Skipass restavracija

  • Kuhinja
    jedi treh dežel, Slovenije, Italije in Avstrije
  • Kdo
    družina Justin
    chef Mojmir Šiftar
  • Odpiralni Čas
    vsak dan
    od 12. do 22. ure
    torek
    zaprto
  • Naslov
    Koroška ulica 14c, Kranjska Gora, Slovenija
  • Telefon
    +386 (0)4 582 1000
    +386 (0)41 663 958
  • Splet
    www.skipasshotel.si
  • Email
    info@skipasstravel.si
  • Posebnosti
    turistična agencija Skipass Travel, hotel
  • Prostor
    hlad kamna in svetlost lesa otoplita ob prvem mraku, ko se prižgejo luči

Tromeja brez kulinaričnih omejitev

Fotozgodba

Gravner - Šiftar 2016

Klik

Gravner - Šiftar 2016

Justinovi so naredili najprej posel s smučarskimi kartami, nato pa so recept treh dežel uporabili še v kuhinji, ki so jo sodobno opremili v svojem butičnem hotelu ob vhodu v Kranjsko Goro.

Že od zunaj se vidi, da se tudi Kranjska Gora, ki ima med našimi smučarskimi centri največ turistično-smučarske patine, želi posodobiti. Les-kamen-steklo bi v tako ravnih linijah in s purističnim notranjim dizajnom sredi vasice delovali kot teniske k irharcam, na njenem robu pa zaživijo v svetlobi mraka, ko se izza terase, na kateri so se znašli tudi dva barika in eno tnalo, zasveti domačnost pokljuškega macesna, reliefnost sežanskega kamna in pecljatost rogaškega stekla. Zato se ne začudiš, ko gospodarjevemu pozdravu, ki mu tudi v resnici, kot na sliki, miga rep v naročju, sledi še kuharjev, ki je bolj fin in eleganten (beri: fine dining) kot v marsikateri mestni vrhunski restavraciji.

Skipassova restavracija ima sicer minimalističen ambient, ki spominja bolj na hitro kosilo kot na fino večerjo, toda kot da je že to preizkus. Komur se skozi ”izložbo” zdi preveč leseno in premalo domačno, nadaljuje po kranjskogorski uhojeni poti, kdor pa na smučeh miži mimo čevapčičev na snegu, zvečer ceni, ko mu natakar drobtine s prta pospravi s finim strgalom.

Kar je bilo v Skipassu že na začetku in s prejšnjim chefom ambiciozno in za kulinarično zaspano Kranjsko Goro poživljajoče, je z novo ekipo mladega Mojmirja Šiftarja dobilo še nadgradnjo. Smučarska karta, namreč, ni dovolj. Biti mora tudi svetovni pokal … Kranjska Gora ima, s Podkorenom in Planico, kar štiri. Zato tudi za prodajo smučanja ni dovolj le lasten hrib. Šele, ko se razširiš tudi čez mejo, na ono stran visokih planin, in postaneš eden mednarodno največjih, namesto blagajne v kiosku zgradiš butični hotel na vstopu v Kranjsko Goro. Torej moraš tej logiki slediti tudi v gostinstvu. Niso dovolj čevapčiči na snegu, klobase v vasi, lignji v ledu in pice na vsakem vogalu. Biti mora še nekaj več!

Torej je kapetan z medaljami okronane slovenske mladinske kuharske reprezentance, avtor kuharice 44 odtenkov čaja, s hotelskimi izkušnjami iz rogaške Donatele in chefovskimi iz portoroškega Tomija, dobil v Kranjski Gori priložnost za dokazovanje ustvarjalnosti v konceptu, ki ne utesnjuje.



Chef


Mojmir Šiftar
Datum rojstva: 23. 03. 1992 Izobrazba: org. posl. gost. tur. Restavracije in chefi, pri katerih ste delali, stažirali, gostovali: Chef Borut Jakič, Chef Janez Bratovž Kuharska filozofija: V pojmu mladost se skriva več pomenov. Z mladostjo se izražajo barve, vonji, okusi in arome na svojstven način. V mladosti se skriva vrhunec...
  • Profil chefa

Jedilni list

Degustacijski meni

Slovenski 4 hodni

35,00 €

Chefov 5 hodni

45,00 €

Hladna predjed

Carpaccio hobotnice s pinjolami in kaprami

6,00 €

Goveji tartar s kislimi in slanimi dobrotami

11,00 €

Juha

Hladna kumarična juha z meto in paradižnikom

3,50 €

Topla predjed

Hišni ravioli s skuto in zelišči iz Gozda Martuljek

8,00 €

Gamberi v limoninih drobtinah na pireju korenja

8,00 €

Glavna jed

Poširana polenovka z grahovim pirejem in črnim česnom

17,50 €

Piščančje bedro z glaziranimi gomolji na kremni polenti

15,00 €

Sladica

Borovničeva pita z vijolicami in meringo

4,00 €

Narastek iz 75% čokolade s sadjem in vanilijo

6,00 €

Vinski list

sommelier: Nina Justin
število vinskih etiket: 60
hišni vinar: Vinska klet Goriška Brda in Dušan Kristančič

Rad Dobrojem priporoča

Bogastvo kulinarike iz kraljestva zlatoroga ne priznava meja med Slovenijo, Italijo in Avstrijo, zato lahko Šiftar na enem krožniku peteršiljev raviol napolni z volovskim repom, že na naslednjem pa brodet spremeni v elegantni ragu s hobotnico, začne z dimljenim jelenovim jezikom in nadaljuje z jelenovim tatarjem, ki ga aromatizira s tobakom, kremi jajčevcev doda koriander, peni rdeče pese pa kumino, iz ajdove kaše naredi pokovko, iz šarenke, ki ji doda pomarančo, pa vzbudi radovednost: ”Kaj bo še sledilo?” Kranjska Gora ima smučarsko karto tudi za dobrojedsko restavracijo!