Štalca pri Vodniku

  • Kuhinja
    slovenska kuhinja po Vodniku
  • Kdo
    Mirko Bodiroža
  • Odpiralni Čas
    od ponedeljka do sobote
    od 12. do 22. ure
    nedelja
    zaprto
  • Naslov
    Vodnikova cesta 65 a, Ljubljana, Slovenija
  • Telefon
    +386 (0)1 505 5907
    +386 (0)41 301 800
  • Splet
    www.privodniku.si
  • Email
    info@privodniku.si
  • Posebnosti
    Vodnikova domačija, sobe
  • Prostor
    velik in visok prostor z opečnatimi oboki in veliko lesa ter različnega kamna; spodnji in zgornji del; mogočen šank; res stara krčma sredi mesta

Narbolše jedi na vrtu domačije

Mirko Bodiroža je legenda med gorenjskimi gostinci. Prej je pod vršaci v Podbrezju kuhal morsko in dalmatinsko ter tu in tam Srbe učil, kako se pripravlja ribji paprikaš, zdaj pa je v Ljubljani, kjer je ribe zamenjal za teletino Vodnikove babice na dvorišču Vodnikove domačije v Zgornji Šiški. Gorenjski nagli na balkonu so ostali, ribe pa so le, ko so sveže, goveja juha, ko je s čvrsto-voljnimi zdrobovimi cmoki, teletina iz plečeta, hitro popečena in dolgo dušena z zelenjavo, kot pražen krompir, ki je gorenjsko ”tenstan”, pa pred solnograškimi žličniki, ki so lepo dvignjeni in puhasto mehki vedno na jedilniku.

V lesu in z veliko kamna je nekdanja picerija prijetna Vodnikova gostilna, ki turistom ne ponuja le sob, temveč nekaj več od kulinaričnega centra mesta, domačim pa ne le hitrega kosila, temveč tudi dolgo popoldne ali obilno večerjo dovolj preprostih in znanih slovenskih jedi, ki jih imamo vsi in vedno radi.



Vinski list

Mirko Bodiroža, ki je tudi vinski svetovalec, je še največ spremenil pri vinski ponudbi, ki zdaj ni več le ”na pipo”. Vinska karta ima sicer šele 60 vnosov, a turistom že zna predstaviti dobra slovenska vina. Hišni vinar je Martin Krapež iz Vrhpolja v Vipavski dolini.

Rad Dobrojem priporoča

Pripravljeno z dovolj spretnosti in občutka, da je več kot povsod in vsak dan. Slovenska tradicija, postrežena z nasmehom. Pa še Vodnikovo domačijo si pojdite ogledat.