Restavracija Strelec

  • Kuhinja
    svetovljansko in grajsko Igorja Jagodica
  • Kdo
    Kaval Group
    chef Igor Jagodic
  • Odpiralni Čas
    od ponedeljka do sobote
    od 12. do 22. ure
    nedelja in prazniki
    zaprto
  • Naslov
    Grajska planota, Ljubljana, Slovenija
  • Telefon
    +386 (0)31 687 648
  • Splet
    www.kaval-group.si
  • Email
    strelec@kaval-group.si
  • Posebnosti
    Ljubljanski grad
  • Prostor
    atraktivna grajska restavracija okrogle oblike z najboljšimi mizami ob razglednih oknih

Visoka kuhinja iz Stolpa strelcev

Za izlet med svetovljanske kuharske trike in sestavine pojočih imen razgledanega kuharskega chefa, ki se tika z najboljšimi sestavinami in dovršeno obvlada najsodobnejše kuharske tehnike, je potrebno le z vzpenjačo na Grad. Ljubljana, ki jo polno urbanih turistov z vsega sveta na obeh bregovih Ljubljanice, oživljene in osvetljene pod njenimi starimi mostovi, prav beseda svetovljansko najboljše opiše, si takšnega Strelca nad svojimi strehami tudi zasluži. Vrhunska restavracija za najlepši pogled na – kot hvali župan – najlepše mesto.

Chef Igor Jagodic ustvarja s prepoznavno-estetskim slogom dovršene jedi, polne podrobnosti, barv in svežine. V njegovi kreativni kuhinji je vsaka jed drugačna od navad in običajev, zato Strelec zadane vse tiste, ki v vsakem glavnem mestu potrebujejo porcijo vrhunskega kulinaričnega doživetja. Jagodic ima rad dišeče oblike, iz katerih ustvarjalno gradi kombinacije okusov, ki se ne omejujejo s tradicijo, temveč se zgledujejo po globalnosti ljubljanskih in grajskih gostov. Visoka kuhinja visoko nad mestom.

Tudi prostor naredi vtis. Okrogla oblika, čudovit pogled na Ljubljano skozi okenske line, okrogle stopnice, počasno dvigalo, dolg spust do posvečenega prostora, pogled skozi tla v vinoteko, poletje na grajskem obzidju, stenske poslikave v Stolpu strelcev (Boris Kobe in Marij Pregelj), posebej izdelane mize in stoli iz najbolj finega lesa in chef, ki si je pred tem na Bledu (Grand hotel Toplice, Vila Bled) naredil ime in ugled enega najboljših slovenskih kuharjev.

Že Jagodicov pozdrav je takšen kot amuse bouche v sorodnih restavracijah kjerkoli po svetu. Pokaže, kaj kuhar zna, pove, kaj restavracija pripoveduje. Igor Jagodic v ”slaščičarsko” miniaturo skrije preprostost slovenske kuhinje in jo začini še z etnološko zgodbo ljubljanske meščanske tradicije. Njegove jedi se ves čas spreminjajo, toda slog ostaja ves čas prepoznavno enak. Kot v tartarju Piranskega brancina, ki je značilna chefova jed. Prepoznavna po krožniku in postavitvi na njem, po kombinaciji sestavin, različnosti tekstur in v preciznosti dodelave, ki ne priznava površnosti ali bližnjic. Vrhunska riba je v tartarju in hrustljavem cmoku, povezava je peteršilj, v pireju gomolja in esenci olja. Odlično je, ker/ko se vse ujema: hrustljavost s topljenjem, slano s kislim, okroglo z mazavim, sušeno s pečenim, hladno s toplim … Krožnik, ki izdaja avtorja, pa najsi je nad jezerskimi meglicami turističnega Bleda ali nad megleno belino Ljubljane.



Chef


Igor Jagodic
Ko si je nabral medalj na prestižnih svetovnih kuharskih tekmovanj, je Igor Jagodic začel osvajati prestižne slovenske kuhinje. Grand hotel Toplice, Vila Bled, Ljubljanski grad … Vsaka nova chefovska postaja ga postavi višje v eliti najboljših slovenskih chefov. Pri Jagodicu, ki se se tika z najboljšimi sestavinami mednarodnih (francoskih) imen in...
  • Profil chefa

Jedilni list

poletje 2016
Degustacijski meni

3 krožniki

30 €

4 krožniki

42 €

5 krožnikov

51€

7 krožnikov

61 €

Hladna predjed

Piranski brancin Fonda, bučna semena, buča, kumara, melona, ponzu omaka, zelišča

14 €

Marinirane goveje rezine, sladoled gosjih jeter, dimljena gosja jetra, gorčica z malino, ocvrta rdeča čebula, maline, perila ali shiso

15 €

Topla predjed

Polnjene testenine s staranim sirom, pokuhan rumenjak, pena slanine in smetane, slanina, slaninine drobtine

10 €

Ocvrt prašičji rep, cvetača, cvetačin pire, radič, majoneza rdeče pese

12 €

Krompir nadevan z jajčnim rumenjakom, krompirjeva pena, gomoljike, krebuljica, povretek rdečega vina in gomoljik, ribane gomoljike

13 €

Glavna jed

Pegatka, karamelizirana repa, koruzna krema, vložena šalotka, redkvica, domači rezanci, piščančja žametna omaka s šerijem

20 €

Polenovka, krompir s polenovko, por, pena pora in krompirja, limona

21 €

Cvetača, krušne drobtine, peteršilj, črni orehi, gomoljika, skutni njoki

18 €

Srnin hrbet, na grobi soli pečena pesa, z račjimi jetri nadevani ajdovi svaljki, črni oreh, jelkina pena

26 €

Sladica

Karamelizirano jabolko, pečeno v vlečenem testu, karamelni sladoled, karamelna omaka

6 €

Kandirana buča, španski vetrc, lešnikovo cimetova strjenka, mladi mascarpone, lešnikov sladoled

7 €

Ajdov sladoled, ajdovi ocvrtki, ajdov drobljenec, kuhano mleko z dodano ajdo in oreščkom tonka, mlečni vetrc, sladoled kisle smetane, slive

7 €

Vinski list

sommelier: Gregor Podlipnik
število vinskih etiket: 135

Rad Dobrojem priporoča

Vrhunska restavracija za najlepši pogled na - kot hvali župan - najlepše mesto. Chef Igor Jagodic ustvarja s prepoznavno-estetskim slogom dovršene jedi, polne podrobnosti, barv in svežine. V njegovi kreativni kuhinji je vsaka jed drugačna od navad in običajev, zato Strelec zadane vse tiste, ki v vsakem glavnem mestu potrebujejo porcijo vrhunskega kulinaričnega doživetja.