Sorbara Steak House

Mesno in mestno na polni promenadi

Sorbara ima lokacijo, koncept in spretnost. To velja za oba, lokal in njegovega lastnika. Erik Sorbara je gastronomski talent dokazal že s Špajzo, ki je na Gornjem trgu med prvimi iz Ljubljane začela ustvarjati sedanjo svetovno kulinarično destinacijo. Točno takšne lokale potrebuje mesto, ki zna polišpati svoje arhitekturne bisere. Hrana, ki je več od turistične konfekcije in manj od dobrojedske ekskluzivnosti, postrežba, ki z gostoljubjem dela prijateljstva, in ambient, v katerem je vsak gost takoj doma.

Lokacija sicer ni del ocene, saj je prednost, zaradi katere se morajo drugi lokali, ki nimajo te sreče, toliko bolj potruditi. Toda, ko lokal, ki je na takšnem mestu, da potrebuje le cene, pa že lahko začne ”kasirati”, speče takšne bombetke, ti je jasno, da hoče in zna še kaj več kot potresti sezam po bombicah za burger. Izstopajo še posebej tople predjedi, na primer jadranska hobotnica s kremo belega fižola, ali razstavljen raviol z jagnječjim ragujem in grahom.

Mesojedci, čez dan, torej, gourmet ameriški polpet, ki mu Sorbarin chef Ivo Tomšič doda še gosja jetra, karamelizirano rdečo čebulo, prepeličje jajce in domač pomfrit, zvečer pa na steak po lastni želji. Saj veste, ribeye je iz sredine visokega hrbta, če je kost daljša, je tak kos (kot) tomahavk, v Sorbari pa mu pravijo cowboy. T-bone je ameriški rez zarebrnice z delom fileja, florentinec še večji kos po italijansko, tenderloin je (pljučni) file, flap pa spodnji del rostbifa, med rebri, ki ga je za tanek, a sočen kos. Priloge so v Sorbari, kot je tudi navada v pravih ameriških steak hišah, posebej, kar pa ne doda le cene, temveč tudi kakovost.Jedilni list

Hladna predjed

Terina gosjih jeter s pistacijo in gozdnimi sadeži

9 €

Tunin tatar s pinjolami, avokadom in črno havajsko soljo

9 €

Topla predjed

Razstavljen raviol z jagnječjim ragujem in kremo mladega graha

9 €

Dashi juha s klobaso krškopoljskeg pujsa (Njeka&Uroš Klinec) in wasabi rezanci

8 €

Glavna jed

Ribeye steak 350 g

22 €

Dvojna jagnječja zarebrnica 220 g

18 €

Burger foie gras z domačim pečenim krompirčkom

8 €

Sladica

Dnevna sladica

6 €

Vinski list

število vinskih etiket: 60
hišni vinarji: Movia, Klenart in Peter Bakaršič

Rad Dobrojem priporoča

Mesojedci, čez dan, torej, gourmet ameriški polpet, ki mu Sorbarin chef Ivo Tomšič doda še gosja jetra, karamelizirano rdečo čebulo, prepeličje jajce in domač pomfrit, zvečer pa na steak po lastni želji.