Vila Podvin

 • Kuhinja
  Uroš Štefelin iz starih gorenjskih jedi ustvarja novo vrhunsko kuh'no
 • Kdo
  Uroš Štefelin in Marcela Klofutar
  chef Uroš Štefelin
 • Odpiralni Čas
  od torka do nedelje
  od 12. do 22. ure
  ponedeljek
  zaprto
 • Naslov
  Mošnje 1, Radovljica, Slovenija
 • Telefon
  +386 (0)8 384 3470
  +386 (0)41 747 636
 • Splet
  www.vilapodvin.si
 • Email
  info@vilapodvin.si
 • Posebnosti
  sobe; spominki lastne blagovne znamke Slovenia Souvenir; Podvinska tržnica (vsaka 1. sobota v mesecu), kuharska šola chefa UrošŠa (kuharske delavnice za otroke od 5 – let naprej, za odrasle in za profesionalce)
 • Prostor
  elegantna jedilnica v masivnem lesu; velik vrt z mizami v travi

Nove stvaritve starih jedi

Staro, ki ga ne znamo ohraniti, novo, ki ga ne zmoremo ustvarjati, je Štefelinu izziv, ki mu je v Podvinu glavno vodilo. Od kroparske žonte bi že zdavnaj ostala le še jetrca, če je ne bi UrošŠ tako rad jedel pri babici. In gorenjskega želodca bi se še Radoveljčani, ker ga je potrebno tako dolgo kuhati in nanj do zime čakati, naveličali, če ne bi Štefelin iz njega ustvaril jedi vrhunske novo-slovenske kuhinje. To pa mu uspeva zato, ker starih jedi ne reanimira, obuja, temveč jih na novo – ustvarja! Doma je le čez hrib Kamne gorice, spomini na babičino Kropo so lepi in trajni, ”tam zadaj je vrt, doma imajo starši njivo in sosed prideluje bio zelenjavo” pa je neusahljivi vir njegove kreativnosti.

Ob kosilih, ki so v Podvinu zaradi odličnega razmerja cene in kakovosti kot Teden restavracij, ki traja vse leto, in večerjah, ki ponujajo najboljšo gorenjsko avtorsko kuhinjo v Sloveniji, je v Podvin potrebno še vsako prvo soboto v mesecu. Takrat je na vrtu vile podvinjska tržnica, na kateri je prvi kupec vselej gostitelj, ki se mu mudi, da lahko iz nakupa skuha kosilo.

Vas zanima kaj tako diši? Goveja juha iz Mlinaričeve govedine z ajdovimi rezanci in zelenjavo ali beluševa juha s krompirjem s kmetije Resman iz Dvorske vasi s konopljinimi semeni, potem ješprenjček s kmetije pr Mrkot (Dvorska vas) z Mlinaričevo šunko in potrebušino, hrenom, jajcem, divjim hmeljem in beluši ali file šarenke iz ribogojnice Zupan (Nomenj) s korenčkovim pirejem, čemaževo omako in zelenjavo, za konec pa pečeno jabolko z lešniki, Mrkotov pšenični zdrob in hišni sladoled.

Obisk 2015

Za večerjo je ”frušt’k”! Ker je ”brat vsak dan jedel polento z mlekom, jaz pa jajca z ocvirki,” pojasni chef UrošŠ, ko pozdravi z jajcem, ki ima v sebi polento, na njej ocvirke, na vrhu pa še mlečno peno. A to sploh ni bil začetek, saj je ob medotu nadražil že s princeskami. Čeprav so bili, pravzaprav burgerji, a le na pogled. Toplo dimljena postrv in njen kaviar. Čigav že? Odprite jedilni list, kjer na zadnji strani piše: ”Cenimo lokalne dobavitelje,” našteti pa so: Ribogojnica Zupan (Nomenj), Ribogojnica Fonda (Seča, na Gorenjskem pač ni morja), Mlekarna Planika, sokovi Vipi (Brezje), Mesarija Mlinarič (Radovljica), kmetija Gartner (siri), kmetija Šlibar (jagode, beluši), kmetija pr’ Markot, kmetija Trsegvav. In še pripis: ”za lastne potrebe gojimo kopune in krško-poljskega pujsa.”

Nato Marcela Klofutar, duša Vile Bled, ki ima dovolj idej in še več energije, da je Vila Podvin zelo hitro pod njenim in Štefelinovim vodstvom postala pobudnik kulinaričnega gibanja in gostilniškega povezovanja v Radol’ci (Radovljici), povabi na vrt, do zelenjavnih gred, za katere skrbi Štefelin starejši. Vse je v rasti, v ravni vrsti in v pričakovanju, da chefova ideja prime za nož in cvetovi drobnjaka začinijo ”jesh flajš” … Na enem koncu klasika, brez bučnega olja, ki ga ”doma nismo imeli”, le bolj precizno zrezana in bolj al dente skuhana, na drugem pa nova zloženka, iz mesa, ki se topi, čebule, ki diši med metinimi listi in cvetovi drobnjaka, ter jajčne kreme, ki je vseeno lahka, čeprav je tudi oljčno-majonezna. Gostiteljica pojasni: ”Chef UrošŠ raziskuje jedi naših babic, avtohtone sorte slovenskih rastlin in živali, ter se trudi, da bi sestavine na novo zaživele v tradicionalnih, na novo preoblečenih jedeh ter ostale zanimive tudi naslednjim generacijam.”

