Sestavine

  • 250 g svežih testenin (bigoli)
  • 3 stroki mladega česna
  • 1 majhen rdeči čili
  • 150 g češnjevih paradižnikov
  • 2 majhni bučki
  • 100 g majhnih kozic
  • 2 vejici mete
  • 5 žlic olivnega olja
  • 2 žlici brazilskih orehov
  • sol
  • črni poper
  • parmezan v kosu

Uvod

Poletna pašta, ki le potrjuje, kar vsi, kajne, že dolgo vemo. Da je tekmovanje odprto in da zmagovalec še dolgo ne bo znan … Vsak novi recept za testenine je – enostavno – še boljši! Ta je tako mesen, čeprav je brez mesa. Ta omaka je tako gosta, čeprav je zgoščena le z bučkami. Ta pašta je tako poletna, čeprav se je ne boste naveličali vse leto.

A biti morajo bigoli! Ne špageti. Bigoli so bolj rustikalni, kmečki, domači, naravni. Pa četudi so kupljeni … Ugriz je konkretnejši in debelina je pomembna. Tako kot je pomembno, da so bučke zrezane na kratek julien, kar vam bo najboljše uspelo z dobro mandolino. In nikar ne hitite ter poenostavljajte. Vsako sestavino je potrebno posebej opražiti, le tako bo razvila svoj polni okus in pomagala vsem skupaj do končnega nadokusa. Če nimate ameriških orehov, jih zamenjajte z lešniki, ne orehi. Če boste kozice zamenjali s škamopi, bo še boljše, a če boste ene in druge izpustili, tudi ne bo škode.

  • Kategorija: Poletje
  • Količina: 2 osebi
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 45 minut
  • Priporočeno vino: Rumena rebula, 2016, Ščurek
 
Postopek
1

Paradižnike narežemo na polovice ali četrtine, odvisno od velikosti. Bučke nahobljamo na mandolini na zelo tanke trakove. Česen olupimo in narežemo na tanke rezine. Brazilske orehe grobo narežemo. Čiliju odstranimo semenje in ga drobno sesekljamo.

2

V ponvi segrejemo 3 žlice olja, dodamo narezane bučke in jih pražimo na srednji temperaturi 5 do 7 minut. Nekaj minut pred koncem vmešamo še česen. Solimo in popramo ter odstavimo s štedilnika.

3

V kozici segrejemo 1 žlici olja ter pražimo paradižnike in narezani čili toliko časa, da se zmehčajo v gostljato omako. Solimo in popramo.

4

V majhni ponvi segrejemo žlico olja in v njem na hitro opečemo kozice. Testenine skuhamo v slani vodi po navodilu na embalaži. Kuhane odcedimo in pri tem shranimo skodelico tekočine.

5

V paradižnikovo omako zamešamo bučke, kozice in sesekljano meto, zavremo in vmešamo še testenine. Naložimo jih v ogreta krožnika in po vrhu potresemo s sveže naribanim parmezanom.

Oceni
1234