Sestavine

  • 6 majhnih artičok
  • 2 limoni
  • 1 čebula
  • 1 strok česna
  • 2 žlici oljčnega olja
  • 300 ml belega vina
  • 400 ml zelenjavne juhe
  • sol
  • 7 žlic repičnega olja
  • 250 g krompirja
  • 4 vejice bazilike
  • 4 vejice peteršilja
  • solni cvet
  • 1 žlica lešnikovega ali pistacijevega olja

Uvod

Vse se je potrebno naučiti. Tudi, kako se čistijo in kuhajo artičoke. Vse je potrebno porabiti! Še vodo, v kateri so se artičoke kuhale. Vse je potrebno pojesti. Tudi liste artičoke, ker zdaj veste, kako jih očistiti in spodrezati, zato so le mesnati in mehki. In vse to se lahko je kar z rokami!...

  • Kategorija: Pomlad
  • Količina: 2 osebi
  • Hranilna vrednost: 482 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Srednje
  • Čas priprave: 1 ura
  • Priporočeno vino: Sivi pinot 2012, Marjan Simčič
 
Postopek
1

Za očiščene artičoke pripravimo v večji posodi 1 l vode in sok stisnjene limone. Artičoke očistimo (odrežemo pecelj, odstranimo zunanje trde liste in odrežemo dobro polovico zgornjega dela artičoke; na spodnji strani odstranimo ostanke listov in s pomočjo majhne žličke odstranimo neužitno seno v sredini artičoke) in jih takoj položimo v posodo z limonovo vodo.

2

Čebulo in česen sesekljamo, stekleno opražimo v olju ter zalijemo z vinom in juho. Solimo in dolijemo 3 žlice limonovega soka. V tako pripravljen prevretek naložimo očiščene artičoke in kuhamo pokrite na majhni vročini 10 minut.

3

Krompir olupimo, narežemo na kocke in do mehkega skuhamo v slani vodi. Kuhani krompir odcedimo in stresemo v ozko visoko posodo. Dolijemo 100 ml tekočine, v kateri so se kuhale artičoke in repično olje ter vse skupaj pretlačimo s paličnim mešalnikom v gladko majonezo.

4

Baziliko in peteršilj osmukamo, prelijemo z lešnikovim oljem in potresemo s solnim cvetom. Kuhane artičoke poberemo iz vode, jih na glavo postavimo na krožnik in dobro odcedimo.

5

Odcejene artičoke naložimo na servirna krožnika, jih napolnimo s krompirjevo majonezo in okrasimo z mariniranimi zelišči. Zraven ponudimo hrustljavo bageto.

Oceni
1234