Tako kot ravioli z mavrahi, z grahovo omako, ki opija s konjakom, in zbrincem, ki se kopa z vijolicami. Na sredini pa kraljuje pokrovača … Lahko, saj je mavrahe Štefelinov ata sam nabral, sin pa se je potem – končno – lotil še gostinsko najmanj izkoriščene, a najbolj gorenjske jedi, želodca. Zato pa kar na štiri načine: v terini, ocvrto, kremasto in penasto, kot infuzija kaše. Štefelinova babica iz Krope, ki je bila kuharica, bi bila vesela! Pa čeprav bi se tudi čudila. Regratovi solati zagotovo, pa čeprav bi bila topla. Zaradi toplih ocvirkov, ki so z balzamičnim kisom prekrili krompirjevo peno, ta pa regrat, ki pa je dejansko s črnimi trobentami v juhi.

Štefelinu je uspelo! Ko ješ juho, okušaš solato, ker ima isti nadokus kot regrat z domačega travnika, ki ga zmehča topel krompir in zabelijo vroči ocvirki.

V novem Podvinu trava ne bo nikoli angleška, stara bohinjska rdeča polenta pa ne bo izumrla. Oziroma, jedilnik se bo ves čas spreminjal, kroparska žonta pa bo vedno na njem.Chef


Uroš Štefelin
Uroš Štefelin ni obudil le Vile Podvin, temveč tudi stare slovensko-gorenjske jedi. Vanje zameša prav toliko spominov kot novih idej, ki jih avtorsko, s podpisom UrošŠ, nadgradi z vrhunskostjo, svojega znanja in lokalnih sestavin. Nova slovenska kuh'na iz Radolce! Datum rojstva: 10.3.1975 Izobrazba: organizator poslovanja v gostinstvu Restavracije in...
 • Profil chefa

Jedilni list

jesen 2016
Chefove jedi

Dimljena Zupanova postrv, postrvje ikre, pena dimljene postrvi, hladna jurčkova juha (1)

»Jesh flajš«, (marinirana bohinjska govedina, jajčna krema z bučnim oljem, hrenova strjenka, marinirana repa in rdeča pesa) (2)

Topinamburjeva juha, česnov krokant, žele črnega česna (3)

Testenine polnjene z jurčki, jadranski škamp, krema muškatne buče s staranim Tolmincem, bela ribja in škampova omaka (4)

File lastovke, pečena cvetača z lešniki, omaka lignjev in sipe (5)

Pegatka, krema korena peteršilja, trdinka, omaka gosjih jeter, pire belega fižola (6)

Jelenov hrbet s pistacijo, rdeča čebula s slivami, zapečeni struklji s tepko, aronijina omaka, zelenina krema (7)

Tepke in karamela (8)

3 hodi (sladica vključena)

35 €

4 hodi (3,5,6,8)

39 €

4 hodi (ostale kombinacije, sladica vključena)

45 €

6 hodov (2,3,4,5,6,8)

59 €

6 hodov (ostale kombinacije, sladica vključena)

65 €

8 hodov

80 €

6 hodov in nočitev z zajtrkom

99 €

Hladne predjedi

Tatarski biftek/dve osebi (hladen, počasi kuhan goveji hrbet), pečeno prepeličje jajce, zelenina krema z jabolkom in orehovim oljem, Marjanina vložena zelenjava, zeliščno maslo

24 €

Zupanova postrv, dimljena v črni kuhinji na tepkinem lesu, prah suhe tepke, rdeča redkev, kumarični sladoled s koprom in limono, koruzna krema, postrvje ikre, marinirana zelenjava, hren

12 €

Juha

Dvojno močna goveja juha, ajdov raviol polnjen z mozgom in vranico, rumenjak

5 €

Tople predjedi

Mrkotov ješprenjček z Gorenjsko klobaso s tepkami in hrenom, Gartnerjev planšarski sir

12 €

Testenine, polnjene s potočnimi raki, potočni raki, peneča zeliščna omaka, zelenjava

14 €

Glavne jedi

Telečji hrbet v zeliščnem ovoju, konopljini njoki,
krema korenja s slanino, sveža in sušena zelenjava, telečji priželjc pečen v testu

24 €

Srnin hrbet v krušnem ovoju, zelenina krema s hruško, sladka hruška, kruhov kipnik, kuli rdeče pese in malin, zelenjava

26 €

File brancina v krušnem ovoju, polnjen s kremo rakov, krema korena peteršilja, rakova omaka, ohrovt

22 €

Sladice

Čokoladna krogla z jagodičevjem in belo čokolado, hišni sladoled

8 €

Jabolčni zavitek po naše, karamelni sladoled

6 €

Mandljeva tortica s črno in belo čokolado, malina in črni ribez, hišni sladoled

7 €

Vinski list

sommelier: Samo Pelcl
število vinskih etiket: 45
hišni vinar: Ivan Fornazarič

Rad Dobrojem priporoča

Kosila so v Podvinu zaradi odličnega razmerja cene in kakovosti kot Teden restavracij, ki traja vse leto, večerje pa ponujajo najboljšo gorenjsko avtorsko kuhinjo v Sloveniji! Chef UrošŠ starih jedi ne reanimira in obuja, temveč jih na novo ustvarja in izumlja. Štefelinova abica iz Krope, ki je bila kuharica, bi bila vesela! Pa čeprav bi se čudila žonta. A le dokler je ne bi poskusila.