Sestavine

  • 1 kg belih belušev
  • 100 g redkvic
  • 40 g olupljenih lešnikov
  • 1 bio limona
  • 100 g masla
  • 1 žlica sesekljanega pehtrana
  • sol, črni poper
  • 450 g piščančjih prsi brez kože
  • 50 g moke
  • 2 jajci
  • panko drobtine
  • 500 g majhnega krompirja
  • 4 žlice olivnega olja
  • 2 žlici narezanega drobnjaka
  • solni cvet
  • ghee maslo za pečenje

Uvod

Vedno bolj gre njihova sezona proti drugi polovici junija, vedno bolj goste so čeznje omake. Torej, na začetku sezone belušev ne potrebujete veliko, saj ste se do takrat zelenih špargljev že preobjedli, beli pa so šele novi, mladi, čvrsti, debeli, sočni, zdravi. Zato omake sploh ne potrebujejo, saj je dovolj že preliv, kot vinaigrette, toda kuhan, kot za solato (redkvice), toda pražen (lešniki) in s pehtranom.

Lahek preliv namesto težke omake tudi zaradi spremljave, saj z njim dobimo možnost za raznolikost. Krompir je z olivnim oljem in drobnjakom, piščanec pa z obleko iz panko drobtin....

  • Kategorija: Pomlad
  • Količina: 4 osebe
  • Hranilna vrednost: 668 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura
 
Postopek
1

Beluše olupimo in odrežemo spodnji oleseneli del. Redkvice očistimo in narežemo na majhne kocke. Lešnike grobo sesekljamo. Nastrgamo limonino lupino in jo shranimo. Iztisnemo 1 žlico soka.

2

Krompir dobro umijemo in ga kuhamo v slani vodi približno 20 minut. Piščančji file poševno narežemo na majhne zrezke ter začinimo s soljo in poprom. Najprej jih povaljamo v moki, nato v stepenem jajcu in na koncu v panko drobtinah.

3

V majhnem loncu segrejemo maslo na srednji temperaturi in ga kuhamo do svetlo rjave barve. Dodamo lešnike, malce popražimo, odstavimo s štedilnika ter vmešamo narezano redkvico in limonov sok. Začinimo s soljo in poprom.

4

V veliki ponvi segrejemo ghee maslo in v njem pečemo panirane zrezke na srednji temperaturi na vsaki strani 4 minute. Pečene zrezke odcedimo na kuhinjskem papirju.

5

Beluše kuhamo 5 minut v vreli slani vodi, ki smo ji dodali sladkor. Nato jih odcedimo. V majhni kozici segrejemo olivno olje, dodamo drobnjak in takoj odstavimo s štedilnika. V redkvice zamešamo še pehtran in limonino lupinico.

6

Na ogrete krožnike naložimo po tri krompirje in jih z vilico rahlo potlačimo, da počijo. Prelijemo jih z drobnjakovim olivnim oljem. Dodamo ocvrtega piščanca in na krožnik naložimo še beluše ter jih prelijemo z omako redkvic in lešnikov.

Oceni
1234