Restavracija Špajza

  • Kuhinja
    slovenska-mediteranska kuhinja
  • Kdo
    Petra in Erik Sorbara, chef Grega Kurnik
  • Odpiralni Čas
    od ponedeljka do sobote
    od 12. do 23. ure
    nedelja
    od 12. do 22. ure
  • Naslov
    Gornji trg 28, Ljubljana, Slovenija
  • Telefon
    +386 (0)1 425 3094
  • Splet
    www.spajza-restaurant.si
  • Email
    info@spajza-lj.si
  • Posebnosti
    gostje iz celega sveta
  • Prostor
    ambient stare slovenske gostilne izza ozkih vrat, pod nizkim stropom, med živimi, a toplimi barvami, v labirintu majhnih prostorov, na atrijskem vrtu in ob škripanju starega lesa

Turisti jo ljubijo, domačini potrebujejo

Sušena žrebičkova ličnica je že v pozdravu in na žlici, žlikrofi z mavrahi in repki škampov so najboljši v Ljubljani, ravioli s fazanom pa so jed, zaradi katere boš prišel spet. Gosta omaka se je kuhala, ne pa le pogrela, kozje-skutin izraziti nadev se dobro počuti pod pirino ”grobostjo”, fazanovemu mesu pa gre v takšni jedi v prid, da bi mu v kakšni drugi očitali pustost.

Špajza ni fina gostilna, kar pa že ime pove. Pireji so grobi in nepasirani, a stoli (zvečer) zato polni in veseli. Na Špajzinem jedilnem listu je vse tisto, kar mora biti v gostilni sredi glavnega mesta: veliko jedi a la Špajza, veliko morskega a la na žaru in v buzari, veliko klasike a la z balzamičnim prelivom, s tartufi in z jastogom. Toda: jedilni list se začne z degustacijskim menijem, ki je lahko mesni ali morski, v rezultatu je več drugačnosti, sezonskosti, aktualnosti, v kuhanju več občutka, koncentracije, skrbnosti, v vinski ponudbi pa več gostilniškega, natočenega, svetovalnega.



Jedilni list

Hladna predjed

Buffalo mozarella z bresaolo, hruško in medom

9 €

Prekajena gosja prsa s tartufi

10 €

Topla predjed

Domači špinačni njoki z morsko žabo, štorovkami in tartufi

12 €

Črna rižota s sipo

9 €

Glavna jed

Zajčji file s panceto, češnjevci in kaprami

19 €

Hobotnica v ponvici z vražjo zelenjavo

22 €

Rad Dobrojem priporoča

Čeprav prvi še vedno zmanjkajo škampi, to ni copy-paste primorsko-slovenska kuhinja, ki se je znala le uspešno prilagoditi svojemu ambientu in vedno bolj lačnim svetovnim popotnikom. Špajza ponuja kulinarično dušo, ki jo tako ljubijo turisti z vsega sveta in tako potrebujejo domačini iz vseh klubov in strank.