Sestavine

  • 75 g sladkorja
  • 1 limeta
  • 5 vejic mete
  • 100 ml bezgovega soka
  • 150 ml penine ali prosecca
  • 250 g zrmznjenih malin
  • 50 g rjavega sladkorja
  • 2 zreli breskvi
  • 2 žlici masla

Uvod

Fino je, če je piknik in je vse z žara, tudi sladica. Fino je, če je za mizo več ljudi in na njej več hodov, da je kaj pripravljeno že dan prej. Fino je, če ima tudi sladek zaključek dve dejanji, pred sladico torej – predsladico.

Vse, kar je v prvem odstavku fino, je v ta recept vključeno! Breskve popečete zadnji hip na žaru, ko so druge sestavine že v kozarcu. Granito naredite že dan prej, tako da jo morate le še vsako uro, dve razgrabiti z vilicami. In, ker je tako sezonska, tako sadna in tako osvežilna, je lahko kot uvod v kaj (še) bolj sladkega, ali pa samostojno na koncu poletnega obeda, ko čas in vreme vabita še malo posedeti na vrtu (ali vsaj balkonu).

  • Kategorija: Poletje
  • Količina: 6 oseb
  • Hranilna vrednost: 335 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 35 minut (+ čas za zamrzovanje)
 
Postopek
1

250 ml vode in 75 g sladkorja zavremo in kuhamo toliko časa, da se sladkor raztopi. Vmešamo limetin sok, meto, bezgov sirup in prosecco. Pustimo stati 1 uro, nato meto odstranimo.

2

Tekočino vlijemo v nizko posodo in postavimo v hladilnik za najmanj 8 ur. vmes večkrat kristale razrahljamo z vilico.

3

Za malinovo omako zavremo 100 ml vode in rjavi sladkor ter kuhamo do gostote sirupa. Z njim prelijemo maline in jih s paličnim mešalnikom zmiksamo v pire. Malinov pire nato pretlačimo skozi cedilo in do serviranja postavimo v hladilnik.

4

Pred serviranjem breskvi umijemo, razpolovimo, odstranimo peško in vsako polovico narežemo na štiri kose. V ponvi segrejemo maslo, dodamo narezane krhlje in jih pečemo toliko časa da rahlo karamelizirajo.

5

V vsak kozarec vlijemo 2 žlici malinove kreme, nanjo naložimo bezgovo granito in na vrh položimo po dva krhlja pečene breskve. Takoj ponudimo.

Oceni
1234