €

Vinski list

Jure Tomič je tudi vinski svetovalec, ki ima na vinski karti 350 etiket; ob enakomerni zastopanosti najbolj znanih slovenskih vinarjev je tudi mednarodna udeležba (30 šampanjcev, 15 bordojcev, 11 držav); 19 vin na kozarec in 9 coravin.

Rad Dobrojem priporoča

Brez skrbi, pri Debeluhu se ne boste zredili, pa čeprav bo hodov več kot ima Debeluhov žar na oglje rešetk, in vin več kot se jih boste jutri spomnili. Od vrhunsko dobrega se, namreč, ne redi!