KULT316

  • Kuhinja
    sodobna slovenska kuhinja
  • Kdo
    BIC Ljubljana, chef Blaž Švigelj
  • Odpiralni Čas
    od ponedeljka do petka
    od 12. do 22. ure
    sobota in nedelja
    zaprto
  • Naslov
    Prušnikova ulica 74, Ljubljana, Slovenija
  • Telefon
    +386 (0)1 235 5260
  • Splet
    www.kult316.si
  • Email
    kult316@bic-lj.si
  • Posebnosti
    šolski center kulinarike in turizma
  • Prostor
    moderna in elegantna jedilnica, ki se končuje z veliko, odprto kuhinjo

Restavracija sredi učilnice

Ob stari šentviški cerkvi se študenti učijo kulinarike in turizma, tako da svoje goste strežejo v belih rokavicah od desne proti levi in jim kuhajo stare slovenske jedi z novimi kuharskimi tehnikami. Ob chefu, ki je BIC Ljubljana končal le malo pred njimi, a še v stari šoli, se prihodnost slovenske kulinarike kali tako, da trenira na prostovoljcih. A KULT316 ne eksperimentira in njegovi gostje niso poskusni zajčki. To je čisto prava restavracija, le da ima lepši pogled – v kuhinjo, v kateri chefu gledajo pod prste tako študenti kot gostje, in na jedilni list, s katerega ne zrejo vrtoglave številke.

Kult, na katerem je nekaj kultnega že zato, ker je zrasel iz kleti, v kateri je začela Siddharta, nič ne skriva. Na oni strani fino (fine dining) pogrnjenih miz je brez pregrad demonstracijska kuhinja, iz katere prihajajo jedi s slovensko tradicijo, a s sodobnimi učnimi prijemi. Štokfiš, polenovka kot zloženka s hrustljavo krompirjevo kapo, s prilogo iz modernizirane bujte repe, toda z zeljem, najboljše opiše to, kar se kulinarično-turistično-novega dogaja v starem ljubljanskem Šentvidu, ki je tako med cerkvijo in ”staro pumpo” dobil Center kulinarike in turizma, s sodobno restavracijo KULT316 sredi učilnice, gostinskim vrtom med bloki in notranjo kavarno, tudi za zunanje.



Jedilni list

Degustacijski meni

3 hodi

20 €

4 hodi

25 €

5 hodov

30 €

Rezine dimljenega brancina z vloženo limono, granita stebelne zelene, granatno jabolko, oljčno olje Lisjak, mikrozelenje in ržen kreker

Korenčkova juha s praženimi lešniki in kranjsko klobaso

Gratiniran belgijski radič s hruško, lisičkami, tartufi in gobovo omako

Svinjske ličnice s čičerikino kremo, glaziran ohrovt, vloženo zeleno jabolko, sušene kapre in peteršiljeva omaka

Flambirane fige z redukcijo portovca, vaniljev sladoled, glazirana panceta in hrustljavo listnato testo

Vinski list

sommelier: Tomaž Leben
število vinskih etiket: 70
hišno vino: KULT316 (sivi pinot, sauvignon), ki je delo študentov pri projektu Od trte do vina, v sodelovanju s kletjo P&F

Rad Dobrojem priporoča

Primerjava s ”pravimi” restavracijami vliva upanje, da študenti ne bodo pozabili vsega, ko bodo začeli kuhati in streči za plačo, ne pa za ocene.