Sestavine

  • 1 manjša glava cikorije (puntarelle)
  • 2 stroka česna
  • 4 sardelni fileji v olju
  • 10 žlic olivnega olja
  • 1 žlica belega vinskega kisa
  • 1 žlica limonovega soka
  • sol, črni poper
  • 200 g debelih špagetov (pici)
  • 5 žlic drobtin
  • 2 žlici ghee masla
  • 1 žlica sesekljanega peteršilja
  • naribana lupina bio limone
  • 2 žlici naribane dimljene skute

Uvod

Rimljani so nori na puntarello, ona pa je nora na sardelne fileje … A tokrat je ne bomo v solati, čeprav ji tudi popečeni ne bomo odrekli kisline. Najboljši pri belušni cikoriji so notranji poganjki, ki imajo tudi pozimi v sebi toliko sočnosti in svežine, da se z njihovo pomočjo lažje pričaka pomlad. Sardelna omaka je pika na i, zato se je spomnite tudi ob kakšni drugi kuharski priložnosti. Povezovalni člen do picijev, ki so na roko zviti toskanski špageti, torej brez luknje, je limona, a le, če je njena lupina bio. Treba bo, torej, na tržnico. Vsaj na ljubljansko puntarella ali belušna cikorija najde iz Italije zgodaj spomladi....

  • Kategorija: Pomlad
  • Količina: 2 osebi
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 40 minut
  • Priporočeno vino: Rebula 2007, Brandulin
 
Postopek
1

Sardelne fileje odcedimo in drobno narežemo. Manjši strok česna olupimo in sesekljamo. Oboje stresemo v blender skupaj s kisom, limonovim sokom in 6 žlicami olja ter miksamo toliko časa, da dobimo gosto omako. Začinimo jo s soljo in poprom.

2

V vreli slani vodi skuhamo testenine po navodilu z vrečke na zob (al dente). Medtem v majhni ponvi segrejemo ghee maslo, vmešamo drobtine in jih pražimo na srednji temperaturi do zlato rjave barve. Rahlo jih solimo in popramo.

3

Cikorijo očistimo in debelejše poganjke po dolgem prerežemo na polovico. Preostali olupljeni česen narežemo na tanke rezine. V veliki ponvi segrejemo preostalo olje in cikorijo pražimo na srednji temperaturi 5 do 7 minut, vmes jo večkrat obrnemo.

4

Odcejene picije oz. špagete zamešamo skupaj s peteršiljem v drobtine. Na ogreta krožnika naložimo testenine in pečeno cikorijo. Testenine potresemo z limonovo lupinico in dimljeno skuto. Cikorijo pa prelijemo s sardelno omako in še vroče postrežemo.

Oceni
1234