Arkade Cigoj

  • Kuhinja
    domače vipavske jedi iz najboljšega mesa
  • Kdo
    družina Cigoj, chef Jordan Cigoj in Rok Rupnik
  • Odpiralni Čas
    petek
    od 17. do 24. ure
    sobota
    od 12. do 24. ure
    nedelja
    od 12. do 17. ure
    od ponedeljka do četrtka
    zaprto
  • Naslov
    Črniče 91, Slovenija
  • Telefon
    +386 (0)5 364 4770
    +386 (0)41 614 708
  • Splet
    www.arkade-cigoj.com
  • Email
    arkade.cigoj@siol.net
  • Posebnosti
    mangalica prašiči, angus govedo, prenočišča
  • Prostor
    veliko ograjeno dvorišče; tri gostinske sobe, preprosto

Mali, črni, kosmati, dobri

Pri turističnih kmetijah je nemogoče reči, katera je najboljša. Ker vsaka, ki je res dobra, je to zaradi svoje domačnosti, gostoljubnosti in specifične pristne ter domače ponudbe. Zato, torej, le toliko: Cigojeva turistična kmetija Arkade je v samem vrhu tovrstne slovenske ponudbe! Gospodarica in zet se v kuhinji spoznata na kmečko tradicijo od Štajerske do Primorske, gospodar in hči k temu režeta pršute in salame ter točita nagrajena Cigojeva vina, sin pa skrbi za redno dostavo malih, črnih, kosmatih mangalic in velikih, rjavih, marmoriranih angusk iz hleva malo nad hišo.

Ob takšnih kombinacijah se nihče pri polnih mizah ne razteguje leno po stolih. Ko se v gostilni, četudi je to domačija, vsi le smejijo, tako gostje kot gostitelji, ko se nikomur nikamor ne mudi, ko na mizah ne zvonijo telefoni in ko se nihče ne čudi, da je domači špeh dražji od trgovinske vakumirane pancete, potem je čas, da gospodarja vprašate, če je še prosta kakšna soba. Ker potem lahko po petih, šestih mesnih hodih poskusite še polento, na Cigojevi kmetiji odraslo, med kamni zdrobljeno, v omaki šalotk in sladkega črnega vina, potreseno pa s cvetovi divjega koromača.

In po njej spet po ”starem”, tiste majhne, črne, hrustljave krvavice, nato pa še pečenico, ki ni česnasto težka, temveč kisla in sladka obenem, saj sta ob njej pire iz kolerabe in repa, okisana v tropinah. Predvsem pa boste po zajtrku, med katerim si boste zapomnili, da le potica ni bila Cigojeva, ker se je Silva sicer pri stari gospe iz sosednje vasi naučila peči kruh v krušni peči, a ga čez njeno orehovo še vedno ni, šli še na obisk k Cigojevim angus telicam, ki so najboljše zato, ker imajo tanka vlakna in ker je bik Francoz, torej prava limuzina (Limousin)!



Jedilni list

Degustacijski meni

4 hodi

20 €

5 hodov

25 €

Vinski list

hišni sommelier: Silva Cigoj
vina Cigoj, število vinskih etiket: 15

Rad Dobrojem priporoča

Gospodarica in zet se v kuhinji spoznata na kmečko tradicijo od Štajerske do Primorske, gospodar in hči k temu režeta pršute in salame ter točita nagrajena Cigojeva vina, sin pa skrbi za redno dostavo malih, črnih, kosmatih mangalic in velikih, rjavih, marmoriranih angusk iz hleva in s hriba za hišo. Zato vsekakor prosite gospodarja, da vas odpelje na izlet po kmetiji in vam razkaže ”jedilni list” v živo.